Sobotka (ČSSD): Zdražovací balíček zhorší situaci země

07.11.2012 13:20

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2012

Sobotka (ČSSD): Zdražovací balíček zhorší situaci země
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil za poslance České strany sociálně demokratické k tomuto opakovanému vládnímu návrhu, který již byl jednou v Poslanecké sněmovně zamítnut a vláda ho přesto předložila znovu.

Sociálně demokratičtí poslanci pro tento vládní návrh hlasovat nebudou. On to totiž ve skutečnosti není žádný daňový balíček, ale je to zdražovací balíček. Tím, že se zvedá opět sazba daně z přidané hodnoty, a to jak ve snížené tak také v základní sazbě, tak to znamená, že pokud bude tento zákon přijat, zdraží se všechno zboží a všechny služby, které jsou zatíženy daní z přidané hodnoty. Bude to tedy znamenat zdražení, na základě kterého se vláda rozhodla inkasovat další peníze do státního rozpočtu.

Hlavní důvod, proč tento návrh sociální demokraté nepodpoří, je fakt, že zdražovací balíček poškodí českou ekonomiku. Je evidentní, že v důsledku několikaleté politiky současného ministra financí Miroslava Kalouska jsme se dostali jako země do začarovaného kruhu škrtů a hospodářského poklesu. A vláda nemá sílu se vzepřít této politice ministra financí a běhá v tom začarovaném kruhu jako veverka. Není schopna jakékoliv akce, kterou by tuto tristní situaci země prolomila.

A tak letos je Česká republika v recesi, a tak možná příští rok v té recesi skončíme znovu.

Chci připomenout, že Česká národní banka už snížila úrokové sazby na absolutní technické minimum. Národní banka už tedy nemůže udělat nic dalšího pro podporu hospodářského růstu, pokud nechce začít tisknout peníze a podporovat růst tímto způsobem.

Vláda na rozdíl od národní banky nepodnikla v uplynulých měsících žádný krok k tomu, aby hospodářský růst podpořila a tupě pokračuje ve své staré strategii škrtat na výdajové straně a zvyšovat nepřímé daně. Prognóza České národní banky, která se týká hospodářského růstu, říká, že příští rok naše ekonomika má růst o 0,2 %. To také samozřejmě může být nula a může to být také samozřejmě minus.

Ten hlavní důvod, proč dnes žádný sociální demokrat nezvedne ruku pro tento vládní návrh,je, že tento návrh dále poškodí českou ekonomiku, podrazí hospodářský růst, sníží spotřebu domácností, poškodí zaměstnanost. Pro takový návrh v žádném případě hlasovat nemůžeme. Jsme v situaci, kdy se zhoršuje životní úroveň velké části obyvatel, klesají reálné mzdy v soukromém i veřejném sektoru, snižují se reálné důchody a do toho vláda přichází s dalším zdražováním. To si myslím, že je politika, která jde zcela proti hospodářskému růstu, a proto sociální demokraté nic takového podporovat nebudou.

Ten druhý důvod je fakt, že vláda výslovně spojila se schválením daňového balíčku svoji důvěru. Ačkoliv ústava nic takového nepředpokládá, tak premiér zde opakovaně i na naše dotazy prohlásil, že pokud tento návrh zákona nebude schválen, pak vláda podá demisi. To je pro nás další důležitý argument, proč pro tento návrh v žádném případě hlasovat nebudeme. Sociální demokracie stejně jako občané si přejí, aby tato vláda co nejdříve skončila. Politika vlády zemi dlouhodobě poškozuje, zhoršuje naše vyhlídky do budoucna a není na co čekat zejména po tom, kdy jsme zjistili a všichni viděli postoj občanů v krajských a senátních volbách. V těch volbách vládní strany utrpěly debakl a Nečasova vláda by měla odejít. Také proto dnes budou sociální demokraté hlasovat proti daňovému balíčku, protože si přejeme odchod této vlády.

My se ale neřídíme heslem "čím hůře tím lépe", a proto chceme podpořit pozměňující návrhy, které by mohly tento návrh určitým způsobem upravit. Budeme tedy hlasovat tak, aby se nezvyšovala daň z přidané hodnoty v příštím roce. Za ministra financí Kalouska a za pravicových vlád v posledních šesti letech jsme zaznamenali úplné orgie, pokud jde o zvyšování daně z přidané hodnoty. Ještě před šesti lety potraviny a léky byly zdaňovány pěti procenty a teď už mají být zdaňovány procenty patnácti. My jsme rozhodně proti tomu, aby se dál zdaňovala spotřeba, aby se dál zdražovaly potraviny, léky a všechny další sociálně citlivé položky zejména v této ekonomické situaci, a proto podpoříme pozměňující návrhy, které zde padly a které navrhují, aby se daň z přidané hodnoty v příštím roce nezvyšovala.

Druhý návrh, který v každém případě budeme podporovat, je snaha o to, aby z balíčku byla odstraněna Drábkova reforma příspěvku na bydlení. Pokud se podíváme na dědictví, které nám tady zůstalo po dnes už bývalém ministrovi práce a sociálních věcí panu Drábkovi, tak to není jenom s-Karta, není to zbytečná a zpackaná důchodová reforma, ale je to také absolutně cynická reforma příspěvku na bydlení. Nedokážu si vůbec představit, jak je možné, že vláda a také pravicoví poslanci v této Sněmovně opakovaně podpořili něco tak asociálního, jako je návrh ministra Drábka.

V současné situaci je zhruba 170 tisíc lidí závislých na příspěvku na bydlení nebo na doplatku na bydlení. Ten návrh, se kterým přišel ministr Drábek a který je obsažen v tomto návrhu, v zásadě posílá tisíce a možná desítky tisíc důchodců a také rodin s dětmi pod most, aniž by jim nabídl jakoukoliv alternativu. Je naprosto neuvěřitelné, že to nikdo nezastavil ve vládní koalici, že se nikdo nevzpamatoval, že nikdo nemyslel na lidi, kterým tady hrozí, že přijdou o bydlení, zůstanou na ulici nebo se budou muset pohybovat po ubytovnách, ve kterých jsou samozřejmě strašné sociální poměry. A řekněte důchodci nebo řekněte rodině s dětmi, aby šla do takové ubytovny.

Tohle je absolutně cynická reforma a já si myslím, že by všichni slušní poslanci a poslankyně měli v Poslanecké sněmovně podpořit návrhy, které ji ze zdražovacího balíčku vypustí. Tohle je naše druhá priorita. Sociální demokraté budou hlasovat pro zachování stávající sazby daně z přidané hodnoty. Jsme proti tomu, aby se zvýšila. A budeme hlasovat pro to, aby se vypustila Drábkova reforma příspěvku na bydlení, protože to znamená obrovské riziko - riziko, že skončí na ulici tisíce rodin s dětmi a tisíce rodin důchodců.

Také chci jasně říci, že pokud tady projde zdražovací balíček v Poslanecké sněmovně, tak sociální demokraté na půdě Senátu udělají všechno pro to, aby Senát tento zdražovací balíček zamítl. Chci upozornit vládu i kolegy a kolegyně z pravice, že za měsíc, někdy v polovině měsíce prosince, tady o tomto balíčku budeme nepochybně hlasovat znovu. Těch důvodů, proč by Senát ten návrh měl zamítnout, je celá řada, netýká se to jenom DPH a netýká se to jenom příspěvku na bydlení. Je tedy evidentní, že vláda nemá v tuto chvíli pro zdražovací balíček podporu v Senátu. Možná bude mít podporu tady na půdě Poslanecké sněmovny, ale v každém případě bude muset shromáždit pro jeho schválení alespoň 101 hlas, aby byla schopná pokročit dál v legislativním procesu.

Je také otázka, jak bude vláda pokračovat dál při přípravě státního rozpočtu, protože až do okamžiku, než se zde bude hlasovat o vetu Senátu - a nechci předjímat stanovisko prezidenta republiky - tak do okamžiku, než se tady bude hlasovat o vetu Senátu, tak podle mého názoru je návrh státního rozpočtu na vodě. Vláda nebude znát parametry, na základě kterých by rozpočet na příští rok měl být připraven. Nepochybně to také bude komplikovat další proces schvalování rozpočtu, který už takto byl zkomplikován tím, že vláda ho sama stáhla a teď se ho chystá zřejmě předložit znovu.

Není možné pokračovat v politikách - a zdražovací balíček je jasná důležitá součást vládní hospodářské politiky - není možné pokračovat v politikách, které se ukázaly jako prokazatelně neúspěšné. A jestliže proběhl v minulých dnech kongres ODS a jestli jsme slyšeli řadu vystoupení, která tam zazněla, tak je evidentní, že neúspěšnost vládní hospodářské politiky přiznávají také představitelé vládní koalice. I oni sami přiznávají, že navzdory všemu, co vláda činí, máme historicky největší veřejný dluh, že se tady připravuje důchodová reforma, která jenom pro 10 - 15 % nejbohatších, že jsou tady připravené návrhy, které dále zatíží veřejné rozpočty, jako jsou církevní restituce, a že vlastně jednotlivé kroky vlády jdou proti sobě, že reformy jsou chaotické a že jsou nepřipravené.

Prostě tento zdražovací balíček zhorší situaci země a v žádném případě odpovědný poslanec pro něco takového ruku zvednout nemůže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …