Sobotka: Mládkovy výroky o živnostnících byly urážlivé a nešťastné

17.03.2013 14:41

Vyjádření předsedy ČSSD k výrokům Jana Mládka.

Sobotka: Mládkovy výroky o živnostnících byly urážlivé a nešťastné
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Nesouhlasím s výroky Jana Mládka, ve kterých mluvil o parazitním chování živnostníků. Byly to výroky urážlivé a nešťastné. Také proto, že je bylo možné okamžitě absolutně špatně interpretovat. Živnostníci, kteří se snaží uživit sebe a své rodiny a to v čase ekonomické recese, kterou prodlužuje chybná pravicová vládní politika, nejsou ve vůbec jednoduché situaci. Každý, kdo poctivě pracuje či podniká, si zaslouží uznání.

Ale Jan Mládek ve svém vystoupení na sjezdu ČSSD v Ostravě poukázal na problém, který skutečně existuje a o kterém se zpravidla pokrytecky mlčí. Živnostníci sice platí nižší odvody v rámci sociální pojištění, ale ve stáří je díky tomu čekají žebrácké důchody. To je věc, která vyžaduje řešení. Jinak bude stále více důchodců, bývalých živnostníků platících minimální odvody, končit v sociální síti.

 Čtyři miliony zaměstnanců také oprávněně poukazují na velké rozdíly v odvodech ve prospěch živnostníků. OSVČ platí nižší efektivní daň z příjmů, nižší zdravotní pojištění i nižší pojištění důchodové. Přitom mají stejný přístup k veřejným službám jako zaměstnanci, včetně nároku na stejný rozsah hrazené zdravotní péče.

 Všechny tyto problémy vyžadují řešení, trpělivý dialog a hledání kompromisu. Mezi vládou, živnostníky, zaměstnavateli a odbory. Jakékoliv nálepkování je škodlivé a odvádí debatu do slepé uličky. Ve skutečnosti to totiž není spor o parazitování, ale o spravedlnost v daních a v přístupu k veřejným službám a také o tom, v jakém rozsahu má být 23 let po návratu k tržní ekonomice daněmi o odvody podporováno podnikání ve srovnání se zaměstnaneckým poměrem.

 Je myslím rovněž na místě požádat Petra Nečase a jeho nevábnou ministerskou sestavu, aby nestrašila vysokou nezaměstnaností po roce 2014. V těchto měsících máme největší nezaměstnanost v historii a Nečasova vláda patří mezi její spoluviníky. 600 tisíc nezaměstnaných je obrovský sociální problém a velká ostuda. Navíc Nečasova vláda nechala Drábkův gang zdevastovat úřady práce a její aktivní politika zaměstnanosti je v troskách. Pan Nečas by měl v souvislosti s rekordní nezaměstnaností buď mlčet, nebo podat okamžitě demisi.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu