Žaloudík (ČSSD): ČR v boji proti kouření dlouhodobě zaostává

04.12.2012 8:20

ČSSD zahájila debatu o zavedení jednotných obalů tabákových výrobků po vzoru Austrálie.

Žaloudík (ČSSD): ČR v boji proti kouření dlouhodobě zaostává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Sociální demokracie zahájila vnitrostranickou diskusi na téma sjednocení obalů a drastických vyobrazení důsledků kouření na krabičkách cigaret, které bylo nedávno zavedeno v Austrálii. Kromě cenové politiky je možno považovat tento způsob prevence za jednu z nejúčinnějších cest ke snížení počtu kuřáků. Stávající opatření v podobě varovných nápisů o škodlivosti kouření, ČSSD považuje za nedostatečné a málo varující. Kuřáci jsou na tuto podobu zvyklí a pravděpodobně ji už téměř nevnímají. Podle studie WHO je přitom Česká republika zejména v počtu dětských kuřáků druhou nejhorší zemí v Evropě!

„Česká republika v boji proti aktivnímu i pasivnímu kouření dlouhodobě zaostává. Pravicová vláda ani ministr zdravotnictví v této problematice nepostupují s potřebnou razancí, daně na cigarety jsou čtyřikrát nižší než ve Velké Británii, protikuřácká zdravotní opatření nejsou dostatečná a vázne i dlouho slibovaná legislativa,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík.

Sociální demokracie proto vytvoří pracovní skupinu, která prozkoumá zákonné a časové možnosti zavedení jednotných obalů tabákových výrobků a jejich vyobrazení, určených pro trh v České republice. ČSSD chce odborně posoudit možnost zavést trvalé systémové opatření, které by kuřáky detailně seznamovalo s důsledky kouření při každém zapálení cigarety.

„Laxním přístupem ke kontrole tabáku Česká republika ve skutečnosti legitimizuje kouření především v mladé generaci a krátkozrakou vidinou daňových příjmů podporuje prodej výrobků prokazatelně zdraví škodlivých. Je pokrytecké, když na jedné straně prezentuje snahu o kontrolu kvality potravin a nápojů, na druhé straně nekoná po vzoru ostatních vyspělých zemí nic proti vysoké spotřebě cigaret jako produktů zjevně toxických a zdraví škodlivých. Sociální demokracie má zájem protikuřáckou politiku zásadně změnit a následovat tak ostatní země EU a vyspělého světa,“ říká J. Žaloudík.

V červnu 2012 upozornila mezinárodní studie na nepřiměřený a dlouhodobý vliv tabákových firem na některé politiky a tvorbu legislativy omezující kontrolu tabáku právě v České republice. Na základě této zprávy uspořádali senátoři za ČSSD v srpnu 2012 tiskovou konferenci o této problematice za přímé účasti expertů prof. Westa a Dr. Smithové z Velké Británie a Dr. Rossové z USA.  Senátoři za ČSSD koordinují své úsilí o nápravu také se Společností pro kontrolu tabáku vedenou doc. MUDr. Evou Králíkovou z 1. LF UK.

Tiskové oddělení ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …