Žaloudík (ČSSD): Darebný stát dětem

30.09.2012 8:19

Stát má nyní velkou starost jak po průšvihu s ethylalkoholem, kriminálně otráveným příměsí methylalkoholu, vrátit co nejrychleji zpět do života obchod s ethylalkoholem neotráveným a spotřebu ethylakoholu „normalizovat“.

Žaloudík (ČSSD): Darebný stát dětem
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Podle aktivity a úsilí představitelů státu, kteří se doma i v Bruselu zaklínají, že na prvním místě je zdraví občanů, to nicméně vypadá, jakoby destiláty byly jednou z nejpotřebnějších potravin bez níž organismus strádá.

Prohibice mléka nebo ovocných šťáv by zřejmě takový poprask nezpůsobila. V mnohém ve světě přeborníky nejsme, ve spotřebě destilátů však soutěžíme velmi úspěšně a držíme medailové pozice. Nepochybně trh s ethylalkoholem od methylalkoholu dříve či později očistíme a nebude už umírat oněch 26 občanů do měsíce na otravu methylalkoholem, nýbrž „pouze“ oněch 25-30 občanů měsíčně na standardní předávkování očištěným ethylalkoholem jako dosud. A to bez afér, bez mediálního zájmu a už „normálně“, tedy nenárazově a každý měsíc pravidelně. Je možná příležitost nevracet se po methanolové aféře do úplně stejného světa a nebýt si už tak jisti, že prospěšné je všechno, co daňově přispívá, jako třeba destiláty a tabákové výrobky.

Je možná dobré se aspoň zamyslet jak darebné teze a signály tím posíláme zejména nejmladší generaci. Počet dětí, které přišly do styku s alkoholem, se u nás od roku 1995 zdvojnásobil.Třiadevadesát procent šestnáctiletých již má zkušenost s pivem, vínem či destiláty, osmdesát procent je pilo v posledních třiceti dnech. Naše děti drží prvenství mezi vrstevníky z 36 zemí, které zkoumala srovnávací studie ESPAD. Jednadvacet procent šestnáctiletých konzumovalo nejméně třikrát měsíčně pět a více sklenic alkoholu. Snadnost, s jakou lze alkohol koupit a za nízkou cenu, třeba oproti skandinávským zemím, a zejména obrovskou společenskou toleranci pití alkoholu dokonce u mládeže považují experti za hlavní příčinu rostoucího opíjení se školáků.

Nepochybně k tomu přispívá degradace pozitivních hodnot a současné společenské klima deklarující sociální nejistotu už skoro jako program. Nejsem si jist, zda při současném předhánění se v rychlosti normalizace obchodu s destiláty máme vůli tragickou methanolovou aféru a neplánovanou prohibiční zkušenost využít také pro korekci naší dosavadní proalkoholové politiky k lepší legislativní ochraně aspoň mladé generace, aniž bychom to vnímali jako ústup od oslavovaného sebedestruktivního neoliberalismu. Chceme vůbec trochu vystřízlivět nebo opilí konzumem budeme naši abnormální afinitu k alkoholu dále předávat naší mladé generaci jako národní kulturní dědictví?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…