Váhalová (ČSSD): Pozorovatelé a monitoring voleb aneb Šťastnou volbu Rusko

11.03.2012 18:59

Náš mezinárodní monitorovací tým v počtu dva členové Rady Evropy doprovázené místní tlumočnicí a řidičem během dopoledne monitoroval ve městě Lobna a po obědě jsme vyrazili ještě dál od Moskvy do města Dubna.

Váhalová (ČSSD): Pozorovatelé a monitoring voleb aneb Šťastnou volbu Rusko
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Po několika návštěvách volebních místností, kde všude vládl klid, nedocházelo k žádným nestandardním úkonům a ani místní pozorovatelé neměli výhrady k průběhu voleb, jsme se vydali na cestu do města Dmitrov. Zde jsme se rozhodli po několika návštěvách volebních místností vrátit se na závěrečné sčítání do volební místnosti, kterou jsme navštívili jako první. Mohu potvrdit, že stejně jako bylo klidné zahájení voleb ráno v 8:00 hod v Lobně , tak tomu bylo při ukončení ve 20:00 hod v Dmitrově.

Žádné narušení řádně probíhajících voleb, žádné zastrašování členů komise či voličů jsme nezaznamenali ani při jediné návštěvě sčítacích komisí. Až jsem si kladla otázku, zda je nutná účast tolika pozorovatelů, web kamer a tak přísná bezpečnostních opatření. Ale nakonec , pokud toto všechno přispělo ke klidnému a transparentnímu průběhu voleb …

Na jedné straně hodně lidí v mezinárodních pozorovatelích vidí záruku dodržování pravidel. Jsou velkou podporu pro místní pozorovatele. Existují totiž stále země, kde je monitoring důležitý nejenom pro tuto podporu a záruku, ale také z důvodu dodržování demokratických principů a lidských práv.

Přesně ve 20:00 hod místního času byly zamčeny vstupní dveře do volební místnosti a začalo sčítání vydaných hlasovacích lístků pod dohledem místních i mezinárodních pozorovatelů.

Každý údaj byl okamžitě zapsán do zvětšeného a na magnetické tabuli vyvěšeného protokolu. Předsedkyně neustále informovala o každém provedeném následném kroku.

O každém součtu byl vyhotoven, nahlas přečten zápis, který odsouhlasili pozorovatelé a byli vyzváni k možnosti přepočítání jednotlivých skupin vydaných hlasovacích lístků. Každá kolonka protokolu je pod bedlivým dohledem.

Nevím, zda je to tím, že měl náš tým štěstí na klidný region, nebo je to velkým množstvím místních důsledných pozorovatelů - kontrolních očí za jednotlivé prezidentské zástupce, ale nic nenarušilo průběh voleb po celý den. Snad to nezakřiknu a doufám, že volby v celém Rusku proběhnou ve stejné, nebo alespoň podobné atmosféře.

Přeji Ti klidnou volbu a šťastnou ruku Rusko.

Je 4. 3. 2012, 22:00 hod místního času.

Už přítomnost a zájem mezinárodních pozorovatelů ukazuje, jak důležitá volba před našima očima dnes proběhla. Co bude znamenat pro Rusko i pro svět ukáže výsledek a čas po volbách a po uklidnění emocí.

Motto na plakátech v každé volební místnosti ,,NAŠE ZEMĚ NÁŠ PREZIDENT" MOŽNÁ UŽ OD 5.3.2012 nabude na významu…

Napětí střídá únava, únava střídá napětí a vůbec nezávidím volební komisi pod naší kontrolou a pod web kamerami. Už samotné pomyšlení na chybu jim očividně nahání hrůzu.

Pevné nervy a bystrou mysl, je téměř 21:00 hod. a ještě stále nejsou rozpečetěny volební urny. U nás doma v České republice je o tři hodiny méně a jsem si jista, že někteří lidé ani netuší, co probíhá 2,5 hod letu na východ.

Začíná se projevovat solidarita mezi pozorovateli, jsme dnes vlastně na jedné lodi a možná nejen proto, a i vzhledem k známé ruské pohostinnosti, nám ruští kolegové nabízí jídlo a pití ze svých zásob.

Myslím, že je to ještě na dlouho. A to nás ještě čeká cesta do Moskvy, odevzdání formulářů o každé volební místnosti, kterou jsme navštívili a zvláště popis zahájení a ukončení voleb z míst, kde jsme tuto proceduru osobně absolvovali. Závěrem také formulář zjištěných nedostatků, připomínek a závažných událostí, pokud byly zjištěny.

Je 21:20 hod a myslím, že jsem hladký průběh zakřikla. Zato mezi pozorovateli se rozvinula široká a zajímavá diskuze o kvalitách jednotlivých kandidátů a o životě v Rusku. Připomnělo mi to předvolební debaty na různých úrovních u nás. Napadlo mne, kolik toho mají lidé na světě společného.

Debata mne zaujala, ale čas neúprosně běžel a všichni bychom se rádi posunuli dál. K otevření volebních uren však pokyn stále nepřicházel.

22:09 hod, paradoxně mne napadá, že asi nikdo nečeká na otevření urny tak toužebně, jako dnes nás patnáct.

22:15 hod pokračujeme stále zapisováním jednotlivých vydaných hlasovacích lístků a jejich neustálé přepočítávání.

22:37 hod volební komise snad z nás má fobii, nebo chce jít domů až za světla.

22:47 hod konečně dává předsedkyně komise pokyn k rozpečetění tří mobilních uren. Místní pozorovatelé si mobilními telefony i fotoaparáty fotí neporušené pečetě a poté i prázdné, vysypané urny a kupku hlasovacích lístků vysypaných na stole.

22:59 je konečně dán pokyn k rozpečetění a vysypání hlavní volební urny.

Po důkladném nafocení a pod bedlivým dohledem místních pozorovatelů začíná sčítání hlasů.

V celém Rusku postupně nabíhají počty hlasů pro jednotlivé prezidentské kandidáty a začínají propukat první emoce. Radost a slzy vítěze, hněv a zklamání poražených.

5. 3. 2012 „staronového prezidenta“ vítá slunečný den, gratulace příznivců a demonstrace odpůrců.

Myslím, že bude velmi důležité, aby se prezident Putin zamyslel nad mottem z plakátů i nad hlasem občanů na náměstích velkých měst a chtěl být prezidentem celého Ruska.

Správnou volbu pane prezidente, hodně štěstí Rusko..

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

22:12 Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové vládě v Nizozemí.