Truska (KSČM): Kolínská automobilka TPCA čelí krizi

27.06.2012 5:42

Obtížná situace na trhu a nižší prodeje přiměly kolínského výrobce automobilů TPCA ke snižování počtu zaměstnanců. TPCA propustilo 150 pracovníků, jednalo se především o pracovníky z agentur. Tento stav se nijak podstatně neprojevil na zvýšení nezaměstnanosti, ani na zvýšení kriminality v Kolíně. Nyní má v plánu převést 150 pracovníků do svého závodu v Trnavě.

Truska (KSČM): Kolínská automobilka TPCA čelí krizi
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V průběhu II. pololetí propustí celkem 250 pracovníků, v současné době probíhá výběr dobrovolníků, kterým je nabízeno zvýšené odstupné. Zaměstnanci by měli podle společnosti dostat odstupné nad úrovní požadovanou českou legislativou. Do současné doby se přihlásilo cca 150 pracovníků.

Jde o celkové množství, které by již mohlo být pro Kolínsko problematické. Lze předpokládat, že v regionu, kde je velmi málo pracovních míst a nízká průměrná mzda, takovéto jednorázové zvýšení množství nezaměstnaných bude znamenat značný problém. Jako zastupitelé máme doposud jen velmi kusé informace. Věřím, že Úřad práce  v Kolíně nyní zpracovává údaje o věku, kvalifikaci a místě bydliště propuštěných, tak aby nastalou situaci zvládl co nejracionálněji a naplnil svoji úlohu.

Dalším navazujícím problémem jsou byty, na které má TPCA dispoziční právo. MěÚ Kolín se dohodl s TPCA o uvolnění těchto bytů. Jako problém se jeví, že na tyto byty je možné uzavřít smlouvu pouze na 2 roky. To je podmínka pro nové nájemníky velmi nevýhodná.

Vývoj obou těchto problémů budou zastupitelé KSČM neustále sledovat a dle možností hledat co nejúčinnější řešení situace občanů. Současné dění však potvrzuje náš dlouhodobý názor, že je nutné mít připravené jak celostátní, tak regionální programy podpory tvorby pracovních míst a zaměstnanosti se zaměřením na firmy se sídlem v ČR, a nevkládat velká očekávání prvořadě v zahraniční firmy, které mohou kdykoli svůj provoz přesunout jinam, za levnější pracovní silou, surovinami či blíž výhodnějším trhům.  

Jiří Truska, zastupitel města Kolín za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…