Štěch (ČSSD): Sněmovna může způsobit, že soudci zůstanou bez platů

05.12.2012 12:45

Předseda Senátu PČR Milan Štěch vyzval dnes Poslaneckou sněmovnu, aby neprodleně horní parlamentní komoře předložila novelu zákona o platech ústavních činitelů a soudců, která je reakcí vlády na rozhodnutí Ústavního soudu z 5. května tohoto roku.

Štěch (ČSSD): Sněmovna může způsobit, že soudci zůstanou bez platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

"Sněmovna svou liknavostí může způsobit, že soudci zůstanou od začátku nového roku bez platů. Senát, který má ze zákona 30 dnů na projednání návrhu, totiž stále nemá předlohu k dispozici," upozornil Milan Štěch.

 Poukázal přitom na to, že novelu musí v Senátu projednat příslušné výbory a následně plénum Senátu. "Pokud sněmovna nepředá Senátu návrh do pondělí 10. prosince, návrh nestihne projít legislativním procesem tak, aby by mohl 1. ledna nového roku vstoupit v platnost. Nezapomínejme na to, že po Senátu musí být novela předložena rovněž prezidentovi," uvedl M. Štěch.

 "Vláda alibisticky poslala do sněmovny 5 různých návrhů této novely. Sněmovna je přitom ochromená koaličními šarvátkami a není schopná se na ničem dohodnout. Senát je pak opakovaně tlačen do situace, aby předlohy na poslední chvíli rychle prohlasoval, aniž by se jimi důkladně zabýval. To je pro senátory nadále nepřípustné," zdůraznil předseda Senátorského klubu ČSSD Petr Vícha a připomněl, že sněmovna do poslední chvíle zdržovala v posledním roce například novelu zákona o loteriích, návrh na zavedení přímé volby prezidenta stejně jako prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta.

 "Vláda a sněmovna znemožňují Senátu řádné projednávání návrhů, protože zásadně omezují lhůty, které Senátu stanovuje zákon," uzavřel P. Vícha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…