Vysloužil (VV): Dýchat se nám bude špatně díky ODS, KSČM, ČSSD a TOP 09

15.02.2012 21:25

Vyjádření k nové podobě zákona o ochraně ovzduší.

Vysloužil (VV): Dýchat se nám bude špatně díky ODS, KSČM, ČSSD a TOP 09
Foto: Archiv
Popisek: Poslanec Radim Vysloužil

Každý Středočech ví, jak umí inverze znepříjemnit dýchání. Zatímco smogová poklička dosedla na střední Čechy, poslanci hlasovali o podobě nového zákona o ochraně ovzduší. Bohužel, ani jednotný postup Věcí veřejných nestačil, aby byla schválena původní vládní forma zákona. Jako jediná strana jsme jednomyslně odmítli podpořit návrh z pera poslance ODS Jana Bureše, který od konce roku 2016 velkým znečišťovatelům poplatky za emise škodlivých látek ruší.

Bylo to jen v lednu, co premiér slíbil, že se vláda bude velmi intenzivně věnovat zlepšování kvality ovzduší v Česku. Stačil však měsíc a jeho vlastní strana navrhla a s pomocí koaličních i opozičních politiků schválila zákon, který zruší firmám povinnost platit poplatky za znečišťování vzduchu. A to právě v době, kdy jsou nejen na Ostravsku, ale i ve Středočeském kraji překračovány limity znečištění vzduchu.

Původní plán ministerstva životního prostředí počítal s tím, že by se poplatky za vypouštěné škodliviny měly zvyšovat. Jedním z důvodů, proč byl tento plán většinou poslanců odmítnut, je údajně příliš tvrdý postup proti podnikům ve srovnání s domácnostmi. Podle kritiků se totiž domácnosti na znečištění ovzduší podílejí stejným dílem. Ekologičtí odborníci však říkají opak.

Všichni poslanci Věcí veřejných podporovali původní návrh zákona. Chceme, aby ten, kdo znečišťuje ovzduší, musel zaplatit. Tím, že tuto povinnost poslanci zrušili, připravili o značnou částku Státní fond životního prostředí, do něhož poplatky proudily. S každou inverzí si tak lidé budou moci vzpomenout na to, jak hlasovalo 25 poslanců ODS, 22 KSČM, 18 ČSSD, 11 TOP09 a jeden nezařazený poslanec.

Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.