Sobotka (ČSSD): Jak (ne)ukrást pražské nemocnice

02.04.2012 9:23

Ministr zdravotnictví Heger a pražský primátor Svoboda zveřejnili záměr převést čtyři státní nemocnice, spravované od revoluce přímo ministerstvem zdravotnictví, na hlavní město Prahu. Jde o Bulovku, Homolku, Ústav pro matku a dítě v Podolí a Thomayerovu nemocnici.

Sobotka (ČSSD): Jak (ne)ukrást pražské nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Tento rozsáhlý převod (majetkově největší od převodu okresních nemocnic na kraje) není součástí žádné dlouhodobé koncepce ministerstva zdravotnictví, která by prošla vládou či parlamentem.  Nevedla se o něm žádná širší odborná ani politická diskuse. Jde v tomto rozsahu o blesk z čistého nebe. O návrhu nebyli dokonce informování ministerstvem ani někteří ředitelé těchto zdravotnických zařízení…Spěch až zarážející, škarohlíd by možná řekl, že jako z pera Mazánka a Kolibříka…

Nová koalice ODS a TOP 09 ve vedení Prahy přitom tvrdí, že musí šetřit. Omezuje městské investice i dopravní obslužnost.  Bude si půjčovat miliardy na dostavbu metra, možná přijde o dvě miliardy ročně díky novému rozpočtovému určení daní. Je už také jasné, že EU nebude dotovat rekonstrukci městské čističky, takže to Praha bude muset zaplatit ze svého. Nyní ale na sebe hlavní město převádí nemocnice, které vyžadují platbu starých dluhů, financování zvýšených platů lékařů a sester i investice do budov a zařízení. To v současné době rozpočtových restrikcí nedává žádný smysl.  Ekonom Zámečník, který se dlouhodobě zabývá financováním zdravotnictví, dokonce označil převod čtyř nemocnic pod Prahu za „ekonomickou morovou ránu“.

Je zřejmé, že důvody jsou jiné, než ekonomické a zájem pacienta to také nebude. V pozadí je plán tyto nemocnice zprivatizovat. Koneckonců, primátor Svoboda to nijak nevyloučil. Za pár měsíců po převodu se totiž zjistí, že Praha na provozování takového kvanta nemocnic nemá a začnou se hledat strategičtí partneři. Nejprve samozřejmě „jen“ na dlouhodobý pronájem… Začne se Homolkou, ta je nejlukrativnější. Naznačuje to ve svých prohlášeních dokonce i koaliční poslanec Šťastný. Pak dojde na Bulovku. Své zájemce si jistě najdou i atraktivní pozemky související s areály doposud státních nemocnic. Na tato zdravotnická zařízení už nebude tak vidět, jako když byla v majetku státu.

Nějakou dobu to vypadalo, že slábne vliv podnikatelských struktur alespoň na špičky hlavního města (viz nyní tolik populární hovory Bém – Janoušek), ale zdá se, že všechno je jinak. Pouze staré pijavice nahradily nové, mocnější, s velkorysejšími plány. A začínají nemocnicemi. A tak zatímco Bém měl svou Prahu Olympijskou či Opencard, Svoboda bude mít nemocniční holding. Lačnost nových podnikatelských pijavic je tak velká, že se zveřejněním plánu nedovolili Hegerovi a Svobodovi počkat ani na dobu po hlasování o nedůvěře vládě…

A tak zatímco noviny plní ozvěny minulosti a komentátoři se přou, zdá má či nemá bývalý primátor za ODS opustit i mandát poslance, v tichosti bez palcových titulků probíhá v režii ODS a TOP 09 největší zdravotnická privatizace za posledních dvacet let. Opozice, která tento proces kritizuje, má v médiích, jako obvykle, minimální prostor.

Jako sociální demokrat jsem přesvědčen, že specializovaná zdravotnická zařízení s vyšší než regionální působností by měla být součástí páteřní sítě nemocnic, které zůstanou pod kontrolou státu. V zájmu garance zajištění zdravotní péče pro všechny občany nelze připustit jejich privatizaci. Byť si to různé ekonomické skupiny, s vlivem na ODS a TOP 09, jejich ministry či primátory, přejí. Rovnost občanů v přístupu k té nejdražší specializované zdravotní péči může v konečném důsledku garantovat pouze stát.

Na základě této nemocniční kauzy soudím, že se Nečasova vláda začíná, co do odolnosti komerčním vlivům, stále více podobat té Topolánkově.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…