Sobotka: Jde-li o rozpočtovou odpovědnost, měl by Nečas začít u sebe

02.01.2012 8:52

Vyjádření předsedy ČSSD B. Sobotky k plánu Nečasovy vlády na zavedení tzv. finanční ústavy.

Sobotka: Jde-li o rozpočtovou odpovědnost, měl by Nečas začít u sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Vláda Petra Nečase tzv. finanční ústavou  nezakryje prudký růst veřejného dluhu. ČSSD se nebrání zahájení diskuse o formě zakotvení limitu pro maximální veřejný dluh do naší ústavy. Mohla by to být dobrá pojistka proti politice pravicových vlád, které realizují daňové experimenty bez ohledu na narůst státního zadlužení, podobně jako vláda Kalouska a Nečase. Limit by měl být zakotven ve výši 60 procent HDP tak, aby vázal na podmínky pro přijetí eura.  

Pro seriózní debatu je však nezbytně nutné, aby vláda konečně předložila konkrétní návrh ústavní změny. Zatím vždy zůstalo jen u obecných proklamací. Za skutečně komický jako sociální demokraté pokládáme fakt, že o tzv. finanční ústavě mluví premiér Nečas poté, kdy pravicové vlády od roku 2006 zvýšily veřejný dluh naší země o 600 miliard korun a do roku 2014 se ho chystá ministr Kalousek oproti roku 2006 zdvojnásobit na rekordních 1,9 bilionu.

Řečmi o finanční ústavě premiér Nečas nezakryje fakt, že pravicové vlády dramaticky zrychlily růst veřejného dluhu v naší zemi. Pokud jde o rozpočtovou odpovědnost, měl by premiér Nečas začít u sebe, například tím, že vymění ministra financí a přestane vršit stomiliardové deficity.

ČSSD současně upozorňuje na fakt, že vyrovnané veřejné rozpočty nezajistí žádná změna ústavy, ale pouze odpovědná hospodářská politika, založená na podpoře růstu, omezování korupce a stabilizaci daňové kvóty.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

22:01 Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zajištění dostatku finančních prostředků pro chod…