Vaňhová: Premiér chce zřejmě aplikovat drastické vládní metody i v krajích

21.06.2012 13:00

Premiér Petr nečas slibuje, že pod pravicovým vedením budou kraje bez dluhů. Škoda, že neuvedl, jak toho chce dosáhnout. Nechci ho podezírat z populismu, ale možná to sám v tuto chvíli neví.

Vaňhová: Premiér chce zřejmě aplikovat drastické vládní metody i v krajích
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

Ke konci roku 2011 činily celkové úvěry ústeckého kraje 1,7 miliardy korun. Tedy asi 2 000 Kč na jednoho obyvatele kraje. Pro zajímavost, státní dluh, za nějž nese odpovědnost vláda, je v současné době na hranici 160 tisíc Kč na jednoho občana včetně důchodců a nemluvňat.

Hlavní příčiny zadlužení kraje jsou tři. Zaprvé jde o likvidaci následků ničivých bleskových povodní, které náš kraj opakovaně postihly v uplynulých letech. Na rychlé odstranění vzniklých škod si Ústecký kraj musel vzít úvěr ve výši okolo 500 milionů korun.

Zadruhé jde o pomoc obcím a městům při financování jejich projektů na opravu a výstavbu kanalizací, vodovodů, komunikací apod. Prostředky ve výši další půl miliardy korun obcím původně slíbila uhradit současná vláda. Ta však svůj slib nečekaně zrušila a tento závazek musel převzít kraj. Hrozilo totiž vážné nebezpečí, že by se řada obcí dostala do tak svízelné finanční situace, že reálně hrozil jejich bankrot.

Zatřetí jde o spolufinancování a předfinancování projektů hrazených především z evropských dotací, které jsou významným zdrojem nových investic a pomáhají vytvářet nová pracovní místa. Tyto peníze se po dokončení projektů kraji z větší části vrátí, právě proplacením ze strany EU.

Ústecký kraj nemá problémy se splácením svých závazků, veškeré budoucí výdaje vzniklé z titulu úvěrového zatížení jsou zohledněny v rozpočtovém výhledu a následně ročním rozpočtu kraje. Zadluženost kraje je na udržitelné úrovni, která byla potvrzena kladným závěrem ze strany Ministerstva financí ČR.

Pokud dnes ODS mluví o bezdlužnosti krajů, mluví o nezájmu při likvidaci škod po živelných pohromách, mluví o nezájmu využít evropské dotace pro rozvoj kraje, mluví o propouštění zaměstnanců v příspěvkových organizacích kraje, mluví o redukci školství, dopravy a sociálních služeb. Je toto vše skutečně v zájmu občanů?

Jana Vaňhová
hejtmanka Ústeckého kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…