Zaorálek: Pane Kalousku, prověřte informace o prodeji bytů bývalého OKD

02.05.2012 19:00

Vyzývám ministra financí Miroslava Kalouska a premiéra Petra Nečase, aby ověřili informace, které se objevily ve veřejných zdrojích, že společnost BXR Group, potažmo pan Bakala, hodlají prodat portfolio 44 tisíc bývalých bytů OKD.

Zaorálek: Pane Kalousku, prověřte informace o prodeji bytů bývalého OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podobným prodejem by bylo ohroženo splnění závazku, ke kterému se společnost Karbon Invest zavázala v roce 2004 ve smlouvě s Fondem národního majetku o odkupu akciového podílu, do té doby vlastněného státem. Součástí tehdejší smlouvy byla ve článku 7.6 podmínka předkupního práva pro nájemníky v případě prodeje jednotlivých bytů. Tento závazek přešel z Karbon Investu na jeho současného právního nástupce, společnost BXR Group. Nicméně pokud by došlo k prodeji bytového fondu vcelku, pak vzhledem k tomu, že předkupní právo není zapsáno v katastru, bude toto právo v budoucnu jednotlivými nájemníky nevymahatelné!

Nájemníci by tak definitivně přišli o možnost si byty za podmínek, stanovených ve smlouvě odkoupit! Jedná se o největší bytové portfolio v ČR a o problém, který se týká více než 100 tisíc občanů moravskoslezské aglomerace – v Ostravě, Karviné, Frýdku-Místku, Havířově, Orlové a dalších městech.

Hrozí tedy, že by tak současný majitel bytového fondu mohl vyhnout plnění povinnosti, vyplývající z privatizační smlouvy. Majitel by tímto postupem mohl získat zisk a neoprávněnou výhodu tím, že by popřel a nesplnil závazek ze smlouvy.

Vzhledem k tomu, že stále probíhá vyšetřování privatizace OKD z roku 2004 a zároveň běží spor u Evropského soudu, je nepřijatelné, aby se prováděly zásadní vlastnické přesuny. Při rozhodování Evropské komise v této kauze hrálo velkou roli právě to, že majitel bytového fondu závazek předkupního práva občanů v případě prodeje jednotlivých bytů nepopřel a potvrdil, že tento bod smlouvy respektuje.  Pokud by se toto mělo změnit, je to zásadní událost, která vážně poškodí nájemníky, znejistí celou situaci a ještě více zvýší sociální napětí v regionu.
Stát jako smluvní strana by měl jednoznačně hájit práva nájemníků, proto vyzývám, aby byly tyto informace o plánovaném prodeji byly neprodleně prošetřeny a v případě, že by se potvrdily, pak by měl stát konat tak, aby zablokoval možný prodej bytového fondu. 

Stát je v této věci stále smluvní stranou a měl by trvat na tom, aby byly smluvní závazky jeho partnera řádně dodržovány, jinak hrozí škoda jak státu, tak občanům.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice