Sobotka (ČSSD): Vládní reformy nás postaví do bludného kola škrtů a hospodářské stagnace

02.09.2011 11:45

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 2. 9. 2011

Sobotka (ČSSD): Vládní reformy nás postaví do bludného kola škrtů a hospodářské stagnace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych ještě předtím, než začneme hlasovat o prvním z balíku takzvaných reformních zákonů, sdělil stanovisko České strany sociálně demokratické k těmto třem návrhům, které budeme hlasovat dnes, ale toto stanovisko se týká i dalších návrhů, které budou projednávány v úterý příští týden.

Chtěl bych na začátek připomenout, že dvě z těchto norem, novelu zákona o stavebním spoření a také návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, již tato Poslanecká sněmovna jednou projednávala. Musíme je projednávat znovu proto, že současná vláda premiéra Nečase tehdy zneužila stav legislativní nouze a pokusila se projednat tyto první dva návrhy zákonů v režimu, který Ústavní soud shledal jako neústavní.

Já myslím, že stojí za to si tento moment připomenout zejména proto, že je poučením, pro tuto vládní koalici a pro současnou vládu, aby ve své snaze prosadit proti vůli opozice tzv. reformy nepošlapávala v budoucnu ústavní principy a respektovala základy alespoň elementární politické kultury. Zákon o stavebním spoření a opatření Ministerstva práce a sociálních věcí.

Já jsem velmi rád, že Ústavní soud vyhověl naší stížnosti a jsem také rád, že se nám podařilo zabránit ve stavebním spoření tomu nejhoršímu, co tehdy vláda prosadila. To bylo ono zpětné zdanění státní podpory, která už jednou byla vyplacena a vláda se rozhodla na ně sáhnout zpětnou daní.

Chci znovu připomenout, že Ústavní soud toto opatření vlády zrušil a vláda musela lidem vrátit příslušné finanční prostředky.

Návrhy, které budeme dnes projednávat ve třetím čtení a o kterých budeme hlasovat v úterý mají velmi vážné dopady na život naší země a na život většiny občanů. Co tyto návrhy přinášejí a co tyto návrhy znamenají?

Nový zákon o dani z přidané hodnoty. Jedná se o porušení vládního slibu, slibu jednotlivých koaličních stran, který dali před volbami voličům o tom, že nebudou zvyšovat daně. Novela zákona o DPH je jednoznačným zvýšením daňového zatížení v oblasti nepřímých daní. Tím, že vláda navrhuje přistoupit k systému jedné sazby daně z přidané hodnoty, tak se stáváme součástí dalšího experimentu. Další experiment, který bude realizován na občanech naší země. V celé Evropské unii je pouze jediná země, která má jednu sazbu daně z přidané hodnoty, to je Dánsko. Ale Dánsko kompenzuje existenci jedné sazby tím, že má daňovou progresi, která u těch nejvyšších příjmových kategorií přesahuje 50 %. A Dánsko také kompenzuje existenci jedné sazby DPH tím, že má mnohem širší okruh položek, které jsou v nulové sazbě daně z přidané hodnoty. Žádná jiná členská země nemá jednu sazbu daně z přidané hodnoty. A pokud se na ně povíváte, tak většina z nich ze sociálního hlediska uplatňuje jednu až dvě nižší sazby, než je právě ta základní sazba.

Čili se tady opět vydáváme směrem, který vůbec není prozkoumaný, vydáváme se směrem, který znamená jednoznačný experiment.

To, co vláda navrhuje v oblasti DPH, zdraží léky, zdraží se potraviny, zdraží se bydlení, zdraží se dodávky tepla, zdraží se sociální a zdravotní služby, povede to ke zdražení knih, povede to také ke zdražení veřejné dopravy. Dotkne se to každého občana v naší zemi. Průměrná rodina se dvěma dětmi zaplatí ročně díky vyšší DPH minimálně 6 tis. korun více na daních.

Co dále vládní koalice v tzv. reformách navrhuje?

Navrhuje zřízení druhého pilíře v rámci důchodového systému. To, co vláda navrhuje, není žádná důchodová reforma. Druhý pilíř neřeší důchodovou situaci 70 až 80 % obyvatel naší země. Je to systém, který je atraktivní pro 10 až 15 % lidí, jejichž příjmy vysoce přesahují průměrný plat.

Návrhy přinášejí krácení podpory ve stavebním spoření, v systému, který se osvědčil, který generuje úspory obyvatel, který generuje investice a který konec konců podporuje hospodářský růst.

Návrhy přinášejí škrty v sociální oblasti, přinášejí škrty v oblasti nemocenské, zhorší postavení zaměstnanců veřejného sektoru a povedou ke zhoršení postavení zaměstnanců jako takových. Ty tzv. reformy omezí veřejné služby a vytvoří prostor pro jejich privatizaci, tzn., že veřejné služby budou dražší, a to znamená, že veřejné služby budou méně kvalitní.

Chci jasně říci, že Česká strana sociálně demokratická tyto návrhy při hlasování nepodpoří. My je ani podpořit nemůžeme. Ty návrhy jsou nepromyšlené a neprovázané. Vzpomeňte si, dámy a pánové, co se dělo ve výborech této Poslanecké sněmovny v době, kdy se návrhy projednávaly. Vládní poslanci přinášeli desítky a stovky pozměňovacích návrhů na poslední chvíli. Vzpomeňte si. co se dělo tady na plénu Poslanecké sněmovny, jak nám přistávaly na stole neustále další a další pozměňovací návrhy ze strany vládních poslanců. Takhle nevypadá projednávání promyšlených reforem. Tohle nejsou promyšlené, připravené návrhy, u kterých je zřejmé, k jakým efektům povedou, pokud se mění na poslední chvíli tady na půdě Poslanecké sněmovny.

S těmi reformami, které prosazují pravicové vlády v posledních pěti letech v naší zemi nemáme dobrou zkušenost. Nečasova vláda, která je tady dnes, příliš často klopýtá o chyby vlády Mirka Topolánka. Chci připomenout zrušení superhrubé mzdy, které prosazuje stejný ministr financí, který superhrubou mzdu v naší zemi zaváděl. Chci připomenout výpadky příjmů ve veřejných rozpočtech, které způsobily minulé daňové změny. Velmi často se tady reformuje něco, co už bylo v minulých letech pravicí reformováno. To znamená, že reformy, které tady byly prosazovány, ve skutečnosti v řadě parametrů byly také chybné.

Ty návrhy, které tady dnes máme a které budeme projednávat i v úterý, nepovedou ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Rozhodně nepovedou k udržitelné, dlouhodobě udržitelné stabilizaci veřejných rozpočtů, ale povedou ke zpomalení hospodářského růstu. Po pěti letech vlády pravice roste veřejný dluh. Po pěti letech vlády pravice, když se podíváte na srpnové hospodaření státního rozpočtu, tak je evidentní, že je velký problém dodržovat rozpočtové cíle.

Závažný argument, který máme jako sociální demokraté proti těmto návrhům reforem, je fakt, že ty reformy jsou nespravedlivé. Náklady reforem nejsou spravedlivých způsobem rozděleny na jednotlivé sociální vrstvy v naší společnosti. Dochází k tomu, což je velmi zajímavý paradox těchto reforem, že se v podstatě socializuje deficit státního rozpočtu, ale socializuje se takovým způsobem, že ho zejména zaplatí střední vrstvy a nízkopříjmové skupiny. Vysoce příjmové skupiny do té socializace deficitu nejsou žádným způsobem vtaženy a naopak je snaha neustále snižovat daňové zařízení firem a vyšších příjmových kategorií.

Není v tom návrhu obsaženo progresivní zdanění. To je zásadní chyba, kterou sociální demokracie vládě vyčítá. Právě formou daňové progrese by se umožnilo, aby se na konsolidaci veřejných rozpočtů podíleli skutečně všichni. Ne jenom důchodci, ne jenom nemocní, ne jenom rodiny s dětmi, ale také vyšší příjmové kategorie. Ale žádná daňová progrese v těch vládních návrzích není.

Ty návrhy tak, jak jsou dnes předloženy, vedou k dalšímu rozdělení společnosti, k její další polarizaci a neřeší skutečné problémy, které tady jsou, které tady jsou na vrhu práce, které tady jsou u lidí, kteří jsou v předdůchodovém věku, nemohou sehnat práci. Tito lidé nechtějí být na sociálních dávkách, tito lidé chtějí pracovat, ale společnost jim pro to nevytvoří a nevytváří vhodné podmínky. Vy navrhujete a postupujete tak, že vytlačujete velkou část lidí z možnosti, aby jim stát pomohl, ale nevytváříte pro ně alternativu z hlediska jejich aktivního života. To je velká slabina reforem, které navrhujete, a my nesouhlasíme s řešeními, která jsou pro stovky tisíc občanů bezvýchodné, jsou absolutně bezvýchodné.

Já jsem v pondělí byl v poslanecké kanceláři ve Vyškově. Přišel za mnou člověk, který měl plný invalidní důchod, protože má těžkou cukrovku a doprovodné nemoci.

Zázrakem se uzdravil, byly to tzv. Drábkovy Lurdy, jak se říká, to znamená, dostal při nové kontrole nižší počet bodů, ačkoliv jeho diagnóza se nijak nezměnila. Z celého invalidního důchodu má poloviční a snaží se usilovně sehnat práci. Práci po několika měsících sehnal. Je to práce u bezpečnostní agentury, ale bude tam muset hlídat v noci a dělat 12hodinové služby. A on se bojí, že to prostě fyzicky nevydrží. On tam nastoupí, ale bojí se, že za dva měsíce nebude na tu práci stačit a nemá žádnou perspektivu! To je věc, před kterou sociální demokracie varuje. Ženete řadu lidí do sociální situace, ve které oni nevidí žádné východisko, nevidí pro sebe žádnou naději! To je myslím velmi špatně.

Tyto reformy jsou dílem vládní koalice. Omlouvám se, že opakuji takovou samozřejmou věc, ale je to potřeba. Velmi často v médiích slyšíme, že Parlament, Poslanecká sněmovna, poslanci schválili nějaké opatření. Chtěl bych požádat o to, až se bude mluvit o tom, že poslanci schválili sociální škrty, až se bude mluvit o tom, že poslanci schválili zvýšení DPH, až se bude mluvit o tom, že poslanci schválili škrty ve stavebním spoření, aby se jasně řeklo, že to byli poslanci vládní koalice. My jako sociální demokraté s těmito reformami nemáme a nechceme mít nic společného! S námi nikdo nejednal, s námi nikdo kompromis nehledal! Ani tady v Poslanecké sněmovně nebylo projeveno minimum dobré vůle akceptovat nějakou formu dialogu. Tohle nejsou naše reformy a já to tady chci jednoznačně zdůraznit.

My jako sociální demokraté vidíme jistou naději. Vidíme tu naději v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Ani tyto změny nemohou být trvalé, zejména tehdy, pokud nebyly dohodnuty na širší politické bázi. Chci tady jasně říci za Českou stranu sociálně demokratickou, pokud uspějeme v příštích volbách, pokud získáme větší důvěru občanů, tak jsme připraveni chyby vlády napravit, jsme připraveni chyby koalice korigovat. (Potlesk poslanců ČSSD.) Jestliže říkáme, že nám tady chybí spravedlnost, tak spravedlnost vneseme do daňového systému tím, že se vrátíme k daňové progresi tak, jak ji mají všechny vyspělé země v Evropě a všechny vyspělé a bohaté země na světě. Jestliže říkáme, že nesouhlasíme se sjednocením DPH, tak také jasně slibujeme, že obnovíme sníženou sazbu DPH, protože minimálně potraviny a léky by ve snížené sazbě DPH být měly. A jestliže vy proti naší vůli prosadíte druhý pilíř v rámci důchodového systému, pokud ho nebudeme moci zrušit, tak provedeme jeho podstatnou korekci. My nebudeme rezignovat na to, co vy tady dnes chcete prosadit pouze svými hlasy. A jsme připraveni chyby napravit, jsme připraveni reformy korigovat a jsme připraveni zmírnit negativní sociální dopady, které vaše politika v příštích měsících a letech přinese.

Já myslím, že je strašně důležité si uvědomit, že tato vláda už ztratila morální kredit k tomu, aby prosazovala takovouto rozpočtovou a daňovou politiku. Lidé se totiž ptají, jestliže my máme šetřit, jestliže se má šetřit na nás, tak jak je možné, že se na centrální úrovni dále krade. Možná budete říkat, že vy jste vláda boje proti korupci. A já vám řeknu, jak je možné, že v době, kdy je tady vláda proti korupci, správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny přidělí tak podivnou zakázku bývalému ministrovi spravedlnosti? A nic se neděje! Nic se neděje, všechno jede dál, všechno je v pořádku. A přitom vaše vláda prosazuje sjednocení výběru zdravotního pojištění, takže je jasné, že možná za několik měsíců, možná za rok už přestane VZP vůbec vymáhat pohledávky. A najednou je tady zakázka pro bývalého ministra - takováto podezřelá! V době, kdy vy tvrdíte, že je tady vláda proti korupci!

Vy se nedokážete vypořádat s kauzami, které táhnete s sebou z minula. Chci připomenout nákup letounů CASA. Za Topolánkovy vlády byly tyto letouny nakoupeny za dvojnásobnou cenu, než je má srovnatelná země NATO, jakou je Portugalsko. Jak je tohle možné? Jak to, že tahle věc dodnes nebyla dořešena, zejména tehdy, pokud ty letouny stále nejsou v provozu prostě proto, že nesplňují podmínky, které pro ně armáda klade. Dokážete si představit, jak je to absurdní, když si člověk, kterému zkrátíte podporu v nezaměstnanosti, kterému seberete invalidní důchod, kterému snížíte nemocenskou nebo ho vyhodíte z práce, tak když si tenhle člověk přečte, že máme letouny, které byly nakoupeny dvakrát dráže, nelétají a nebyla z toho vyvozena vůbec žádná odpovědnost. Zkuste se vcítit do pocitů těchto lidí!

Anebo se podívejme na sociální kartu. To je také povedená věc! Tady se dělá výběrové řízení na sociální kartu a přitom my tady všichni víme, že zákon ještě nebyl schválen. Proč se tak spěchá? Jak je něco takového možné? Copak už platí legislativa, která definuje sociální kartu? Tak jak to, že probíhá veřejná obchodní soutěž? Jak to, že v novinách čteme, že už se tři banky přihlásily v situaci, kdy ještě Parlament ten zákon ještě ani neschválil?! Nepřipadá vám to divné v době vlády boje proti korupci? Jak to, že se dějí takovéto věci?

Pražské nemocnice. Dozvěděli jsme se plán na to, že se údajně mají převádět pražské nemocnice na město Prahu a město Praha je má údajně poslat dále soukromému majiteli. To je přece něco, co chtěl udělat ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Nepovedlo se mu to. My jsme mu zabránili, aby převedl nemocnice na akciové společnosti, a najednou se objeví tunel těchto parametrů. To je vláda boje proti korupci? Proto já říkám, že vy nemáte morální právo, abyste něco takového tady navrhovali v Poslanecké sněmovně! Vaše vláda to morální právo ztratila, protože vy děláte i jiné chyby, které společnost ještě dále rozdělují. To je otázka Bátory na Ministerstvu školství, to je otázka vyznamenání Mašínů. Vy zvyšujete sociální napětí a ještě přiléváte olej do ohně!

Chci jasně říci, že sociální demokracie udělá po volbách všechno pro to, aby se situace zlepšila a vládní návrhy, pokud budou přijaty, aby se korigovaly. Naše země potřebuje reformy. Potřebuje ale promyšlené reformy. Potřebuje reformy, které budou elementárně spravedlivé. Pokud budou reformy elementárně spravedlivé, pak je lidé pochopí a pak je lidé přijmou. A reformy musí být také sociálně únosné, protože žijeme v reálném světě lidí, kteří musí živit své rodiny, lidí, kteří musí zaplatit nájem, lidí, kteří potřebují peníze na léky. To je reálný svět našich občanů. Vaše reformy z reálného světa nejsou!

Potřebujeme vládu, která při každé příležitosti nebude společnost rozdělovat, ale bude ji spojovat; vládu, která je schopna řešit skutečné problémy lidí, ne vytvářet nové byznysové příležitosti ve státní správě a ve veřejném sektoru, tak jak to děláte primárně vy. Tahle vláda Petra Nečase takovou vládou není! Takovou vládu Petra Nečase naše země nepotřebuje! Reformy nás postaví a zasunou do bludného kola škrtů a hospodářské stagnace. Jiný výsledek to mít nebude a za pár let se ukáže, že změny nejsou udržitelné a deficity půjdou opět nahoru. To je bohužel realita vaší rozpočtové politiky!

Chci jasně říci, že tato politika, takovéto návrhy zákony, to, co prosazuje Nečasova vláda, nikdy neměly, nemají a nebudou mít podporu sociální demokracie! To, co vy se tady chystáte schválit, za to musíte nést vy plnou odpovědnost. A je na nás, na sociálních demokratech, abychom vaše chyby napravili, pokud k tomu od občanů dostaneme příležitost. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Více:
Jandák k hlasovacímu sprintu: Není čas zákony nastudovat. Musím letět...

##PROFIL 252##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…