Sobotka: Odložení důchodové reformy budeme prosazovat i přes odpor vlády

29.02.2012 14:44

ČSSD považuje dnešní rozhodnutí vlády P.Nečase, která odmítla návrh sociální demokracie na odložení důchodové reformy na rok 2016, za zcela chybné a nezodpovědné.

Sobotka: Odložení důchodové reformy budeme prosazovat i přes odpor vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Odklad důchodové reformy by umožnil státnímu rozpočtu ušetřit v prvních letech 11 a v následujících letech až 20 miliard korun ročně a zároveň zachovat dosavadní valorizaci penzí, kterou chce vláda zrušit.

Zástupci vládní koalice ODS, TOP09 i Věcí veřejných dnes potvrdili, že trvají na privatizaci českých důchodů; na vyvedení desítek miliard korun z průběžného důchodového účtu na soukromé penzijní fondy; na vážném oslabení deficitních veřejných rozpočtů o další desítky miliard korun a na zhoršení ekonomické situace občanů naší země.

Namísto solidarity bohatých s chudými, obvyklé ve vyspělých zemích, vláda P. Nečase prosazuje v důchodovém systému solidaritu chudých s bohatými.

Zavedení druhého pilíře penzijního systému by zvýšilo nerovnováhu mezi příjmy a výdaji průběžně financovaného důchodového pojištění, státní dluh a následně přispělo k dalšímu zdražování, rychlejšímu zvyšování důchodového věku a zhoršení podmínek pro starobní a invalidní důchody. Přitom už v současné době trpí průběžný důchodový systém deficitem, který dosahuje 40 miliard korun ročně.

ČSSD opakovaně kritizovala podobu chybné důchodové reformy, hlasovala proti jejímu přijetí v Parlamentu, podala proti této novodobé privatizaci peněz důchodců stížnost k Ústavnímu soudu ČR a opakovaně varovala před dopady na naše občany. V petici, kterou iniciovala sociální demokracie v listopadu loňského roku, se proti spuštění důchodové reformy za několik málo dní vyslovilo přes 90 tisíc občanů.

Vláda P. Nečase je ovšem připravena navzdory všem varováním tento chybný plán spustit a vystavit naše občany nepřijatelným rizikům.

Jde o další důkaz toho, že se vládě P.Nečase doslova rozpadají veřejné rozpočty pod rukama a vláda ve své bezradnosti přistupuje k likvidačním rozpočtovým opatřením, která poškodí zejména důchodce, rodiny s dětmi a sociálně slabé.

ČSSD jasně deklaruje, že pokud bude mít po příštích volbách do Poslanecké sněmovny vládní odpovědnost, je připravena druhý pilíř zrušit, aby nepoškozoval naše občany. Nejlepším řešením této kritické situace pro ČR by ovšem bylo vyslovení nedůvěry vládě P.Nečase a její okamžitý odchod tak, jak navrhuje ČSSD.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.