„Po Zemanovi by šli umělci z ČT.“ Petr Pavel v novém průšvihu

01.08.2023 11:24 | Komentář

Prezident Petr Pavel navrhuje do Ústavního soudu ČR právničku z prostředí miliardářů a podnikatelů, kteří mu svými financemi pomohli vyhrát prezidentské volby. Kateřina Ronovská z brněnské univerzity sedí ve správní radě nadace, která vlastní Deník N. Peníze tam nalili stejní byznysmeni, kteří financovali Pavlovu kampaň. „Kdyby tohle udělal Zeman, aktivizuje se celá mediální fronta a senátoři sepisují další ústavní žalobu,“ kroutí komentátor Petr Holec hlavou nad tím, že střet zájmů Pavlovy kandidátky prakticky nikdo neřeší. Senátoři mají zítra rozhodnout.

„Po Zemanovi by šli umělci z ČT.“ Petr Pavel v novém průšvihu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Čeští byznysmeni Martin Vohánka, Libor Winkler, Martin Hájek nebo Ondřej Fryc. Jména patřící ke smetánce českého byznysu mají jedno společné. Před volbami finančně podporovali tehdejšího hradního kandidáta a dnes prezidenta republiky Petra Pavla a zároveň patří ke skupině, která majetkově ovládá názorově vyhraněný Deník N. 

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Většinu v tomto deníku drží Nadace Independent Press, kam tito bohatí obchodníci své podíly v Deníku N svěřili a jsou její součástí. Ve správní radě nadace už roky působí Kateřina Ronovská, právnička a vedoucí Katedry občanského práva na brněnské Masarykově univerzitě. 

Právě tuto Kateřinu Ronovskou nyní prezident Pavel navrhuje Senátu Parlamentu ČR za soudkyni Ústavního soudu ČR. Podezření na dvojitý střet zájmů zveřejnil server Borovan s tím, že na jeho dotazy k věci Hrad dosud mlčí. 

Před volbami Petr Pavel svým voličům sliboval změnu kurzu, jinou politickou kulturu a čistou politiku. Necelých pět měsíců po své inauguraci chce do Ústavního soudu dostat ženu spřízněnou se svými vlastními sponzory a s médiem, které mu ve volbách nepřímo pomáhalo v cestě na Pražský hrad. Pavel navíc v redakční radě Deníku N osobně zasedal.

„Vlivní byznysmeni a podnikatelé významným způsobem financují kampaň za zvolení Petra Pavla prezidentem České republiky, jsou de facto spolutvůrci nového prezidenta. A Petr Pavel po zvolení na Hrad následně navrhne na superdůležitou pozici soudce Ústavního soudu člověka z okruhu těch samých sponzorů. Přesněji řečeno z vehiklu, který zastřešuje jednu z jejich investic. Obecně – za jedno z hlavních nebezpečí pro demokratický systém je považováno sepětí byznysové, politické a soudní/zákonodárné moci. Pavlova aktuální akce s Ronovskou zároveň dokládá vzrůstající sílu a vliv neformálního podnikatelsko-lobbisticko-mediálního komplexu, stojícím za prezidentem Pavlem,“ píše Borovan.

Server upozorňuje, že Ronovská a jeho sponzoři nejsou jedinou vazbou mezi prezidentem a Deníkem N. „V redakční radě Deníku N byl v roce 2019 nějaký čas členem (tehdy generál) Petr Pavel osobně,“ píše s tím, že podle webu Deníku N „redakční rada je poradním orgánem spoluodpovědným za dlouhodobé směřování mediálního obsahu Deníku N, má právo navrhovat šéfredaktora, popřípadě může navrhnout jeho odvolání, schvaluje Etický kodex a dbá na jeho respektování“.

Borovan.cz uvádí, že dotazy ohledně návrhu na jmenování Kateřiny Ronovské zaslal i tiskovému odboru Hradu, avšak odpovědi se zatím nedočkal. „Odpovědi do vydání článku nedorazily, zato přišel email, který dokládá mírně řečeno chaos v Odboru komunikace pana prezidenta: ‚Dobrý den vážený pane Koutníku (míněn podle všeho kolega Ondřej Koutník ze Seznam Zpráv), děkuji za váš email a dotaz pro prezidenta republiky. Na odpovědi pracujeme.‘,“ uvádí server. 

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí

Komentátor a novinář Petr Holec pro ParlamentníListy.cz upozorňuje, že pokud by chtěl do Ústavního soudu někoho podobně spřízněného dostat tehdejší prezident Miloš Zeman, senátoři by místo schvalování takového kandidáta spíše chystali další ze svých ústavních žalob k sesazení hlavy státu.

„Kdyby tohle udělal Zeman, jsou toho plná média a hned se aktivizuje celá národní fronta dobra v čele s ‚obvyklými podezřelými‘ umělci navázanými na Českou televizi. Chvilkaři by okamžitě tahali z lidí další peníze na demonstraci. A senátoři by dávno sepisovali další ústavní žalobu, o níž by sami prohlásili, že nemá šanci,“ konstatoval Holec pro ParlamentníListy.cz.

Ronovská nemá pochopitelně místo na Ústavním soudu jisté; prezident republiky své kandidáty pouze navrhuje Senátu Parlamentu ČR, který je musí schválit. Podle dostupných informací by se senátoři nominací Kateřiny Ronovské mohli zabývat už ve středu 2. srpna. 

Počátkem července Pavlovu nominaci právničky Ronovské podpořil senátní Ústavně-právní výbor, který doporučil i další dva kandidáty, Veroniku Křesťanovou a Roberta Fremra. V jeho případě zase některá média upozorňovala na komunistickou minulost. 

„Unést tíhu rozhodování jsem měla možnost si vyzkoušet v rámci rozhodujícího senátu mezinárodní arbitráže, kde nešlo o život, ale o peníze. Tam jsem si uvědomila tíhu rozhodování. Obhájit si své stanovisko bylo pro mě velkou průpravou, že si dokážu představit, jaké to je, rozhodovat u Ústavního soudu,“ sdělila samotná Kateřina Ronovská podle severu Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pavel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 01.08.2023 12:29:14
To může překvapit jen toho, kdo měl ještě nějaké iluze o charakteru našeho pana prezidenta.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…