Ženíšek (TOP 09): Pacienty z léčeben nevyháníme

14.03.2013 22:15

Pondělní vystoupení odpůrců reformy psychiatrické péče se neslo v duchu laciných argumentů.

Ženíšek (TOP 09): Pacienty z léčeben nevyháníme
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Leitmotivem mediálních výstupů zejména MUDr. Davida bylo zejména to, že stát hodlá dělat z pacientů psychiatrických léčeben bezdomovce.

Tvrzení je natolik za hranou, že se na ně ze samé podstaty špatně reaguje. Ale pokusím se o to. Nelze opomenout fakt, že kritika směřuje vůči koncepci, která ještě nespatřila světlo světa. O jejím obsahu se nyní jedná a rozhodně nejde o debaty, které bychom za zavřenými dveřmi vedli v úzkém kruhu několika vyvolených.

Od počátku (podzimu 2012) úzce spolupracujeme s reprezentanty institucionální i komunitní péče, se zástupci pacientů, rodin i pečovatelů, pojišťoven, státních institucí, odborné psychiatrické společnosti a odborné veřejnosti.

Představa toho, jak vyháníme pacienty léčeben na ulici, je přitom naprosto absurdní a zvrácená. V první řadě, dokud nebudou alternativy k dnešní klasické péči, nelze mluvit o rušení léčeben či jejich částí. To je základní dogma, s nímž MZ k tvorbě koncepce přistupuje. Až pokud se ukáže, že jsou lůžka skutečně nadbytečná, protože komunitní centra budou plnit svůj účel, pak je možné o redukci či transformaci lůžek v léčebnách hovořit.

Argumenty kritiků se opíraly o zkušenosti ze zahraničí, konkrétně z Maďarska. V tomto bodě bych jim rád vzkázal, že si skutečně nebereme přes kopírák model použitý jinde. Byla by to cesta sice lákavá – už proto, že nejjednodušší, ale snahou MZ je naopak převzít to dobré a vyvarovat se toho špatného, co kde reformy přinesly.

Reforma nebude ani levná, ani rychlá. Nejde jen o to, zrušit v léčebnách pokoje o dvaceti pacientech, jde o budování jejich alternativ, o vzdělávání personálu, zapojení neziskového sektoru a v neposlední řadě také o bourání předsudků, které ve společnosti přetrvávají. MZ proto připravuje podmínky, abychom potřebných šest miliard korun mohli na tento počin čerpat z evropských zdrojů.

Věřím, že o nutnosti reformních kroků v české psychiatrii je majoritní většina odborné veřejnosti přesvědčena. V očích laického publika zmíněné výstupy zbytečně škodí. Na začátek dubna ministerstvo připravilo celodenní odbornou konferenci na toto téma. Věřím, že naše pozvání přijme i MUDr. Ivan David a vyslechne si argumenty těch, kteří pochopili, že reforma není o pozemcích a budovách, ale o lidech, kteří za jejich zdmi žijí.

Marek Ženíšek
1. náměstek ministra zdravotnictví

Vyšlo v Právu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…