Vondra: Pronájem gripenů bude levnější

03.12.2012 20:36

Bezpečnostní rada státu dnes jednala o prodloužení pronájmu nadzvukových stíhacích letounů Jas-39 Gripen.

Vondra: Pronájem gripenů bude levnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Ukázalo se, že odmítnutí letní nabídky švédské strany bylo správným krokem, řekl novinářům po jednání ministr obrany Alexandr Vondra. „Proběhla tři kola jednání a současná nabídka je bezmála o deset procent lepší, než byla ta letní. Jde o jednoznačný pokrok,“ dodal ministr.

Aktuální nabízený pronájem stíhacích letounů Gripen pro českou armádu platí do konce prvního kvartálu 2013. Podle ministra je nyní vhodné zvážit švédskou nabídku. „Bezpečnostní rada státu dostala obsáhlou informaci. Rozhodovat o dalším postupu bude vláda České republiky. Pokud na tu nabídku bude přistoupeno, tak bude následovat vyjednávání kontraktu, který bude dojednávat můj nástupce,“ řekl odstupující ministr Alexandr Vondra s tím, že smlouvu bude nutné dojednat i s opozicí.

Mministr nemohl sdělit bližší podrobnosti, protože materiál týkající se vyjednávání o nadzvukových letounech podléhá utajení a v průběhu jednání by nebylo korektní zveřejňovat konkrétní čísla.

„Stíhací letectvo je a bude pevnou součástí české armády, je to jeden ze základních znaků státní suverenity a v tomto pohledu platí to, co bylo rozhodnuto již začátkem roku, že tuto schopnost si Česká republika určitě podrží,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra.

Dosavadní pronájem gripenů končí v roce 2015

Ministerstvo obrany intenzivně hledá ekonomicky co nejvýhodnější řešení pro zajištění ochrany vzdušného prostoru České republiky po roce 2015, kdy končí stávající desetiletá smlouva o pronájmu 14 nadzvukových letounů Jas-39 Gripen od Švédského království. Vláda České republiky 1. února 2012 pověřila ministra obrany jednat se zástupci švédské vlády o možnostech překlenovacího řešení dalším provozováním těchto letounů.

Na jednání vlády 25. července ministr obrany oznámil, že výsledek dosavadních jednání není natolik uspokojivý, aby mohl doporučit poslední švédskou nabídku. Proto dostal od vlády pověření pokračovat v jednání se Švédy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…