VV: Stav v oblasti regulace hazardu je skutečně alarmující

09.02.2013 15:30

Situace v oblasti povolování sázkových her provozovaných prostřednictvím tzv. jiných technických herních zařízení je skutečně kritická.

VV: Stav v oblasti regulace hazardu je skutečně alarmující
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

Ombudsman několikrát upozorňoval na nezákonné kroky podniknuté ze strany ministerstva financí v této záležitosti, vláda ovšem nereaguje.  Poslanci Věcí veřejných proto dnes na schůzi Poslanecké sněmovny budou v této věci interpelovat členy vlády.

„Je zcela nepochopitelné, že i veřejný ochránce práv písemně informoval  předsedkyni Poslanecké sněmovny a  předsedu  Senátu  o dlouhodobě se opakujících nezákonných postupech Ministerstva financí, ale vláda žádné reálné kroky k nápravě nepodniká“, říká Josef Novotný.

MF jednak povolovalo herní zařízení, která jsou v rozporu se zákonným příkazem, a současně neužilo příslušná ustanovení loterijního zákona platící pro výherní hrací přístroj. Tento stav je skutečně dlouhodobě neudržitelný.

„Neumím si vysvětlit, že nejvyšší právní instituce – Ústavní soud -  třikrát upozorní, že se zde dějí nezákonnosti, ombudsman se taktéž opakovaně vyjádří, dokonce hrozí rezignací, ale naše vláda přesto nereaguje. To je jednoznačná ignorace práva, ignorace toho, co se zde děje,“ pokračuje Novotný.

Ombudsman ministerstvu vytýkal například maximální možnou sázku a prohru v hazardu. Maximální výši sázky ministerstvo povolalo ve výši 1.000,- Kč, přestože zákon umožňuje pouze 2,-, 5,- nebo 50,- Kč. Na druhou stranu maximální výše prohry ministerstvo umožnilo na částku 252 000 korun za hodinu, ačkoliv loterijní zákon připouští prohru v částkách 1000, 2000 nebo 10 000 korun. Ochránce práv dále zcela kriticky namítá, že ministerstvo nerespektuje zákaz umístění přístrojů na určitých místech, jako je například sousedství škol. Dokonce i doba povolení herních přístrojů je v rozporu se zákonem.

„Příslušný orgán zjistil nezákonnost činnosti státní správy a vrcholný orgán státní správy, vláda, tuto nezákonnost nejdříve uznala a uložila opatření k nápravě, a pak tato opatření vzala zpět. Je důležité zcela důrazně poznamenat, že zpráva ochránce lidských práv se opírala o nálezy Ústavního soudu. Tento stav skutečně nemá obdoby“, dodává JUDr. Jiří Oršula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!