Zelení: Občané EU získali nové politické právo, česká vláda úpravu doma bojkotuje

04.04.2012 17:14

Od začátku dubna 2012 vstoupila v platnost evropská občanská iniciativa. Ta poprvé v historii umožňuje evropským občanům přímo iniciovat legislativu Evropské unie a zapojit se do rozhodovacího procesu jinak než v rámci voleb do Evropského parlamentu.

Zelení: Občané EU získali nové politické právo, česká vláda úpravu doma bojkotuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

„Spuštění Evropské občanské iniciativy posiluje práva evropských občanů a znamená průlomový krok k posilování demokratické legitimity EU. Evropští občané dostávají příležitost jak aktivně prosazovat své společné hodnoty a zájmy, které unijní instituce ani národní vlády nebudou moci jednoduše shodit ze stolu. Jedná se o silný nástroj odbourávání demokratického deficitu EU, jehož snižování je pro další vývoj Unie nezbytné,“ říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Podle zelených je potřeba, aby Evropská komise zajistila, že tento nástroj bude dobře přístupný a že ho budou moci občané užívat co nejflexibilněji. Česká republika bohužel opět zůstává pozadu. Podle dostupných informací spolu s Velkou Británií a Maltou totiž stále neurčila, jaký národní úřad bude ověřovat podpisy pod konkrétními iniciativami, čímž tento nástroj v ČR prozatím de facto paralyzuje. Zelení proto vyzývají, aby byla v tomto ohledu zjednána bezodkladná náprava.

„Jde bohužel o další důkaz pokryteckého přístupu současné vlády k evropské politice. Na jednu stranu euroskeptici především z ODS a okolí premiéra Nečase kritizují demokratický deficit Unie, avšak nástroje pro jeho odstraňování nepodporují, ani veřejnosti neukazují,“ komentuje Ondřej Liška.

Další demokratizační přínos evropské občanské iniciativy spočívá v tom, že může vést k posílení společenské diskuze o konkrétních politických otázkách, kterými se EU zabývá na národní úrovni. Nedostatkem široké a veřejné politické diskuze legitimita unijního rozhodovacího procesu dlouhodobě trpí a občanská iniciativa tak může přispět k utváření evropského veřejného prostoru.

„Občanská iniciativa přispěje k politizaci evropských otázek na národní úrovni. Dojde k většímu zapojení občanů do rozhodovacích procesů, k posílení jejich zájmu o evropské záležitosti a lepšímu chápání fungování EU. Participující občané budou klást politikům více otázek a stavět evropskou politiku na pouhém strašení Bruselem bude těžko přijatelné. Je proto pochopitelné, že se některým českým politiků přibližování Unie veřejnosti opravdu nemůže líbit,“ konstatuje František Nejedlý ze Strany zelených.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…