Vaňhová: Pokračování současné vládní koalice je špatnou zprávou pro Šluknovsko

09.04.2012 8:21

Komentář hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové ke Šluknovsku.

Vaňhová: Pokračování současné vládní koalice je špatnou zprávou pro Šluknovsko
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

To, že se i přes své sliby současná vláda nezajímá o řešení velmi napjaté situace na Šluknovsku a v dalších sociálně vyloučených lokalitách, už není žádným tajemstvím. Informace, že Nečasova vláda bude i přes výhrůžky Věcí veřejných pokračovat ve své nečinnosti, je špatnou zprávou zejména pro Šluknovský výběžek. Po rozpadu vládní koalice a po volbách by totiž mohla přijít nová vláda a noví poslanci, kteří by, jak pevně věřím, přestali hrát politické divadlo a urychleně schválili Ústecký balíček. Současná vláda už nikomu nepomůže, protože musí pomáhat především sama sobě, aby se nerozpadla a všichni se udrželi na svých teplých židlích.

Sociální napětí na severu Čech, které mimo jiné vede i k posilování pravicových extrémistů, bude pokračovat a prohlubovat se. Ústecký kraj navrhuje trestat opakované přestupky, udělat pořádek v legislativní džungli okolo výherních automatů a loterií a řešit oblast sociálního bydlení. To vše zásadním způsobem sužuje sociálně vyloučené lokality. Ústecký balíček však uvízl v Poslanecké sněmovně na neochotě pravicových poslanců podpořit novely zákonů schválené krajskými zastupiteli. Česká republika potřebuje zodpovědné poslance, kteří budou hájit zájmy slušných lidí. Ti současní z vládní koalice se spíše zaměřují na politické pletichy. Doufejme, že se brzy dočkáme.

Ale z celého vývoje posledních dnů vyplývá ještě jedna zajímavá skutečnost. Věcí veřejné, které spíše než politický projektem byly podnikatelskou aktivitou a které se proslavily spíše vzájemnými odposlechy, špiclováním, ale i tajemnými sponzory, neznalostí ústavních postupů a vnitřní nejednotností, musí zákonitě odumřít. Obdobných malých politických subjektů s nejasnou politickou vizí ale zato se zištnou podporou podnikatelských subjektů vzniká po celé České republice celá řada. Místo programu jim stačí kritika a bohatý sponzor. Věci veřejné jsou však jasným důkazem, že jen s kritikou se politika dělat nedá, ale může být způsobem, jak se dostat na teplá místečka.

Jana Vaňhová
hejtmanka Ústeckého kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.