Andrej Babiš, nejbohatší Čech. Erik Best mluví o odstřelu premiéra Sobotky a o věcech, které je nutné vědět

08.07.2014 4:44 | Zprávy

Co ve skutečnosti stojí za výměnou členů dozorčí rady ČEZ? Jak může teoretický konec šéfa ČEZu Daniela Beneše souviset s osudem premiéra Sobotky? A proč Sabina Slonková skončila coby šéfredaktorka MF Dnes? Pro ParlamentníListy.cz na tyto otázky hledá odpovědi politický analytik a komentátor Erik Best.

Andrej Babiš, nejbohatší Čech. Erik Best mluví o odstřelu premiéra Sobotky a o věcech, které je nutné vědět
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Politický analytik a komentátor Erik Best nedávno napsal, že změna ve složení dozorčí rady polostátního energetického kolosu ČEZ může znamenat, že Andrej Babiš je už bohatší než Petr Kellner. ČEZ sice přímo nevlastní, ale v podstatě ho už ovládá. Pro ParlamentníListy.cz Best upřesňuje, že šlo spíše o nadsázku, protože Babiš sice má vliv na chod společnosti, ale z vlastnického hlediska ji jako soukromá osoba neovládá.

„Důležité to je kvůli tomu, že Babiš opravdu ten podnik ovládá. Je trošku komické, když někdo tvrdí, že Andrej Babiš prohrál, když do dozorčí rady zasedne někdo od lidovců. Babiš už dozorčí radu ovládá, má momentálně pět členů a je otázkou času, než se k němu přikloní Václav Pačes, který je schopný se domluvit s tím, kdo je nejvýš. Můžeme předpokládat i to, že někteří zaměstnanci pochopí, co znamená, když tam figuruje někdo jako Andrej Babiš,“ soudí Best.

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš to už podle Erika Besta pochopil. „Další otázkou je, zda tomu pan Beneš podlehne a bude pana Babiše poslouchat. Myslím, že odpověď na tu otázku je ano. Pan Beneš už dávno pochopil, že jestli chce v čele podniku vydržet, musí Andreji Babišovi vyhovět,“ uvádí komentátor.

Co všechno může díky své moci v ČEZu reálně ovlivňovat? „Třeba může zarazit sponzorování dalších politických stran. Když byl pan Schwarzenberg vicepremiér a ministr zahraničí, prohlásil, že ČEZ sponzoruje politické strany. Jestli tomu máme věřit, může to být jedním z důvodů, proč chce Babiš ten podnik ovládat,“ analyzuje Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…