TOP 09 a STAN: Prověřte všechna výběrová řízení

26.05.2012 20:59

Ve Středočeském kraji byly během několika let formou takzvaných losovaček rozděleny více než dvě miliardy korun z peněz kraje a fondů evropské unie.

TOP 09 a STAN: Prověřte všechna výběrová řízení
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

TOP 09 a Hnutí Starostové a nezávislí již od počátku upozorňovali, že jde o zcela netransparentní, nedůvěryhodné a lehce zneužitelné řešení výběrových řízení. Žádáme vedení krajského hejtmanství o urychlené prověření všech výběrových řízení, které proběhlY formou losování.

„Středočeský kraj v čele s hejtmanem Rathem zcela nemístně hazardoval s prostředky kraje. Teď je konečně příležitost všechna výběrová řízení řádně prověřit. Musíme zjistit, zda nedocházelo k ještě většímu plýtvání s penězi Středočechů,“ řekla poslankyně a kandidátka na hejtmanku Helena Langšádlová z TOP 09.

„Obrátil jsem se na ostatní kolegy a požádal je, abychom na nejbližším zasedání stanovili postup jak co nejrychleji a nejpečlivěji prověřit zakázky zadávané v takzvaných losovačkách,“ uvedl člen kontrolního výboru Středočeského kraje Věslav Michalik z Hnutí Starostové a nezávislí.

Na pořádání výběrových řízení a administrativní úkony s nimi spojené si hejtmanství najímalo firmy ML Compet a Erynies (přejmenovaná na Aveza). Obě společnosti a jejich představitelé figurují i v případu korupce bývalého hejtmana. A to v kauzách předražené zakázky na opravu zámku Buštěhrad a výběrového řízení na opravu nemocnice v Kladně. Protikorupční policie již v lednu minulého roku objevila nesrovnalosti v softwaru, který firmy používaly při losování výběrových řízení.

„Angažmá těchto firem ve výběrových řízeních a nejnovější zjištění ukazují na hlubší a rozsáhlejší problém. Ovlivněných zakázek může být mnohem více.“ upozornila Věra Kovářová, krajská opoziční zastupitelka za STAN.

Nezákonná výběrová řízení na peníze z evropských dotací formou byla zastavena až po zásahu ministerstva financí v dubnu letošního roku. Většina finančních prostředků z takzvaných losovaček však pocházela z krajských peněz. Polovina z nich směřovala do krajských nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…