Alkoholik Havel, Letiště Miloše Zemana? Zdeněk Zbořil pronáší dosti drsné srovnání

31.07.2017 7:40

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Pokud si Starostové myslí, že nastává ‚teď, anebo nikdy!‘, neměli by zapomínat ani na to ‚nikdy‘.“ Doktor Zdeněk Zbořil si v dnešním Rozjezdu všímá situace STAN, kteří tak nějak „po sobotkovsku“ odsunuli Gazdíka. Věnuje se také rozhodování senátora Kubery o kandidatuře na prezidenta. Jeho příběh je podle Zbořila velmi podobný politické story senátora Jiřího Čunka. A že Zeman vzdá prezidentství? „Beru jako inspiraci,“ reaguje Zbořil a zcela neodmítl ani scénář Kubery o případné budoucí roli vicepremiéra pro Jiřího Čunka. A co aktivisté, kteří u Čapího hnízda, kde se ženil Andrej Babiš, vyzývali k bojkotu jeho výrobků? „Těch osm aut, která bylo vidět v reportáži na novinkách.cz, bylo v cenách 1,5-2,5 mil. korun a možná ta vzadu byla ještě dražší,“ podotkl Zbořil s tím, že k majetku přišli, ale slušnému chování se nenaučili.

Alkoholik Havel, Letiště Miloše Zemana? Zdeněk Zbořil pronáší dosti drsné srovnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Zda je to řešení rozumné si nejsem jistý, ale byl to tah vynucený a učiněný v časové tísni,“ reaguje doktor Zdeněk Zbořil na rozhodnutí STAN samostatně zabojovat o hlasy voličů, když po rozpadu dvojkoalice odmítli nabídku KDU-ČSL jít do voleb na jejich kandidátkách. Nový lídr Jan Farský k tomu pro Forum.24.cz řekl: „STAN nechtěl být znovu jen přívěskem jiné strany,“ a zhodnotil rozhodnutí jako jediné rozumné řešení. Zbořil ale uvádí: „Chtění nebýt ‚přívěskem‘ je sice statečné, ale rodilo se dlouho, po neshodách s TOP 09, ale učiněno bylo až příliš rychle. Zejména z pohledu voličů, které už vystoupení ze stínu TOP 09 překvapilo. To, že se Starostové obávali dalšího ‚života ve stínu‘, je pochopitelné. Kalousek je nevyzpytatelný partner a Karel Schwarzenberg snadný terč pro neurvalé kritiky české politiky. Ale rozkmotřit se s nimi pár měsíců před volbami a ještě několik týdnů před nimi ‚odstranit‘ svého předsedu je asi tou horší volbou, než vydat se na svou křížovou cestu na Golgotu. Pokud si Starostové myslí, že nastává ‚teď, anebo nikdy!‘, neměli by zapomínat ani na to ‚nikdy‘.“

Anketa

Vadí vám, že Babiš uspořádal svou svatbu zrovna na Čapím hnízdě?

hlasovalo: 5921 lidí

Vyřešili to tak nějak „po sobotkovsku“

Farský také na forum.24.cz uvedl, že v překonání pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do Sněmovny věří. „Pro mě je sedm procent naše povinnost a věřím, že dosáhneme i deseti procent. My jsme alternativa a voliči vždycky nakonec chtějí alternativu. Myslím si, že my jim ji můžeme dát.“ Otázkou ale je, zda se rozhodnutím – s lidovci ne – spíš nevyřadili ze Sněmovny. „Staronové vedení STAN jsou zřejmě nenapravitelní optimisté. Nemají v sobě ani trochu pokory a schopnosti sebereflexe. Domníval jsem se, že nositelem těchto vlastností, se kterými se většinou v politice nedosahuje úspěchu, byl jen hysterický pan Gazdík. Ale je to zřejmě horší,“ uvedl Zbořil. „Samozřejmě by STAN mohli být alternativou, ale přece jen dávno už nejsou neznámým sdružením spravedlivých. Dokázali si za svého působení v Poslanecké sněmovně získat pověst i zběsilých a nesmiřitelných. Musí se proto postarat, aby se této pověsti zbavili a nejen všechny problémy vyřešit tak nějak „po sobotkovsku“ – odsunutím Petra Gazdíka na čas někam do stínu. Kdo jim má mj. věřit, že až dosáhnou těch  svých vysněných 10 %, nevrátí se jejich bývalý předseda z trestné lavice opět do hry. V politice spíše platí, že vyloučení ze hry odcházejí rovnou s tresty do konce hry a převléknout se na delší dobu zase za občany,“ dodal. 

Dohadování Starostů a lidovců komentoval na sociální síti také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Rozpad jedné kandidátky lidovců a STAN ukazuje neschopnost přenést se přes marginální rozdíly a především vzájemnou řevnivost. O to více si vážím naší dohody s LES, KAN, Monarchisty a Konzervativní stranou. Je to dohoda dospělých odpovědných politiků, schopných potlačit osobní ambice a překonat méně významné rozdíly ve prospěch prvořadého zájmu.“ A také Kalousek si myslí, že je jasnou a spolehlivou alternativou.

„Ačkoli se většinou vyhýbám chvále páně Kalouskových hodnocení a jeho různých výroků, nemohu tentokrát než učinit jinak. Pan Kalousek realisticky upozorňuje na neschopnost různých skupin občanů sdružených do klubů, hnutí nebo politických stran domlouvat se na tom, co by je mohlo alespoň do voleb spojovat a nikoli klást důraz na to, co je rozděluje,“ komentuje Zbořil a doplňuje i tuto úvahu: „Když ale oni si mnozí vysnili poslanecký mandát jako příležitost k dosažení slávy a bohatství a asi se jim o tom v noci i zdá. Nejde přitom jen o lidi spíše jednodušší než vzdělané. Týká se to všech, včetně lékařů, právníků, novinářů, důstojníků, policistů a  dokonce došlo i na  filozofa. Příkladů je tolik, že bychom je zde ani nestačili vyjmenovávat. V každých parlamentních volbách se objevují lidé, kteří přeceňují své schopnosti, vzdělání v obstarávání věcí veřejných a spoléhajících na svou krátkodobou a místní popularitu. To není mimořádné, ale asi ani ne správné,“ dodal.

Politolog konstatuje, že Kalousek má pravdu i v tom, že nejen „oni“, ale i on sám je jasnou alternativou: „K svému politickému CV nemusí nic dodávat, spíš občas něco zatajit, ale všichni dobře víme, kdo je a co bude dělat. A kdo chce, volit ho bude, kdo nechce, nebude, a ani jednu skupinu jeho obdivovatelů nebo kritiků nelze přesvědčit, že tomu má být jinak. Je ‚jasnou alternativou‘, jen bych více přemýšlel o tom, zda je také alternativou ‚spolehlivou‘.“

Kubera na Hrad? Příběh velmi podobný story Čunka

Senátor Jaroslav Kubera možná promluví do prezidentské volby. Prozatím pouze oznámil, že má podpisy senátorů potřebné pro podání kandidátky. Zda bude kandidovat, si ještě rozmyslí. Záleží na tom, zda se objeví nějaký jiný – dle Kuberových slov – dobrý kandidát, a také, jak dopadnou volby do Poslanecké sněmovny. Rozhovor s teplickým primátorem přinesl časopis Reflex. „Když se objeví kandidát, s nímž budu spokojen, klidně před ním smeknu, strčím podpisy do tašky a hotovo. Nemusím je použít,“ řekl Kubera mimo jiné v rozhovoru. K prezidentovi Miloši Zemanovi pak dodal, že se domnívá, že on do kampaně půjde, ukojí si ego, a pak prezidentství položí.

„Pan senátor má velké zkušenosti z české politiky na místní i celostátní úrovni. Proto jsou jeho názory vždy hodné pozornosti, i když jde třeba o to jeho nešťastné kouření. Ale i to do jeho agendy patří. Docela by mne zajímalo, jak by uspěl v konfrontaci s těmi ostatními trochu domýšlivějšími ‚celostátními‘ kandidáty, ale mám pocit, že voliči na území celé republiky jeho přednosti neocení tak jako na Teplicku,“ reaguje Zbořil s tím, že příběh Kubery je velmi podobný politické story senátora Čunka ze Vsetína. „Ale pokud jde o jeho úvahy o chování prezidenta Miloše Zemana, ty si netroufám hodnotit. Vím totiž, že politik s dlouholetou praxí má větší cit pro odhadování politické budoucnosti než lecjaký politolog, sociolog nebo historik. A tak je beru jako inspiraci,“ dodal.

V rozhovoru pro seznam.cz senátor Kubera v souvislosti s případným vítězstvím Andreje Babiše ve volbách řekl: „On nevyhraje tak, jak si myslí, nicméně bude mu to stačit. Teď nejnovějším kandidátem na vicepremiéra je Jiří Čunek, jak jsem se včera dozvěděl z jeho výroků, kdy řekl, že s Babišem by to šlo.“ A tak se nabízí otázka, zda na tomto scénáři může něco být? „To je také zajímavý názor, který si nedovolím kritizovat. Sjednávání politických partnerství na cestách k moci se odehrává v prostředí, jehož ohraničení a velikost většinou jasně nevidíme. Konec konců plán Jiřího Čunka jako alternativy k současnému lidoveckému triumvirátu Bělobrádek–Herman–Jurečka by mohl spasit KDU-ČSL v případě jejich předpokládaného neúspěchu a vrátit jí postavení, které tito tři pánové za poslední tři čtyři roky někde ‚nechali stranou ležet muset‘,“ říká Zbořil.

Letiště Miloše Zemana?

Nad tím, co mají společného americký a český prezident, se zamýšlel v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz neurolog a vydavatel časopisu Přítomnost Martin Jan Stránský. Zmiňuje, že choreografie Trumpovy kampaně oslovila polovinu národa: „Je tu korupce, nebezpečí, ale také tu máme mecenáše, jednoho z nás; a ten bude chránit ‚naše‘ zájmy. Vždyť ze stejných důvodů jsme zvolili Zemana – je to hulvát, alkoholik, ale je přeci jeden z nás. A hájí ‚naše‘ zájmy. Úspěšný kandidát na prezidenta musí mít určité schopnosti a splňovat představy, že dokáže rychle rozhodovat i za cenu, že odradí ty lidi, kteří s ním nesouhlasí, přičemž vytvoří nucenou polaritu mezi námi a těmi ‚jimi‘. Jakmile je ale zvolen, vznikne velice rychle paradox lidské psychiky, který postihne vždy všechny, kteří jsou zvoleni díky populismu. Stejné kvality, které je dostaly do funkce, jim v ní začnou škodit. Nedovedou totiž otočit list a stát se vůdcem pro všechny.“

Zbořil k tomu uvedl: „Pan Stránský, který tolikrát psal a mluvil s úctou o většinovém volebním systému, by mohl vědět, že díky tomuto systému ‚oslovují‘ kandidáti v druhém kole (u nás a v Evropě)  a ve Spojených státech v kole prvním vždy jen jednu část ‚národa‘. Ta která je větší jásá, ta která je menší buď v klidu přijme, že těch druhých je víc, anebo se začne bouřit. Někdy dokonce způsobí revoluci, a jak říká klasik, ‚odejde od toho a ani neví, že způsobila revoluci‘.“ A dál pokračoval: „Pokud si pan Stránský myslí, že v ČR neexistuje korupce, ať si spočítá jen počet žalovaných případů třeba jen členů ČSSD v posledních dvou letech. Nebo amnestie prezidentů Havla a Klause,  jejich počet i jejich kvalitu. Kam se mají ti, kteří jsou tím dotčeni, obracet s žádostí o pomoc a obhajobu svých zájmů? K panu dr. Stránskému? A co když si myslí, že hulvát a alkoholik je Zeman menší než alkoholik Havel? Kdo to rozhodne? ‚Vůdce‘ pro všechny?“ ptá se politolog.

Zároveň také Stránský říká, že v malé zemi jako je naše se politika točí kolem osoby na Hradě a prezident má fantastický potenciál. „Pokud se dokáže pokořit a brát politiku jako službu, zavděčí se všem a zapíše se do dějin. I když někteří lidé Václava Havla nemuseli, v našich dějinách bude stále větší. To, že se dnes po něm pojmenovávají instituce, náměstí, ulice po celém světě, o něčem svědčí. Snad není vůbec nikdo, kdo si dovede představit ‚Letiště Miloše Zemana‘. To by bylo absurdní,“ říká.

A dokázal by si představit Letiště Miloše Zemana doktor Zbořil? „Nevím, zda pan MUDr. Stránský ještě pamatuje Třídu J. V. Stalina (před tím také Focheovu, Schwerinovu a dnes Vinohradskou), Stalinovy závody v Litvínově, ČKD Stalingrad, fotbalový klub Bohemians přejmenovaný na ČKD Stalingrad-Bohemians a monumentální pomník J. V. Stalina na Letné. Po XX. sjezdu KSSS stačily jen čtyři roky a všechno bylo jinak. Ani ten Stalingrad mu nenechali, i když to bylo jméno symboličtější, než ‚lavičky‘ Václava Havla,“ reaguje Zbořil. „Také V. I. Lenin by mohl vyprávět. Jeho slavná Leninova třída v Praze, když na ni zpočátku docházelo k dopravních nehodám, nazval titulkář tehdejší Večerní Prahy ‚Leninova třída – ulice smrti‘. Stálo ho to zaměstnání, a možná se ani nedožil, kdy byla tato ulice přejmenovaná na Třídu Edvarda Beneše a po několika měsících na ‚Evropskou‘,“ vzpomíná politolog, který dodává: „Pan Stránský tak trochu podléhá ukrajinské a polské mánii přejmenovávání: To není nijak neobvyklé. Kdo by si dovolil přejmenovat po roce 1945 Třídu maršála Koněva na Husovu, i když je jen jejím pokračováním. Také jsem si neuměl představit, že budeme československé pohraničí nazývat Sudety, ale možná dojde i na Iglau, Brünn a Bruck. Dokonce i ten Reichenberg už mají někde rádi. Takže s tou představivostí je to ošemetné. Záleží jen na velikosti imaginace a také na tom, kolik toho máme právě v hlavě.“

Ukřižuj! Ukřižuj! Koneckonců jen jeden ze základů křesťanské kultury

Svatbu Andreje Babiše nevynechali aktivisté, kteří kolem Čapího hnízda, kde se konala, projížděli v autech. Do tlampačů antibabišovci hlásali, že by měli lidé Babišovy výrobky bojkotovat, a tak dále. Rozdávali také brožurky s názvem Bojkot. „Základní myšlenkou a účelem bojkotu je omezit v maximální možné míře příjmy Andreje Babiše. Pro tohoto člověka jsou peníze a moc alfou a omegou veškerého bytí. Moc si kupuje za peníze. Vynecháním produktů a služeb jeho firem můžeme aktivně ovlivnit jeho další rozhodování,“ píše se v brožurce, kde jsou loga Babišových firem. Na poslední stránce exministr financí kouká smutně zpoza mříží.

„Zapomněla jste uvést, že těch osm aut, která bylo vidět v reportáži na novinkách.cz, bylo v cenách 1,5-2,5 mil. korun a možná ta vzadu byla ještě dražší,“ doplňuje Zbořil. „Co s tím naděláme? Máme u nás mnoho lidí, kteří se dostali k velkým majetkům, ale vkusu nemají  a slušenému chování se nenaučili. Výzva k „bojkotu“ není miniaturní napodobování indické satjágrahy (nenásilného odporu vůči britské koloniální moci v Indii), ale spíše a podle zákonodárství, na kterém se ti zbohatlí za transformace svým vlivem často podíleli, nekalou soutěží a mařením investice. I když ČR musela už zaplatit za takto odsouzené trestné činy miliardy do zahraničí, proč by nemohlo jednou dojít i na nějaké nečestně soutěžící komerční  konkurenty Agrofertu? A pokud si přejí dostat exministra financí ČR za mříže, vypovídá to spíše o jejich charakteru, než o skutcích Andreje Babiše. Volání Ukřižuj!, ukřižuj!, je koneckonců jen jeden  ze základů křesťanské kultury,“ uzavírá svůj dnešní Rozjezd politolog.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…