A SSáci vám nevadí? Zdeněk Zbořil k Tomáši Ortelovi na Českém slavíkovi i k útoku na ,,blázna" Karla Gotta

28.11.2016 6:48

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Bruselští mocipáni jsou bezradní, zmatení a vypadá to, že i hloupí, komentuje politolog Zdeněk Zbořil aktivitu Evropského parlamentu, jenž minulý týden schválil několik rezolucí včetně té pod názvem Strategické komunikace EU jako vzdorování propagandě třetích stran. Dává také za pravdu Václavu Klausovi, že tvrzení slovenské velvyslankyně ve Švýcarsku o tom, že bez Evropské unie bychom byli ve stejném stavu jako nyní Ukrajina, je velká nehoráznost, kterou mohou pronášet jen ti, co si zvykli stát v Bruselu frontu na výplatu svých diet.

A SSáci vám nevadí? Zdeněk Zbořil k Tomáši Ortelovi na Českém slavíkovi i k útoku na ,,blázna" Karla Gotta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Ministr financí Andrej Babiš rozlítil premiéra Bohuslava Sobotku tím, že na jednání koaliční rady přišel s návrhy, jak pár dní před spuštěním zmírnit kontrolní systém EET vůči některým skupinám podnikatelů. Podle jeho současného názoru by výjimku mohly dostat e-shopy a také drobní podnikatelé s příjmy do 250 tisíc ročně, pokud budou využívat tzv. „paušální daň“. Šéf hnutí ANO se urazil a opustil místnost. „Pan premiér se zrazu rozčílil a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak jsem se sbalil a odešel,“ vysvětlil Andrej Babiš v České televizi. Předseda vlády dal průchod svému naštvání i ve své glose na Twitteru: „Strašná metoda práce ministra financí Babiše. Sedm dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“

Senátoři z opozičních stran ODS a TOP 09 se Starosty navrhnou zrušení elektronické evidence tržeb místo jejích úprav a výjimek, s nimiž Andrej Babiš přišel. „Nevím, zda se na EET dá, nebo nedá, v době, která zbývá do zahájení této akce, něco změnit nebo napravit. Logické je, že kdyby se objevily nějaké nedostatky třeba ještě den před zahájením provozu, měly by se všichni snažit je odstranit. Když se vláda o této významné změně baví skoro rok, překonala všechna možná úskalí při projednávání v Poslanecké sněmovně, tak by se neměla hroutit pod nekončícím přívalem kritiky a nezdvořilostí ze strany pana Kalouska nebo Fialy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Lex Babiš je tragikomedie, o niž se zasloužili navrhovatelé zákona

A pokud se hroutí, pak tato vláda nepracuje dobře jako celek a měla by to veřejně přiznat. „Jestli se ČSSD zmýlila v koaličním partnerovi, ať se s ním rozejde. Ale když se dokázali domluvit o rychloreformě Policie ČR, při samostatné zahraniční politice pana Hermana a dalších kontroverzních událostech, do jejichž vleku se dostali, tak snad by se o to mohli pokusit i tentokrát. Jde přece jen o výkon státní správy a o žádnou ideologii. Ale vypadá to, že si členové vlády budují pozice ve svých stranách a plnění koaličního programu je nezajímá. Vzpomeňme si ale, že v podobné situaci byl nejeden předseda koaliční vlády, že žerty o stupňování přítel–nepřítel–koaliční partner je typickým jevem české politiky,“ připomíná politický analytik.

Anketa

Vadí vám Babišovo EET?

31%
69%
hlasovalo: 12494 lidí

Na kordy jsou ČSSD a hnutí ANO i kvůli novele zákona o střetu zájmů. Zákonodárci ale přehlédli, že v této podobě by zákon zakázal vlastnit média nejen členům vlády, ale i řadě dalších veřejných funkcionářů. Podle Parlamentního institutu je proto protiústavní. Autorem pozměňovacího návrhu ohledně omezení vlastnictví médií je budoucí ministr pro legislativu Jan Chvojka, i když ten schválenou podobu zákona za chybu nepovažuje. „Lex Babiš je další tragikomická situace, o niž se zasloužili jeho navrhovatelé, vláda, která s návrhem souhlasila, a vlastně všichni, kteří se radovali, jak zbaví Andreje Babiše buď jím vlastněných a řízených podniků a vydavatelství, nebo mu otráví, jak on říká, politiku a zdánlivě ji opustí. To ale není možné. Spíše by došlo na ovlivňování politiky ze stínu, jak se o to snaží jiní miliardáři,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Třeba předkládají zmetky proto, aby se chod státní správy zadíral

Premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že v této podobě může být zákon bez problémů schválen a ČSSD ho jako bod na zasedání Sněmovny zařadí v úterý. „Co je ale opravdu kuriózní, je skutečnost, že se opět vloudila chybička, tentokrát i díky už od středy nejvýše postavenému vládnímu legislativci a vlastně i jeho předchůdcům. Za co vlastně tito pánové dostávají gáži? Nebo ještě hůře: nedělají to tito lidé záměrně, aby se konečně chod státní správy zadíral, až se nakonec zastaví? Té chtivé vášnivosti okolo inkriminovaného zákona bylo tolik, že se nechce věřit, že jedno význam zákona měnící slovo do něho nebylo vloženo s ‚podvratnými úmysly‘. Anebo je to ještě jednoduší, jak říkáme v hospodách i kavárnách, oni si z nás dělají legraci!“ míní politolog.

Bohuslavu Sobotkovi však není horko jen z koaličního partnera. Jeroným Tejc oznámil, že bude kandidovat na blížícím se sjezdu na prvního místopředsedu ČSSD, i když prý má odvahu kandidovat na post šéfa strany, ale nechce ji štěpit. Jihočeský hejtman Jiří Zimola zase nedávno prohlásil, že Bohuslav Sobotka tápe a měl by projít reflexí a kývnout na to, aby ČSSD oddělila post premiéra a předsedy strany. Na to ale Bohuslav Sobotka slyšet nechce a diví se, proč ho zmínění kritici nevyzvou na souboj o křeslo předsedy. Navíc nevidí důvod měnit statutárního místopředsedu strany, a proto bude hlasovat pro Milana Chovance, a věří, že to bude i názor většiny delegátů. Ale se Sobotkou v čele strany už mají problém i některé základní organizace a nešetří kritikou na jeho adresu.

Začátek neklidu v Lidovém domě vyhlásil Jiří Dienstbier

„Zdá se, že po neúspěchu Jiřího Bartošky a Vojtěcha Dyka vyhlásit ‚neklid‘ a ‚občanskou neposlušnost‘ si alespoň přítelkyně a přátelé v Lidovém domě chtějí dopřát tradičního soc. dem. nepřátelství. Začátek ‚neklidu v Lidovém domě‘ vyhlásil Jiří Dienstbier razantním prohlášením, že ‚nastal čas skončit s přehnanou zdrženlivostí‘. Pokud potměšilá a někdy Putinovi bezplatně sloužící média jeho slova nezkreslila, pak řekl, že ‚v ministerské ruské ruletě po mém odvolání volají pučisté z Lán‘, míněno Jeroným Tejc a Jiří Zimola, ‚pražská mafie alias pračka peněz (Miroslav) Poche a podvodník (Karel) Březina‘. Jako kdyby se duch V. konference Ruské SD(b), která zasedala v roce 1912 v Lidovém domě za účasti V. I. Lenina a J. V. Stalina, do Hybernské ulice vrátil,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Před delegáty blížícího se sjezdu ČSSD bude tedy stát rozhodnutí, zda pro úspěch ve volbách za necelý rok bude lépe nezvolit Bohuslava Sobotku znovu předsedou, nebo ho jen oslabit a zvolit mu jako zástupce Jeronýma Tejce, či ho posílit a znovu mu po bok postavit Milana Chovance. „Proč sledovat utajované a dokonce i mimo oči stranické veřejnosti se odehrávající hádanice a tahanice o to, kdo by měl stranu vést, a dokonce, zdá se, i kdo by jí chtěl poroučet. Stačí, když víme, jak se bývalí soudruzi vzájemně pomlouvají, abychom si uměli představit, jak to skončí. A ať to dopadne, jak to dopadne, není vyloučena ani ona otevřená náruč páně Kalouskova, která se nabízí obejmout všechny anti-Babiše a stát se součástí další ‚české bramboračky‘,“ podotýká politický analytik.

Gesto vítěze nad pokusem Staroměstského náměstí zahájit dny nepokojů

Svoji pozornost pak obrací k rozhovoru, který pro ParlamentníListy.cz poskytl Miloš Zeman. Prezident v něm řekl, že od něj během schůzky s premiérem zazněl návrh na odvolání ministra kultury Daniela Hermana. Uvedl také, že nevidí důvod, proč by se scházel s ministrem, který není loajální vůči své vládě a její mimo jiné hospodářské politice. Pokud by ho Daniel Herman požádal o schůzku, tak by mu v současné situaci zcela určitě nevyhověl. „Je to gesto vítěze nad pokusem Staroměstského náměstí, pana Gazdíka a Hermana, a dokonce i nesmělého pana Horáčka, buď vyzvat prezidenta k rezignaci, nebo zahájit dny neklidu nebo dokonce nepokojů. Cenami a ‚metály‘ ověšený pan Brady se proti své vůli stal katalyzátorem pokusů měnit politické poměry, a dokonce snad i režim v České republice,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Poměry se nezměnily, k povstání nedošlo a mnozí si myslí, že to tím – alespoň na čas – skončilo. „Bohužel, neskončilo! Pan Herman se dostal do situace, ze které se bude muset nějak dostat, aby nebylo nápadné, že mu šlo jen o osobní nebo dokonce rodinný prospěch. Panu Jurečkovi nedovolili odletět do Číny a bůhví, zda se mu tam ještě někdy podaří zaletět si jen jako turista. Jak to bude asi s dotacemi na výrobu ‚filmového umění‘ České televize anebo do jiných čínských investic žádostivých aktivit? A na křeslo ministra kultury začnou tlačit nikoli ti, kteří nás chtějí ‚táhnout na Východ‘, ale podnikatelé a bankéři, kteří tam už alespoň jednou nohou jsou, a vlídné gesto člena vlády České republiky jim ztížilo situaci,“ očekává politický analytik.

Už i ministr obrany vyzývá, že je s nepohodlnými weby třeba něco dělat

Ministerstvo vnitra připravilo spuštění tzv. odboru proti dezinformacím, který by měl bojovat s ruskou propagandou. Proběhla k tomu řada diskusí, kterých se přímo na ministerstvu účastnil i lobbistický spolek Evropské hodnoty. Ve zmíněném rozhovoru prezident Miloš Zeman uvedl, že to považuje za urážku zdravého rozumu všech, kteří používají internet a kteří mají možnost seznámit se s různými názory. Podle něj proti propagandě bojujeme lepší propagandou, a nikoli zákazem jiné propagandy. „To je něco podobného, jako kdyby eunuch, který není schopen propagovat, bojoval proti erotice tím, že by zakázal erotiku,“ konstatoval prezident, jenž je odpůrcem cenzury, pokud jsou cenzurovány argumentované názory. Cenzura nadávek, urážek bez argumentů, což je na internetu také dost časté, by mu nevadila, i když by ji pokládal za trochu nadbytečnou. Nevylučuje, že se při setkání s ministrem vnitra zeptá, proč ke spolupráci přizval „experty“ z Evropských hodnot.

„Je zvláštní, jak málo tato událost vzrušuje ty, kteří budou první obětí této novodobé cenzury. V nedělních OVM už dokonce i ministr obrany Stropnický sdělil, že v ČR působí třicet proruských webů a že je třeba s nimi něco udělat. Pan ministr vnitra Chovanec předpokládá, že v rámci jeho úřadu bude pracovat na sto ‚odborníků‘, kteří budou studovat, co je proruská, proputinovská a další pro-propaganda. Protože víme, že dnešní mladší badatelé jsou na tom s ruštinou na štíru, budou zřejmě tyto poznatky získávány a také dál předávány prostřednictvím angličtiny. A protože Rusové jsou tak rafinovaní, že nás chtějí dokonce seznamovat i s ruskou kulturou, nevíme, co proti tomu dělat. Zakázat Puškina, Dostojevského, Čechova, ruskou hudbu všech možných žánrů: Co by pak pan ministr, až skončí u armády, asi tak hrál?!“ ptá se Zdeněk Zbořil.

Ještě se přidají Zlatuška s Teličkou a popularita ANO i Babiše pohasne

Připomíná, že kníže Klemens Metternich tvrdil, že nejlépe se klid a pořádek v zemi udrží pomocí armády, policie a cenzury. „Ani to mu nepomohlo a odešel do dějin s nepříliš úctyhodnou pověstí. To, co je na ministrech vnitra a obrany pozoruhodné, je, že je vůbec nenapadlo, že jimi vytvořený nástroj k ‚udržování klidu a pořádku‘ se jim nemusí dařit příliš dlouho ovládat, a dokonce bude moci být použit či zneužit proti nim. Možná by se ještě měli, než ten podivuhodně represivní a z EU importovaný systém uvedou do chodu, poradit se svými stranickými pohlaváry. Možná, že už jen to první krátké vyjádření ministra obrany v OVM způsobí, že popularita jejich hnutí a jeho předsedy nebude nijak závratně stoupat. A ještě několik podobných vyjádření třeba pana Zlatušky nebo Teličky k jimi oblíbeným tématům přistěhovalectví a vystěhovalectví a můžeme být svědky pádu oblíbenosti hnutí ANO dřív, než o tom sní dokonce i sám pan Kalousek,“ upozorňuje politolog.

I pro hnutí ANO může být konkurencí nová politická strana Realisté, jejíž vznik ohlásil ekonom a publicista Petr Robejšek. „Nemyslím si, že název této strany je reminiscencí na Českou stranu lidovou – Realistickou, podporovanou TGM. Ale důraz na ‚národní zájem‘ a tehdejší rozdrobenost politických stran, bylo to na začátku minulého století, svádí hledat takovou paralelu. Domnívám se, že o nic podobného ale nejde, a podle slov Petra Robejška v sobotním Právu si myslím, že se bude jednat o stranu vlivných podnikatelů, kterým imponuje do jisté míry reprezentativní osoba pana Robejška. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že bude mít i podporu Hradu. Otázkou ovšem je, jak v českém rozhádaném a neloajálním politickém prostředí vytvořit stranu spíše intelektuálů a velkých podnikatelů, která by dokázala na jedné straně využít nespokojenosti občanů, ale na druhé straně překonat občanskou neujasněnost některých principů české politické kultury,“ poukazuje Zdeněk Zbořil.

Mezi popularitou pánů Putny a Putina je i v České republice velký rozdíl

Hned se objevily úvahy, že vzniká strana pro příznivce Václava Klause, pro něž je nynější ODS s Petrem Fialou a Miroslavou Němcovou nevolitelná. Svobodné fórum zase přišlo s tvrzením, že největší radost mají jistě u Vladimira Putina, protože každá další politická síla, která Rusku pomůže prosazovat zájmy, se hodí. Ostatně Robejškův pozitivní přístup k Rusku a Vladimiru Putinovi před rokem svérázně ohodnotila „katolická buzna“. Garant studijního oboru Evropské kulturní a duchovní dějiny Fakulty humanitních studií Martin C. Putna se totiž na svém Twitteru přiznal, že právě on byl tím, kdo na plakáty na Univerzitě Karlově v Jinonicích, které zvaly na akci Robejškova Institutu 2080, načmáral hanlivé označení „Ruský šváb“.

„Když to vezmu od konce, tak mezi popularitou pánů Putny a Putina je i v České republice velký rozdíl. Při vší úctě k výřečnosti pana Putny se jeho pomluvy a urážky kohokoli vracejí k němu zpět a on diskredituje nejen sebe, ale i celé akademické prostředí. Úvaha, že ‚u Putina budou mít radost‘, je opravdu hodná pouze toho, aby Svobodné fórum začalo být sledováno KremlinWatch nebo cenzory Ministerstva vnitra. Právě takto vzniká popularita těch, kteří se snaží bez předsudků studovat to, co se děje v Rusku, a nikoli jen v prezidentské kanceláři v Moskvě. Působí to velmi kontraproduktivně a ‚Putina‘ to nestojí ani korunu. Zatímco na gáži pana Putny přispíváme ze svých daní všichni. A co se týká možných příznivců Realistů, tak samozřejmě okolo Václava Klause i lidí, kteří před listopadem 1989 působili v Prognostickém ústavu, jsou tací, kteří se stýkali i s panem Robejškem. Ale co bylo, bylo. Například vztah pana Robejška k Jaroslavu Šedivému, bývalému ministru zahraničí, který také pobýval v Robejškově Haus Riesen u Hamburku, je dávno už více než chladný,“ tvrdí Zdeněk Zbořil.

Bruselští mocipáni jsou bezradní a zmatení, nevyšla jim Hillary ani Ukrajina

Velice činný byl v uplynulém týdnu Evropský parlament. Schválil rezoluci pod názvem Strategické komunikace EU jako vzdorování propagandě třetích stran, v níž se tvrdí, že Rusko poskytuje finanční podporu opozičním politickým stranám a organizacím v členských zemích EU, přičemž uplatňuje faktor dvoustranných mezistátních vztahů, aby rozkmotřilo členy společenství. Agentura Sputnik je v materiálu srovnávána s činností teroristické skupiny ISIL. Evropský parlament také vyzval ke zmrazení přístupových jednání s Tureckem kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat. V reakci na to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil otevřením turecké hranice pro uprchlíky, kteří směřují do Evropy.

„Dokonce i v Parlamentních listech se mnohokrát konstatovalo, že v evropských ‚starých strukturách‘ jsou nejen lidé nevážní, ale i zmatení. Jednou by se jim mohlo stát, jako jednomu neslavně populárnímu americkému politikovi, že když se dozvěděl, že se někde promítal film Rusové na Manhattanu, vyskočil z okna a spáchal tak sebevraždu. Zdá se, že by se něco podobného mohlo přihodit i bruselským mocipánům. Jsou bezradní, zmatení a vypadá to, že i hloupí. Hloupě fandili Hillary a ona se jim nevyvedla. Vsadili na Ukrajinu a teď se snaží zbavit odpovědnosti a hodit ji na někoho jiného. Dodnes ani netuší, jaký žernov si na svůj krk uvázali,“ poukazuje Zdeněk Zbořil.

Trump bude jednat s kýmkoli jiným, jenom ne s potácející se EU

Útok na ruská média je podle něj bezprecedentní, zejména když titíž lidé mluví o „evropských hodnotách“. „Řekněme, že jejich bezradnost se sice projevuje uboze, aniž to vědí, ale konec konců ještě nejde o válku. Stejnou bezradnost ale projevují v jednáních, nebo spíš v poroučení Turecku. To i pan ministr obrany Stropnický považuje za vážnou věc, protože (podle jeho slov) jde o zemi s 80 miliony občanů, velkým ekonomickým potenciálem a silnou armádou. Ale i tato slova jsou znakem tápání v temnotách. Už by si i náš pan ministr mohl všimnout, jaká je pozice Turecka – ekonomická, politická, vojenská – na jeho východních hranicích. Zdá se mi stále jasnější, že jakýkoli americký prezident, nejenom Donald Trump, bude spíše jednat s kýmkoli jiným, jenom ne s potácející se a o vlastní sebezničení usilující EU. A možná to skončí i tím, že do Washingtonu poletí na návštěvu Viktor Orbán a nikdo z bruselských hofrátů,“ tuší politolog.

Václav Klaus se svěřil, že při jedné akci ve švýcarském Curychu, kde přednášel, vystoupila i slovenská velvyslankyně Andrea Elscheková-Matisová. „S mými názory na EU zcela zásadně nesouhlasila, což jí neberu. Léta pracovala v bruselských institucích. Nemohu se ale smířit s jejím tvrzením, které si dovolila pronést v cizině, že nám EU strašně pomohla. Řekla, že bez EU bychom byli v takové situaci, v jaké je dnes Ukrajina. To považuji za strašlivou urážku,“ napsal Václav Klaus na serveru IVK. „Kritické názory pana exprezidenta známe a o paní velvyslankyni nám stačí vědět, že ‚léta pracovala v bruselských institucích‘. A jistě ne za mzdu slovenskou, ale bruselskou. Ano, jí EU ‚strašně pomohla‘. Ale co máme dělat my, kterým EU ‚strašně nepomohla‘? A tvrdit, že bychom byli dnes tam, kam právě EU – a tedy i paní velvyslankyně – dovedla Ukrajinu, je taková nehoráznost, že se o tom mohou bavit jen ti bruselští, když stojí ve frontě na výplatu svých diet,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Podle politického aktivisty nás ohrožují miliony Američanů a Britů

Britský spisovatel a politický aktivista George Monbiot zveřejnil seznam třinácti katastrof, které se na nás řítí. Jsou jimi zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, Brexit, italské bankovní krize, hrozba zvolení Marine Le Penové, obrovská imigrantská vlna, potravinová hrozba, protože podle Organizace OSN pro potraviny a zemědělství dochází k tak rychlé erozi půdy, že už nám zbývá jen 60 sklizní, i automatizace likvidující pracovní příležitosti v obrovském měřítku. „Skoro nejvíce nás podle mého názoru ohrožují lidé, jako je George Monbiot. Stačí se od něho jen dozvědět, že nejvíce nás ohrožuje zvolení Donalda Trumpa, a to dokonce ještě před jeho uvedením do úřadu, a je to jasné,“ žasne politolog nad zmíněnými hrozbami.

„Věštec říká, že nás ohrožují miliony Američanů, kteří si jej zvolili za prezidenta. Britové, kteří hlasovali pro Brexit, který také vlastně nezačal. Marine Le Penová, o jejímž zvolení můžeme pochybovat, ale prorok šíří už dnes poplašnou zprávu. Navíc většina pozorovatelů francouzské politiky ví, že po včerejšku asi zvítězí François Fillon, a tak nám zbývají jen ta půda, voda, potraviny a automatizace. To si mysleli malthusiánci už na konci 18. století a luddité o pár desítek let později. Po dnešních OVM bych přidal, že ještě větší katastrofou bude otevření několika kilometrů dálnice D 9 v severních Čechách. Tak nechme Jiříka Monbiota v klidu, on se jistě brzy objeví někdo jiný, kdo těch katastrof napočítá ještě víc. Hlavně, že bude ze Západu!“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

Castro byl symbolem naděje v boji proti tehdejšímu establishmentu

Kubánci přišli v noci na sobotu o jednu z nejvýraznějších postav svých moderních dějin, Fidela Castra. Pro jedny byl kultovní osobností, pro druhé tyran a zločinec. Nový americký prezident Donald Trump ho označil za brutálního diktátora, který téměř šest desítek let utlačoval svůj vlastní lid. Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda zosobňoval Castro kubánskou revoluci ve všech nadějích, která vyvolala, i ve všech zklamáních, která přinesla. Za studené války podle něj dokázal ztělesňovat pro Kubánce hrdost nad odmítnutím cizí nadvlády. „Smrtí Fidela Castra přišel svět o muže, který byl pro mnohé hrdinou,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Svou kondolenci vyjádřil například poslední vůdce s Kubou spřáteleného Sovětského svazu Michail Gorbačov či papež František.

„Pro celou generaci mladých lidí šedesátých let nejen v Evropě byl symbolem naděje v boji proti tehdejšímu establishmentu. Možná bychom se dnes divili, kdybychom viděli ty nadšené tváře mladých nejen ve Francii a Německu, ale i u nás, kteří nosili kubánský baret, vlasy à la Che Guevara, a pokud jim narostly, i vousy modelu barbudos. Později se z nich stala důležitá součást třídy těch, proti kterým bojovali nejen na pařížských barikádách, v berlínských ulicích, ale také jako zakladatelé nové vlny evropského terorismu. ‚Sestoupili ze Sierry, Fidel Castro s nimi byl, světu dali svobodu a mír! Ať žije Fidel, ať žijí Barbudos!‘ Skončili stejně jako jejich evropští obdivovatelé. Ale snad bychom při tom kubánském vzpomínání neměli zapomenout, že Fidel přežil svého úhlavního nepřítele, kterého porazil na Playa Girón, J. F. Kennedyho o 53 let, ačkoli o jeho život usilovala zřejmě stejná společnost tajných mocných jako o život JFK,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Dnes nám nevadí veteráni SS v Pobaltí ani antisemitismus na Ukrajině

V pražském Hudebním divadle Karlín byly vyhlášeny výsledky ankety Český slavík. Dva stříbrné slavíky si odnesl Tomáš Ortel ze skupiny Ortel. Radek Banga, frontman skupiny Gipsy.cz, se s manželkou zvedli, začali pískat a nakonec na protest proti Ortelu odešli ze sálu. Na Twitteru k tomu napsal komentář, v němž tvrdí, že ze strany skupiny Ortel šlo o zjevné propagování nacismu, jemuž přihlížel celý sál, ale většina dokonce tleskala. „Jak je možné, že evidentní projev nacismu byl nejen tolerován, ale on byl naprosto přehlídnut? Kde jsou teď idnes.cz, novinky.cz, všechny cz? Ortel si s celým českým národem vytřel zadek. A já tam stojím, pískám a jsem svědkem toho, jak 99 procent sálu tleská. Ptám se mých kolegů, zpěváků, moderátorů, herců, sportovců, čemu jste tleskali? Já vám řeknu čemu, tleskali jste nacistům,“ napsal Radek Banga.

Bývalý soudní znalec v oblasti extremismu Zdeněk Zbořil připomíná, že se situace po roce znovu opakuje. „Také v minulém roce to byl potlesk celého sálu a protesty. Dokonce i pokus o podání trestního oznámení. Myslím, že tehdy se došlo ke znaleckému závěru, že Ortel propaguje ‚odpor‘, ale nepropaguje německý nacionální socialismus. Zřejmě jsme dnes tolerantnější, když nám nevadí veteráni SS v Pobaltí a antisemitismus na Ukrajině. Možná až Ortel zazpívá něco proti Putinovi, také ho vezmou na milost i ti, kteří ho dnes odmítají,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Svinstvo na objednávku aneb žíravina hluboce amorální Evropy

K Českému slavíku měl potřebu se vyjádřit na Facebooku i zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. „Když někdo vypráví, že světu vládnou Ilumináti, tak obvykle bývá považován za sjetého blázna. A pak zase vyhraje Slavíka,“ glosoval jedenačtyřicáté prvenství Karla Gotta. „Nikoli jen Karel Gott, ale mnohé akademicky vážené osobnosti si myslí, že o světě rozhodují mezi sebou válčící gangy Rotschildů a Rockefellerů. A kdo to chce svádět jen na Karla Gotta, ať se podívá na všechny tři díly amerického filmu Kmotr. Zejména ten třetí je poučný a opět k nám, nevědomým, přichází ze Západu. Nebo ať si znovu poslechne Vojtěcha Dyka, který politické události – alespoň to tvrdil na Staroměstském náměstí – vidí lépe, emocionálněji a z jiného úhlu pohledu než my, emocionálně vyprahlí,“ doporučuje politický analytik.

Na závěr si nechal jen kratičkou glosu k letošnímu ročníku Czech Press Photo. V kategorii Lidé, o kterých se mluví, byla vybrána fotografie, na níž europoslanec Miloslav Ransdorf ve zbědovaném stavu přichází do pražského sídla KSČM vysvětlit své zadržení ve Švýcarsku. Vlasta Ransdorfová, vdova po zesnulém europoslanci, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekla, že její okolí má pro to jen tato slova: „Je to sprosté svinstvo na objednávku“. „Všechno je povoleno, když jde o komunistu! To je základní ‚evropská hodnota‘ a žíravina zhlouplé a hluboce amorální Evropy, která to o sobě neví. Připomeneme-li si jí parafrázi výroku tolik kdysi vzývaného Martina Heideggera, pak ‚snad už ani nějaký Bůh nás nemůže zachránit‘,“ dodává Zdeněk Zbořil.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…