Vostrá (KSČM): Kalouskova Pandořina skříňka evropských fondů

03.01.2012 20:40

Vánoční přestřelka koaličních stran a jejich představitelů mnohé odhalila. Ministr financí Kalousek se rozhodl, že pošle do předčasného politického důchodu ministra školství. Klackem mu byly evropské fondy.

Vostrá (KSČM): Kalouskova Pandořina skříňka evropských fondů
Foto: KSČM
Popisek: Miloslava Vostrá

Myslím, že panu ministrovi se sluší poděkovat. Daroval své vládě skutečně zhoubný dar. Najednou se totiž v rámci přestřelek mezi vládními ministry ukazuje, že Česká republika má problém s čerpáním evropských fondů a že tento fakt prohloubí státní rozpočet. Nejen předražené termosky a studie na ministerstvu školství, ale také v rezortech průmyslu a obchodu, životního prostředí, dopravy a resortu práce a sociálních věcí jsou problémy. Budou nyní Topkou vyzýváni k odchodu ministři Kuba, Chalupa, Dobeš (ten mladší) a Drábek? Asi ano. Ministr Jankovský chce audit všech programů na čerpání peněz. To je souboj, ve kterém vyjde alespoň najevo, jak se z evropských peněz udělala živnost pro lobbisty a často továrna na hlouposti. Podle Aktuálně.cz vytipovala Evropská komise už v dubnu 2011 celkem 5 českých operačních programů, které vyhodnotila jako "rizikové". Pokud budou zastaveny, má problém právě ministr Kalousek. Peníze se totiž nejprve dají z českého rozpočtu a až zpětně je proplácí Brusel. Kulantně oznámená formulace, že jsou špatně nastaveny kontrolní mechanismy, znamená jediné: nikdo proplácení peněz nekontroluje! Celé je to dědictví vlády Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Vlády, která existovala s účastí ČSSD, KDU-ČSL a US. Z lidovců jsou teď Topáci, ale co si nadrobili, to si také vyjedí. Bohužel s nimi i občané! Vyšší schodek kvůli rozkradeným evropským penězům bude znamenat tlak na vyšší daně v rámci vládního šetření na lidech. Na sobě šetřit nehodlají. 

Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…