Štětina (VV): Jsem věřící, ale s touto podobou církevního vyrovnání nemohu souhlasit

14.07.2012 12:44

Narodil jsem se v roce 41, mám německý křestní list, samozřejmě jako málo lidí, kteří jsou zde mezi námi již. Jsem pokřtěn. Chodil jsem do kostela, dokonce jsem i ministroval a chodil jsem na náboženství až do roku 1950, kdy to bylo úředně zakázáno. Když jsme měli děti s manželkou, tak jsme je nechali pokřtít, protože jsme věřící. Ale to, jak je nachystán tento zákon, je skutečně věc, se kterou nemohu souhlasit.

Štětina (VV): Jsem věřící, ale s touto podobou církevního vyrovnání nemohu souhlasit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu mít své vystoupení skutečně desetiminutové. (Předsedkyně M. Němcová: Prosím o klid!) A budu ho mít rozděleno do tří částí. Nejdříve si vám dovolím přečíst pasáž z mnoha dopisů, které jsme dostávali, a možná, že jste dostávali stejné. Za druhé bych se vám trochu osobně představil ve vztahu k církvi a potom, proč nemohu zvednout ruku pro tento zákon, ač bych to rád udělal.

Nicméně musím začít jedním slavným citátem. Nelze se uchylovat z cesty dobra, je-li to možné, ale je třeba umět vejít na cestu zla, je-li to nutné, řekl Machiavelli. A nyní k těm dopisům. Dopisů bylo skutečně mnoho a já jsem si vybral jenom jednu pasáž a skutečně musím říct ke své anamnéze, že mi je líto, že takovéto dopisy chodí.

Vážení, církevní restituce jsou jedním velkým tunelem, ke kterému máte pomoci. Po schválení tohoto zákona vás již nebudou potřebovat. Navrhovaný zákon v té podobě, ve kterém je navrhován, je protizákonný, v rozporu s dobrými mravy, v zájmu lidu a škodí státu. Jistě nevrátit, to ano, ale pouze, co bylo jejich a za podmínek jako ostatním spolkům, to znamená majetek doložit. Zde by se jistě nelíbilo všem restituentům, kteří museli doložit a velmi tvrdě, mnohdy to nebylo ani uznáno, že ještě dodneška jsou věci, majetek a polnosti, které nejsou navráceny.

Pokud se podíváte na poslední sčítání lidu, ve kterém se lidé hlásili k církvi, jedná se o malý díl populace tedy, proč bychom my, nevěřící, ale já skutečně říkám, že jsem věřící, měli doplácet. Proč vracet majetek, který církvi odebral pan prezident Masaryk a který pouze obhospodařovala? Nelze přehlédnout skutečnost, že mimo levici je značná část lidu proti vyrovnání s církvemi, tak jak je uvedeno v návrhu zákona, neboť je protizákonný.

Dle výzkumu agentury STEM jsou 2/3 občanů proti přijetí zákona v této navrhované podobě. Poslanci by měli hájit zájmy lidí, zájmy svých voličů, zájmy země.

Vážení, rozhodujte prosím o budoucnosti této země, zvažte proto váš hlas. Pokud nebudete v koalici, nejste vázáni smlouvou, můžete hlasovat proti. My jsme jaksi případ, že jsem byli v koalici, tzn., první části zákona jsme schválili, samozřejmě s podmínkami, které zde mnoho předřečníků řeklo a které nebyly splněny, a nyní jsem v opozici, takže patřím do skupiny, o které se hovoří v tomto dopise. Hlasujte pro své děti, vnoučata, přátele a známé, hlasujte pro český lid. Toť slova jednoho z mnoha dopisů.

Já znovu říkám, že se mi to nelíbí, že takovéto dopisy chodily. Nyní vám řeknu, jak je to se mnou.

Narodil jsem se v roce 41, mám německý křestní list, samozřejmě jako málo lidí, kteří jsou zde mezi námi již. Jsem pokřtěn. Chodil jsem do kostela, dokonce jsem i ministroval a chodil jsem na náboženství až do roku 1950, kdy to bylo úředně zakázáno. Když jsme měli děti s manželkou, tak jsme je nechali pokřtít, protože jsme věřící. Ale to, jak je nachystán tento zákon, je skutečně věc, se kterou nemohu souhlasit.

Jistě, a ta slova zde padla mnohokrát, když někdo někomu něco ukradne, musí se mu to vrátit. Ale musím vědět, co je jeho, co bylo vlastní a co lze prokázat. Myslím si, že za tu dobu, co se o tomto zákonu hovoří, a není to jenom toto volební období, vzpomínám si, a teď jistě se mohu mýlit, že původní návrh byl vrátit 230 miliard. Možná že se mýlím, že to bylo méně, ale myslím, že i současná suma s navýšením, které bylo, je také velmi abundantní.

A nyní už na závěr, abych se neprovinil proti času, aby mi nebyl vypnut mikrofon, proč nebudu hlasovat pro tento zákon? Mám totiž obavy, že jako v mnoha jiných případech, nebudu zde již zmiňovat slovutnou CASA, ale další věci, kde miliardy tekly proudem, tak se obávám, aby i v tomto případě nebylo naplněno sedmé přikázání boží, tzn. nepokradeš. Protože myslím si, že církev jistě si zaslouží majetek, který vlastnila, s kterým by měla hospodařit, ale mám totiž takové obavy, že již dneska existuje spousta firem, které se těší, až dostane církev majetek, protože opět s ním bude tzv. hospodařit, tedy parazitovat.

Tak to je můj důvod, proč nebudu hlasovat pro tento zákon. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace