Sobotka (ČSSD): Napadání senátorů za podání žaloby na prezidenta Klause je nemístné

01.03.2013 14:30

Jednou z dlouhodobých priorit sociálních demokratů je úsilí o spravedlnost, rovná práva a příležitosti pro všechny bez rozdílu, včetně rovnosti lidí před zákonem.

Sobotka (ČSSD): Napadání senátorů za podání žaloby na prezidenta Klause je nemístné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Proto ČSSD od samého počátku jednoznačně nesouhlasí s amnestií prezidenta republiky Václava Klause a premiéra Petra Nečase tunelářům, korupčníkům a pachatelům závažné trestné činnosti.  Tato amnestie významně přispěla k prohloubení frustrace ve společnosti, posílila nedůvěru lidí ve spravedlnost, zmařila léta práce policie a soudů a zásadně ztížila možnost odškodnění desítkám tisíc občanů poškozených amnestovanou trestnou činností. Zároveň dlouhodobě a veřejně nesouhlasíme s dalšími spornými kroky prezidenta republiky Václava Klause spočívajícími v neplnění ústavních povinností hlavy státu, zejména v odpírání ratifikace mezinárodních smluv, nenavrhování soudců Ústavního soudu či nerespektování rozhodnutí soudů.

Prezident republiky skládá ústavní slib, ve kterém se zavazuje zachovávat ústavu a zákony České republiky.

Senát je ústavním orgánem, jemuž dosud výlučně náleží oprávnění iniciovat řízení před Ústavním soudem k posouzení odpovědnosti prezidenta republiky za jeho jednání, které směřuje proti demokratickému řádu republiky.

Senátoři mají plné právo se - v případě důvodných pochybností týkajících se ústavnosti zmíněných kroků prezidenta republiky - zabývat ústavní žalobou pro velezradu prezidenta republiky. Toto právo jim bylo svěřeno Ústavou a zákony a nemůže být zpochybňováno.

Chci se důrazně ohradit proti urážlivým slovům, která použil premiér Petr Nečas ve svém vyjádření k ústavní žalobě na prezidenta republiky. Jedním z důvodů žaloby je amnestie největších českých tunelářů, která zcela popírá principy spravedlnosti a právního státu a která dosud nikým nebyla jasně vysvětlena. Každý v jakékoli veřejné funkci musí být připraven nést odpovědnost za své činy nejen v právní, ale také morální a etické rovině, politici především. Hanbou není na podezřelé činy veřejně upozorňovat, všemi ústavními prostředky s nimi bojovat. Hanbou je podobné amnestie podepisovat a omlouvat.

Považuji žalobu na prezidenta republiky pro velezradu za poslední možnost, jak na řadu dlouhodobě ústavně problematických kroků hlavy státu znovu veřejně upozornit, vzbudit společenskou diskusi a napomoci vytvořit napříště takovou situaci, která zabrání tomu, aby se například podobná amnestie tunelářům a korupčníkům kdykoliv v budoucnu opakovala.

Podle předkladatelů senátní žaloby je cílem ústavní žaloby na prezidenta republiky pro velezradu dosáhnout rozhodnutí Ústavního soudu, ve kterém se vyjádří ke každému jednomu tvrzení o protiústavním jednání prezidenta, zda jím byl či dosud je narušován demokratický řád státu, a podá tím autoritativní výklad mezí ústavních pravomocí prezidenta, čímž se předejde porušování Ústavy a podobným sporům mezi jednotlivými ústavními institucemi do budoucna.

Věřím, že tuto výzvu k aktivní obhajobě ústavnosti Senát a posléze Ústavní soud vyslyší.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.