Votava (ČSSD): Deficit a Kalouskova sebechvála

07.01.2013 13:17 | Zprávy

I pochlubil se nejlepší evropský ministr financí Kalousek, jak se mu podařilo ušetřit čtyři miliardy a snížit deficit státního rozpočtu za rok 2012.

Votava (ČSSD): Deficit a Kalouskova sebechvála
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Nebude plánovaných 105 miliard, ale pouhopouhých 101 miliard. „Dodrželi jsme finanční strategii,“ pochlubil se strážce státní pokladny. No, je třeba se ale ptát: existuje vůbec nějaká smysluplná finanční strategie této vlády? Zřejmě jedinou finanční strategií této vlády je pasívně se přizpůsobit příjmům, seškrtat výdaje kde se dá, a to za každou cenu a dosáhnout stanoveného deficitu státního rozpočtu. To je ten jediný, vysněný cíl.

Že se státní kasu dlouhodobě nedaří podle představ naplňovat je notoricky známo a jen v roce 2012 se příjmy státního rozpočtu oproti optimistickému předpokladu propadly o 43 miliard korun. Kalousek je vůbec „mistrem“ v predikci hospodářského růstu a tím i v  nadhodnocování očekávaných příjmů. Realita je pak vždy zcela jiná. A to potom přicházejí na řadu opět škrty, škrty a škrty. Jen dosáhnout stanoveného deficitu. Systém od zdi ke zdi. Bez ohledu na to, že se tím podlamuje ekonomika země a obětuje hospodářský růst.  Jako jediná země v regionu tak zažíváme hospodářský pokles, všechny okolní země vykazují hospodářský růst.

Jistě, je chvályhodné snížit deficit o celé čtyři miliardy korun, kdyby tak bylo dosaženo především zvýšením příjmů státního rozpočtu tj. výběrem daní a ne jen prostými a nesystémovými rozpočtovými škrty. Škrty, které ohrožují fungování veřejného sektoru. Škrty, které rozvracejí sociální stát. Škrty, které na svých bedrech a ve svých peněženkách stále více pociťuje většina našich obyvatel. Pan ministr v jednom rozhovoru hodnotil životní úroveň v ČR: „Já žiju na venkově a myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jak prasata v žitě.“ Inu, zřejmě v duchu - podle sebe soudím tebe. Vůbec pan ministr žije asi v jiné zemi, možná i na jiné planetě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Green Deal je třeba zrušit, ne jej opravit. Po volbách ale zvolení začínají couvat

15:06 Rajchl (PRO): Green Deal je třeba zrušit, ne jej opravit. Po volbách ale zvolení začínají couvat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.