Zimola: Stručně o Šumavě

18.02.2013 11:06

Po několikaletém přešlapování při tvorbě zákona o Národním parku Šumava se v úterý konečně objevil první záblesk světla na konci tunelu.

Zimola: Stručně o Šumavě
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Sněmovnou prošel v prvním čtení návrh nové právní normy, která vznikla z iniciativy Plzeňského kraje. Po nové zákonné úpravě dlouho volaly všechny šumavské obce a jeho přijetí by mělo být konečně kompromisem při hledání cesty mezi ochranou přírody a dlouhodobě udržitelným rozvojem na Šumavě. I zde totiž žijí lidé.

To, že se „na Šumavě“ konečně hnuly ledy, považuji jednoznačně za pozitivní moment. Vláda ani Sněmovna nám podobných šancí radovat se alespoň z mála v posledních dvou letech příliš nenabídla.

Jihočeský kraj plzeňský návrh dlouhodobě podporuje, protože ho považuje za kvalitativně mnohem lepší, než návrh ministerstva životního prostředí. Nehledě k tomu, že vláda zatížená svými vnitřními problémy, tématiku života na Šumavě zcela přehlíží. Předlohu nyní projednají výbory pro životní prostředí a zemědělství. Ve druhém čtení pak bude dostatek času na odstranění případných nedostatků návrhu.

V tuto chvíli se zdá, že dokončení zákona, který jasně stanoví podmínky života a ochrany přírody na Šumavě, snad už nic nezabrání. Přesto mi ale v uších chtě nechtě stále zní slova starého pořekadla: Nechval den před večerem.

Ať tak, nebo tak, jednoho významného úspěchu už bylo dosaženo. Ukázalo, že své zákonodárné iniciativy se mohou úspěšně chopit i krajské samosprávy. Ti, kteří jsou problémům nejblíže, dokážou jejich obsah zpravidla vždy jasně formulovat. Jasná formulace problému je pak nejlepším nástupištěm k dlouhé cestě hledání vhodného řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…