Sobotka (ČSSD): Nejvíce opatření proti daňovým únikům v oblasti lihovin bylo přijato za naší vlády

24.09.2012 4:30

Vláda vedená ČSSD se po roce 2002 zaměřila na přijetí celé řady legislativních a organizačních opatření, zaměřených proti daňovým únikům.

Sobotka (ČSSD): Nejvíce opatření proti daňovým únikům v oblasti lihovin bylo přijato za naší vlády
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

To se týkalo také výběru spotřební daně, včetně správy a výběru spotřební daně z lihu. Legislativní a organizační opatření, přijatá v letech 2003-2005 byla v této oblasti největší od vzniku České republiky v roce 1993. Pro ilustraci uvádím nejzásadnější vládní kroky, které jsem prosadil jako tehdejší ministr financí:

  1. Od 1. ledna 2004  byla správa všech spotřebních daní kompletně převedena na Celní správu, která byla jako ozbrojený sbor vybavena silnějšími pravomocemi zejména pro boj s daňovými úniky, než civilní daňová správa. Od tohoto data výrazně vzrostl počet kontrol, zaměřených na tabákové výrobky, lihoviny a pohonné hmoty. Vzrostl také počet odhalených ilegálních továren na cigarety a alkohol.
     
  2. Od 1. ledna 2004 zakázal zákon o spotřebních daních prodej tabákových výrobků a lihovin na tržnicích a tržištích (par. 133, odst. 1 zákona č. 353/2003 Sb.).
     
  3. Od 1. ledna 2005 bylo po vzoru řady zemí EU, včetně Slovenska, zavedeno celoplošné povinné kolkování všech lihovin. Zákon byl přijat navzdory odporu poslanců a senátorů ODS. Zavedení kontrolních pásek výrazně zvýšilo výběr spotřební daně z lihu. Zatímco v roce 2004 se na této dani vybralo 3,8 miliardy korun, v roce 2005 to bylo již 5,8 miliardy korun, což znamenalo meziroční zvýšení výnosu o 53% bez zvýšení sazby daně. V roce 2006 se pak vybralo již 6,8 miliardy korun. Kolkování lihovin tedy prokazatelně omezilo daňové úniky, zvýšilo výnos daně a posílilo možnost kontroly trhu s lihovinami všemi kontrolními orgány státu.
     
  4. V roce 2005 byl schválen zákon o registračních pokladnách, pokladny měly být zavedeny k 1.1.2007, později byla účinnost posunuta na 1.1.2008. Zákon o registračních pokladnách byl ale zrušen v roce 2007 v rámci tzv. zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který prosadila Topolánkova vláda. V současné době po opětovném zavedení pokladen volá v souvislosti s lihovou aférou celá řada podnikatelských organizací a také odbory.

Vládní ofenziva v boji s daňovými úniky v oblasti lihovin bohužel fakticky skončila rokem 2006, kdy se vlády ujala pravice. V roce 2012 pak došlo k tragické sérii otrav methylalkoholem, která podle všech dosavadních zjištění souvisí s černým obchodem s lihem, nad nímž stát ztratil v posledních letech do značné míry kontrolu.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.