Andrej Babiš má v hnutí minu. Tohle nikdo na světě dlouhodobě nevydržel, říká odborník

18.02.2015 10:40

POLITOLOGOVÉ Vicepremiér Andrej Babiš si může v klidu užívat popularitu. „Dokud on sám neudělá nějakou chybu, budou mu minimálně jeho voliči baštit to, co říká, že není politik a politiku očišťuje,“ zhodnotil aktuální situaci před sjezdem hnutí ANO politolog Petr Sokol pro Parlamentnílisty.cz. I když česká pravice prožívá útlum, TOP 09 a ODS je podle Sokola stále ve hře: „Hnutí ANO se je nepodařilo úplně vyluxovat z politické scény.“

Andrej Babiš má v hnutí minu. Tohle nikdo na světě dlouhodobě nevydržel, říká odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Miloš Zeman řekl, že je ochoten v případě pádu vlády jmenovat vládu Andreje Babiše, ve které by klidně mohly být zastoupeny i ODS a TOP 09. Předčasné volby by nepreferoval. Co vy na to?

hlasovalo: 24884 lidí

Sjezd ANO, který je naplánován na 28. února a 1. března, využije slogan „příležitost pro budoucnost“. „Hlavní téma může být odpověď na otázku, zda se hnutí založené shora rozhodnutím jednoho člověka začne transformovat výrazněji směrem k politické straně, která má základní prvky, které by takový subjekt měl mít,“ upozorňuje politolog Petr Sokol. „To znamená členskou základnu, nominační princip odspodu nahoru a tímto způsobem vybrané vedení,“ upřesnil.

Hnutí ANO je často vyčítán nedostatek demokratických mechanismů. Bude líp? „I to může sněm ukázat. Možná vznikly určité předpoklady, které by tomu mohly nahrávat,“ míní Sokol, který vychází ze skutečnosti, že nominace probíhají na úrovni krajských organizací. Místní organizace také prý ožily v souvislosti s komunálními volbami, a to všechno otevírá cestu k tomu, aby na sjezdu došlo ke střetu sil jdoucích zespoda a těch, které hnutí zakládaly. „Nedělám si iluze, že by tento sjezd byl transformací ke klasické straně, spíš si myslím, že dojde možná k nějakým částečným posunům od centralizované struktury kolem jednoho zakladatele,“ doplnil Sokol.

Pokud budou průzkumy Babišovi přát, politolog nevyloučil předčasné volby

Jak se dál vyprofiluje ANO na politické scéně, bude podle Sokola záležet také na volebních preferencích. I když poslední čísla SANEP ukazují na ústup dosavadního průzkumového suveréna, není tento výsledek vůbec směrodatný. „Průzkumy nejsou jednoznačné. Některé ukazují, že ANO sociálním demokratům uniká, další plichtu. Pokud by se popularita Andreje Babiše potvrdila, nelze vyloučit to, že se ANO bude více prosazovat v koalici na úkor ČSSD až třeba i k tomu, o čemž se v médiích spekuluje, a to jsou předčasné volby,“ uvedl Sokol. Že by mohla ČSSD Babiše dohnat a předehnat není podle politologa zatím reálné. „Ani navenek se neděje nic takového, co by tomu zavdávalo důvod. Samozřejmě mohlo by se spekulovat o výměně ministryně spravedlnosti, ale myslím si, že voliči ANO v první řadě jako motiv své volby mají to, že souhlasí se stylem politiky, který dělá Andrej Babiš. Další postavy tohoto hnutí jsou více méně upozaděné, ať už se jedná o ministry nebo o stranické funkcionáře,“ popsal Sokol.

V hnutí je určitá mina. Není zcela jasné, na které voliče se chce orientovat

Sokol formuloval také prognózu, která se podle něj musí časem vyplnit. „Myslím si, že určitá mina v rámci hnutí je. Není zcela jasné, na které voliče se chce orientovat. Zatím oscilují zprava doleva,“ konstatuje politolog, který upozorňuje na to, že hnutí má podporu z celé řady sociálních skupin. „Odvážil bych se jako politolog tvrdit, že to nemůže vydržet věčně, protože na světě snad neexistovala strana, která by dlouhodobě takové spektrum voličů dokázala oslovit. V momentě, kdy začnou směřovat více doprava, nebo více doleva, může dojít k oslabení. Zatím se jim daří balancovat mezi oběma proudy. Díky tomu mají podporu,“ dodal.

Popularita Andreje Babiše personálními výměnami na elitních postech, které hnutí ovládá, ohrožena podle Sokola není, protože veřejnost tyto věci nevnímá. „Jde o důvěru v osobu vicepremiéra Babiše. Pro voliče je to jediné měřítko, a dokud on sám neudělá nějakou chybu, která bude spojená s ním, budou mu minimálně jeho voliči baštit to, co říká, že není politik a že politiku očišťuje,“ uvedl Sokol.

TOP 09 a ODS jsou podle Sokola stále ve hře. Předsedou topky může být Kalousek

A česká pravice? TOP 09 a ODS se drží v pásmu mezi 5 až 10 procenty. Sokol předpokládá, že jejich budoucnost záleží také na tom, jakým způsobem se dokáží vůči ANO vymezovat. „Obě tyto menší pravicové strany jsou stále ve hře a hnutí ANO se je nepodařilo úplně vyluxovat z politické scény,“ říká politolog. „Je to zřejmě také způsobeno tím, že ANO se ještě nevyprofilovalo jako jednoznačně pravicová strana, stále je to ještě široké protestní hnutí, což samozřejmě nechává prostor na obou pólech politické scény, aby existovaly i jiné subjekty,“ doplnil. Nevylučuje, že novým předsedou TOP 09 by mohl být současný místopředseda Miroslav Kalousek. „On sám, myslím, prohlásil, že se o vedení TOP 09 bude ucházet. Myslím si, že patří mezi politiky, kteří jsou schopni vést politickou stranu. Může být předsedou TOP 09,“ předpokládá Sokol.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…