A SSáci vám nevadí? Zdeněk Zbořil k Tomáši Ortelovi na Českém slavíkovi i k útoku na ,,blázna" Karla Gotta

28.11.2016 6:48 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Bruselští mocipáni jsou bezradní, zmatení a vypadá to, že i hloupí, komentuje politolog Zdeněk Zbořil aktivitu Evropského parlamentu, jenž minulý týden schválil několik rezolucí včetně té pod názvem Strategické komunikace EU jako vzdorování propagandě třetích stran. Dává také za pravdu Václavu Klausovi, že tvrzení slovenské velvyslankyně ve Švýcarsku o tom, že bez Evropské unie bychom byli ve stejném stavu jako nyní Ukrajina, je velká nehoráznost, kterou mohou pronášet jen ti, co si zvykli stát v Bruselu frontu na výplatu svých diet.

A SSáci vám nevadí? Zdeněk Zbořil k Tomáši Ortelovi na Českém slavíkovi i k útoku na ,,blázna" Karla Gotta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Ministr financí Andrej Babiš rozlítil premiéra Bohuslava Sobotku tím, že na jednání koaliční rady přišel s návrhy, jak pár dní před spuštěním zmírnit kontrolní systém EET vůči některým skupinám podnikatelů. Podle jeho současného názoru by výjimku mohly dostat e-shopy a také drobní podnikatelé s příjmy do 250 tisíc ročně, pokud budou využívat tzv. „paušální daň“. Šéf hnutí ANO se urazil a opustil místnost. „Pan premiér se zrazu rozčílil a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak jsem se sbalil a odešel,“ vysvětlil Andrej Babiš v České televizi. Předseda vlády dal průchod svému naštvání i ve své glose na Twitteru: „Strašná metoda práce ministra financí Babiše. Sedm dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“

Senátoři z opozičních stran ODS a TOP 09 se Starosty navrhnou zrušení elektronické evidence tržeb místo jejích úprav a výjimek, s nimiž Andrej Babiš přišel. „Nevím, zda se na EET dá, nebo nedá, v době, která zbývá do zahájení této akce, něco změnit nebo napravit. Logické je, že kdyby se objevily nějaké nedostatky třeba ještě den před zahájením provozu, měly by se všichni snažit je odstranit. Když se vláda o této významné změně baví skoro rok, překonala všechna možná úskalí při projednávání v Poslanecké sněmovně, tak by se neměla hroutit pod nekončícím přívalem kritiky a nezdvořilostí ze strany pana Kalouska nebo Fialy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Lex Babiš je tragikomedie, o niž se zasloužili navrhovatelé zákona

A pokud se hroutí, pak tato vláda nepracuje dobře jako celek a měla by to veřejně přiznat. „Jestli se ČSSD zmýlila v koaličním partnerovi, ať se s ním rozejde. Ale když se dokázali domluvit o rychloreformě Policie ČR, při samostatné zahraniční politice pana Hermana a dalších kontroverzních událostech, do jejichž vleku se dostali, tak snad by se o to mohli pokusit i tentokrát. Jde přece jen o výkon státní správy a o žádnou ideologii. Ale vypadá to, že si členové vlády budují pozice ve svých stranách a plnění koaličního programu je nezajímá. Vzpomeňme si ale, že v podobné situaci byl nejeden předseda koaliční vlády, že žerty o stupňování přítel–nepřítel–koaliční partner je typickým jevem české politiky,“ připomíná politický analytik.

Na kordy jsou ČSSD a hnutí ANO i kvůli novele zákona o střetu zájmů. Zákonodárci ale přehlédli, že v této podobě by zákon zakázal vlastnit média nejen členům vlády, ale i řadě dalších veřejných funkcionářů. Podle Parlamentního institutu je proto protiústavní. Autorem pozměňovacího návrhu ohledně omezení vlastnictví médií je budoucí ministr pro legislativu Jan Chvojka, i když ten schválenou podobu zákona za chybu nepovažuje. „Lex Babiš je další tragikomická situace, o niž se zasloužili jeho navrhovatelé, vláda, která s návrhem souhlasila, a vlastně všichni, kteří se radovali, jak zbaví Andreje Babiše buď jím vlastněných a řízených podniků a vydavatelství, nebo mu otráví, jak on říká, politiku a zdánlivě ji opustí. To ale není možné. Spíše by došlo na ovlivňování politiky ze stínu, jak se o to snaží jiní miliardáři,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Třeba předkládají zmetky proto, aby se chod státní správy zadíral

Premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že v této podobě může být zákon bez problémů schválen a ČSSD ho jako bod na zasedání Sněmovny zařadí v úterý. „Co je ale opravdu kuriózní, je skutečnost, že se opět vloudila chybička, tentokrát i díky už od středy nejvýše postavenému vládnímu legislativci a vlastně i jeho předchůdcům. Za co vlastně tito pánové dostávají gáži? Nebo ještě hůře: nedělají to tito lidé záměrně, aby se konečně chod státní správy zadíral, až se nakonec zastaví? Té chtivé vášnivosti okolo inkriminovaného zákona bylo tolik, že se nechce věřit, že jedno význam zákona měnící slovo do něho nebylo vloženo s ‚podvratnými úmysly‘. Anebo je to ještě jednoduší, jak říkáme v hospodách i kavárnách, oni si z nás dělají legraci!“ míní politolog.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…