Alkoholik Havel, Letiště Miloše Zemana? Zdeněk Zbořil pronáší dosti drsné srovnání

31.07.2017 7:40 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Pokud si Starostové myslí, že nastává ‚teď, anebo nikdy!‘, neměli by zapomínat ani na to ‚nikdy‘.“ Doktor Zdeněk Zbořil si v dnešním Rozjezdu všímá situace STAN, kteří tak nějak „po sobotkovsku“ odsunuli Gazdíka. Věnuje se také rozhodování senátora Kubery o kandidatuře na prezidenta. Jeho příběh je podle Zbořila velmi podobný politické story senátora Jiřího Čunka. A že Zeman vzdá prezidentství? „Beru jako inspiraci,“ reaguje Zbořil a zcela neodmítl ani scénář Kubery o případné budoucí roli vicepremiéra pro Jiřího Čunka. A co aktivisté, kteří u Čapího hnízda, kde se ženil Andrej Babiš, vyzývali k bojkotu jeho výrobků? „Těch osm aut, která bylo vidět v reportáži na novinkách.cz, bylo v cenách 1,5-2,5 mil. korun a možná ta vzadu byla ještě dražší,“ podotkl Zbořil s tím, že k majetku přišli, ale slušnému chování se nenaučili.

Alkoholik Havel, Letiště Miloše Zemana? Zdeněk Zbořil pronáší dosti drsné srovnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Zda je to řešení rozumné si nejsem jistý, ale byl to tah vynucený a učiněný v časové tísni,“ reaguje doktor Zdeněk Zbořil na rozhodnutí STAN samostatně zabojovat o hlasy voličů, když po rozpadu dvojkoalice odmítli nabídku KDU-ČSL jít do voleb na jejich kandidátkách. Nový lídr Jan Farský k tomu pro Forum.24.cz řekl: „STAN nechtěl být znovu jen přívěskem jiné strany,“ a zhodnotil rozhodnutí jako jediné rozumné řešení. Zbořil ale uvádí: „Chtění nebýt ‚přívěskem‘ je sice statečné, ale rodilo se dlouho, po neshodách s TOP 09, ale učiněno bylo až příliš rychle. Zejména z pohledu voličů, které už vystoupení ze stínu TOP 09 překvapilo. To, že se Starostové obávali dalšího ‚života ve stínu‘, je pochopitelné. Kalousek je nevyzpytatelný partner a Karel Schwarzenberg snadný terč pro neurvalé kritiky české politiky. Ale rozkmotřit se s nimi pár měsíců před volbami a ještě několik týdnů před nimi ‚odstranit‘ svého předsedu je asi tou horší volbou, než vydat se na svou křížovou cestu na Golgotu. Pokud si Starostové myslí, že nastává ‚teď, anebo nikdy!‘, neměli by zapomínat ani na to ‚nikdy‘.“

Vyřešili to tak nějak „po sobotkovsku“

Farský také na forum.24.cz uvedl, že v překonání pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do Sněmovny věří. „Pro mě je sedm procent naše povinnost a věřím, že dosáhneme i deseti procent. My jsme alternativa a voliči vždycky nakonec chtějí alternativu. Myslím si, že my jim ji můžeme dát.“ Otázkou ale je, zda se rozhodnutím – s lidovci ne – spíš nevyřadili ze Sněmovny. „Staronové vedení STAN jsou zřejmě nenapravitelní optimisté. Nemají v sobě ani trochu pokory a schopnosti sebereflexe. Domníval jsem se, že nositelem těchto vlastností, se kterými se většinou v politice nedosahuje úspěchu, byl jen hysterický pan Gazdík. Ale je to zřejmě horší,“ uvedl Zbořil. „Samozřejmě by STAN mohli být alternativou, ale přece jen dávno už nejsou neznámým sdružením spravedlivých. Dokázali si za svého působení v Poslanecké sněmovně získat pověst i zběsilých a nesmiřitelných. Musí se proto postarat, aby se této pověsti zbavili a nejen všechny problémy vyřešit tak nějak „po sobotkovsku“ – odsunutím Petra Gazdíka na čas někam do stínu. Kdo jim má mj. věřit, že až dosáhnou těch  svých vysněných 10 %, nevrátí se jejich bývalý předseda z trestné lavice opět do hry. V politice spíše platí, že vyloučení ze hry odcházejí rovnou s tresty do konce hry a převléknout se na delší dobu zase za občany,“ dodal. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…