Zelení vládě: Nepodléhejte tlakům jaderných lobbistů z Ruska ani z USA

04.12.2012 7:32

Strana zelených je znepokojena prvoplánovým cílem návštěvy šéfky diplomacie USA Hillary Clintonové v České republice v pondělí 3.12.2012, kdy má být hlavním předmětem jednání podpora zájmů firmy Westinghouse v dodávce nových bloků jaderné elektrárny Temelín.

Zelení vládě: Nepodléhejte tlakům jaderných lobbistů z Ruska ani z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

"Strana zelených odmítá další rozvoj jaderné energetiky v České republice, neboť se jedná o ekonomický a ekologický hazard, který bude pouze posilovat zastaralý, špinavý a centralizovaný model energetiky, zatímco Strana zelených podporuje cestu úspor, efektivity a čistých obnovitelných zdrojů," říká Ondřej Mirovský, vedoucí energetické sekce Strany zelených.

"Lobování Hilary Clintonové za dostavbu jaderné elektrárny Temelín proti zájmům českých občanů je pro americkou diplomacii charakteristické. V loňském roce Norman Eisen, velvyslanec USA, neúspěšně loboval ve vládě a parlamentu v zájmu amerických farmaceutických koncernů. Sám se přitom tento bývalý poradce prezidenta Obamy pro etiku prezentuje jako bojovník proti korupci. I diplomatický nátlak v době probíhajícího výběrového řízení je ovšem druh korupce," upozorňuje místopředseda SZ Matěj Stropnický.

"O náchylnosti české vlády podléhat vlivu velmocí svědčí také středeční hlasování o přijetí Palestiny za pozorovatelský stát do OSN, kde se Česká republika ocitla po boku Spojených států jako jediný členský stát Evropské unie. Vláda jasně ukazuje, že upřednostňuje spojenectví s USA na úkor aktivní politiky v rámci Evropské unie, jejíž je plnohodnotnou součástí a jejíž rozhodnutí může ovlivňovat. To se týká jak společné zahraniční a bezpečnostní politiky v řešení blízkovýchodního konfliktu, tak i podléhání závislosti na dodávkách jaderného paliva místo podpory obnovitelným zdrojům a otevřené energetické a klimatické politiky EU," doplňuje vedoucí zahraniční sekce Strany zelených Ondřej Horký-Hlucháň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…