Tejc: Ani terorista Breivik nemá takové zacházení, jaké se dostalo Davidu Rathovi

05.06.2012 15:14

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 6. 2012

Tejc: Ani terorista Breivik nemá takové zacházení, jaké se dostalo Davidu Rathovi
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych si taktéž dovolil vyjádřit svůj nesouhlas s podle mého názoru nepřiměřenou demonstrací síly ze strany moci výkonné tady na půdě parlamentu. Já myslím, že ani známý terorista Breivik nemá takové zacházení, jaké se dostalo Davidu Rathovi. (Potlesk vlevo.) Myslím, že ti policisté, kteří tady sedí a kteří plní svůj úkol, který jim dal někdo nadřízený - a na ně se rozhodně nehněvám - tady jsou proto, že to vypadá, že David Rath je minimálně trojnásobným vrahem. Já myslím, že tak to není. Nemám v úmyslu tady teď ani za malou chvíli hájit Davida Ratha z toho skutku, který se zřejmě stal. To ponechám na něm a na jeho obhájcích, případně na rozhodnutí soudu a budu hlasovat pro vydání Davida Ratha, protože si myslím, že ta situace vyžaduje, abychom nerozhodovali my tady, ale aby rozhodoval nezávislý soud.

Je zřejmé, že David Rath se dopustil něčeho daleko horšího než opilý či zfetovaný přejet někoho na ulici. Je to evidentní, protože jiní lidé se do vazby nedostali, on se do vazby dostal a musí mít ochranu tří policistů, ještě ozbrojených. Dovolte mi řečnickou otázku. Ptám se - k čemu ty zbraně? Znamená to, že někdo, kdo z nás pozdraví Davida Ratha či kolem něj projde, bude zastřelen? Že David Rath při pokusu... (Potlesk vlevo.) Že David Rath při pokusu vyskočit tady z okna a utéct někam na Ukrajinu, kde požádá o politický azyl, který Česká republika díky této vládě dala lidem, kteří byli odsouzeni za korupci, já myslím, že, dámy a pánové, je evidentní, že tohle je jen divadlo.

Já myslím, že je potřeba ukázat, že David Rath je vinen, tím, že možná předběhl jiné, kteří v tom vězení měli skončit už dávno. (Potlesk zleva.) Ano. David Rath bude souzen, já budu hlasovat pro jeho vydání a se mnou asi většina této Poslanecké sněmovny. Ale platí to, že na miliardy z kauz, jako jsou Opencard, letadla CASA, kauza IZIP, ta krabice od vína nestačí. (Potlesk zleva.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).