Sobotka (ODS): Odmítám, aby Evropská unie budovala RVHP s lidskou tváří

03.05.2012 15:20

V Pardubicích ve středu začaly prezidentské primárky ODS.

Sobotka (ODS): Odmítám, aby Evropská unie budovala RVHP s lidskou tváří
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Členové si v nich mezi Přemyslem Sobotkou, 1. místopředsedou Senátu PČR, a Evženem Tošenovským, poslancem Evropského parlamentu, vybírají kandidáta do přímé volby hlavy státu. Diskutovat s oběma kandidáty na vůbec první volební shromáždění do Pardubic dorazilo na 130 členů ODS.

"Odmítám, aby Evropská unie budovala RVHP s lidskou tváří a stojím za naší pozicí v Evropě. Chci podporovat rozumné hospodaření, protože na dluh se dlouho žít nedá. Chci zklidnit současnou situaci v zemi a vrátit důvědu ve fungování institucí," odpovídal na otázky členů ODS v Pardubících Přemysl Sobotka.
 
Poslanec Evropského parlamentu, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a primátor Ostravy Evžen Tošenovský připomněl, že prezident zaujímá v české historii zcela výjimečnou pozici. Ve svém projevu se odkázal na Tomáše Garrigue Masaryka, který je podle něj velkým symbolem české státnosti.
 
Přímou volbu hlavy státu považuje Evžen Tošenovský za významný milník v historii České republiky. "Jsem přesvědčen, že v přímé volbě je důležité zamyslet se nad vývojem naší polistopadové scény. Každá doba je jiná, neopakovatelná, bude přinášet jiné požadavky na prezidenta republiky."
 
Po úvodních projevech mířily otázky členů ODS na oba prezidentské kandidáty především na postavení České republiky v Evropské unii nebo na roli prezidenta v české společnosti. Po dnešním shromáždění pokračují primárky na Pardubicku až do pátku volbou v oblastních kancelářích ODS. Ve čtvrtek proběhne volební shromáždění v Hradci Králové.
 
Volební shromáždění jsou pro členy ODS příležitostí, jak osobně poznat kandidáty, seznámit se s jejich pojetím politiky, představou o roli hlavy státu a způsobem, jakým chtějí reprezentovat Českou republiku. Účastnit se volebního shromáždění a právo volit v prezidentských primárkách mají všichni členové ODS, jejichž členství trvá nepřetržitě od 1. března 2012 až do dne, kdy půjdou hlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě