Zaorálek (ČSSD): Další IT zakázka za miliardu

06.12.2012 20:22

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6.12. 2012

Zaorálek (ČSSD): Další IT zakázka za miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně proběhly interpelace na vládu. Účast ministrů nebyla valná

Děkuji, já vám přeji také dobré odpoledne. Já se chci obrátit na pana premiéra s tím, co souvisí vlastně jednak s politikou škrtů, která je neustále součástí předkládaného rozpočtu a daňových úprav, a to, co podle mě dost špatně souvisí s tím, co vidím na některých ministerstvech vlády, kde se zadávají v současné době programy a zakázky za miliardy, aniž by to bylo jakkoli podloženo.

Já bych speciálně chtěl pozornost pana ministra přitáhnout k zakázce, která se týká monitorovacího systému pro evropské projekty na příští rozpočtovací období, které Ministerstvo pro místní rozvoj chce pořídit zhruba za 1 mld. Jedná se samozřejmě zase o problematiku IT, se kterou už teď máme poměrně špatné zkušenosti z Ministerstva práce a sociálních věcí. Obecně se odhaduje, že zakázky IT jsou minimálně o třetinu předražené, když se ve vládě obstarávají. A tady se jedná o příklad skutečně mimořádného předražení, protože podle názorů odborníků podobné systémy v jiných státech Evropy se dají pořídit pětkrát až desetkrát levněji. Ministerstvo by vůbec nemuselo platit tyto prostředky, kdyby stačilo po vzoru rakouských, polských úřadů používat k evidenci evropských zakázek běžný program Excell, jehož licenci vlastní každý úřad.

Takže já bych rád, aby pan premiér, který má odpovědnost za celou vládu se obrátil a zajímal o to, jakým způsobem se tady chystá Ministerstvo pro místní rozvoj utratit ohromné prostředky v příštích letech na něco, co se dá jednoznačně pořídit levněji. Důvod takovéhoto pořizování si ferrari v době, kdy se mluví o škrtech a šetření, je naprosto nepochopitelný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…