Andrej Babiš, nejbohatší Čech. Erik Best mluví o odstřelu premiéra Sobotky a o věcech, které je nutné vědět

08.07.2014 4:44

Co ve skutečnosti stojí za výměnou členů dozorčí rady ČEZ? Jak může teoretický konec šéfa ČEZu Daniela Beneše souviset s osudem premiéra Sobotky? A proč Sabina Slonková skončila coby šéfredaktorka MF Dnes? Pro ParlamentníListy.cz na tyto otázky hledá odpovědi politický analytik a komentátor Erik Best.

Andrej Babiš, nejbohatší Čech. Erik Best mluví o odstřelu premiéra Sobotky a o věcech, které je nutné vědět
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Politický analytik a komentátor Erik Best nedávno napsal, že změna ve složení dozorčí rady polostátního energetického kolosu ČEZ může znamenat, že Andrej Babiš je už bohatší než Petr Kellner. ČEZ sice přímo nevlastní, ale v podstatě ho už ovládá. Pro ParlamentníListy.cz Best upřesňuje, že šlo spíše o nadsázku, protože Babiš sice má vliv na chod společnosti, ale z vlastnického hlediska ji jako soukromá osoba neovládá.

„Důležité to je kvůli tomu, že Babiš opravdu ten podnik ovládá. Je trošku komické, když někdo tvrdí, že Andrej Babiš prohrál, když do dozorčí rady zasedne někdo od lidovců. Babiš už dozorčí radu ovládá, má momentálně pět členů a je otázkou času, než se k němu přikloní Václav Pačes, který je schopný se domluvit s tím, kdo je nejvýš. Můžeme předpokládat i to, že někteří zaměstnanci pochopí, co znamená, když tam figuruje někdo jako Andrej Babiš,“ soudí Best.

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš to už podle Erika Besta pochopil. „Další otázkou je, zda tomu pan Beneš podlehne a bude pana Babiše poslouchat. Myslím, že odpověď na tu otázku je ano. Pan Beneš už dávno pochopil, že jestli chce v čele podniku vydržet, musí Andreji Babišovi vyhovět,“ uvádí komentátor.

Co všechno může díky své moci v ČEZu reálně ovlivňovat? „Třeba může zarazit sponzorování dalších politických stran. Když byl pan Schwarzenberg vicepremiér a ministr zahraničí, prohlásil, že ČEZ sponzoruje politické strany. Jestli tomu máme věřit, může to být jedním z důvodů, proč chce Babiš ten podnik ovládat,“ analyzuje Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

„Ten převrat v ČEZu můžeme akceptovat i tak, jak to podává sám Andrej Babiš, tedy že chce dát podnik do pořádku, což je nejlepší scénář. Zatím není přímý důkaz, který by tomu odporoval. Možná chce mít v dozorčí radě svého náměstka Wagenknechta, aby opravdu zjistil, jaké má ČEZ problematické investice, kam utíkají peníze a hodlá ty díry zacpat. To by bylo ideální,“ konstatoval.

Třetí možností prý je, že se Andrej Babiš chce stát člověkem, který může rozhodovat o tom, jak bude vypadat energetika, jak budou vypadat vazby mezi oligarchy a všichni k němu budou muset chodit poprosit, aby byly provedeny třeba určité změny v zákonech. „Je velice zajímavé, že se to stalo asi týden nebo dva poté, co pan Kellner vypadl z energetiky. Někteří novináři napsali, že pan Křetínský je dobrý obchodník, protože převzal podíl Petra Kellnera a ovládá Energetický a průmyslový holding. Z mého pohledu to ale bylo strašně riskantní a pan Kellner na tom jednoznačně nejvíc vydělal, ne pan Křetínský,“ je přesvědčen Best.

Pokud by zásahy v ČEZu ze strany vicepremiéra a ministra financí Babiše byly dány jeho zájmem o moc, co by se mohlo v jeho hledáčku objevit dále? „Třeba vazba mezi šéfem ČEZ Danielem Benešem a premiérem Sobotkou. Pan Beneš byl vytvořen Martinem Romanem a jsou to dlouhodobě i kamarádi a Beneš odpovídá za některé Romanovy investice, o kterých Andrej Babiš mluví dost razantně,“ připomíná.

Anketa

Zdeněk Zbořil nevylučuje, že by Babiš s Kalouskem v budoucnu mohli vytvořit vládní koalici. Co si o tom myslíte?

hlasovalo: 1483 lidí

„Znamená to, že pokud by Daniel Beneš coby generální ředitel padl, bude muset premiér Sobotka vysvětlit, proč ho tak pevně podporoval, a pokud padne ze závažných důvodů, je tam pět šest velmi citlivých obchodů a na některých jsou otisky pana Sobotky. Je tedy možné, že osud Sobotky je spojen s osudem Beneše. Záleží ale na tom, jak to bude chtít pan Babiš zahrát. Benešův pád může přivodit zároveň pád Sobotky, nebo nemusí,“ odhaduje.

Nadační fond proti korupci nedávno vydal „knihu hříchů“ Miroslava Kalouska a první místopředseda TOP 09 to okamžitě označil za „babišárnu“. Nakolik je pravděpodobné, že za tím skutečně Andrej Babiš stojí?

„Podle toho co jsem slyšel, ta kniha obsahuje věci z otevřených zdrojů, takže bych to tak neviděl. Jde spíše o takový gentlemanský boj mezi těmi dvěma. Kalousek s Babišem mají důvody, proč se navzájem kritizovat i podporovat. Je to politický boj a do určité míry i šaškárna, protože ani jeden nechce potopit toho druhého. Spíše hledají nějaký způsob spolupráce. Když spolu vystoupili v televizi v OVM, mluvili sice trochu o situaci v ČEZu, ale vůbec nepřišla řeč na to, jaký je osud pana Beneše. Já jsem z toho pochopil, že tam existuje určitá předběžná domluva ve smyslu, že Daniel Beneš bude zatím nechán na pokoji a pan Kalousek je přece součástí té party Křetínský, Topolánek a spol… Takže zatím ty spory mezi Babišem a Kalouskem vnímám jako fiktivní boje pro média,“ uvedl politický analytik Best.

  • Celá kniha „Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her“ ke stažení ZDE

Erik Best se také vrátil k nedávnému konci Sabiny Slonkové na pozici šéfredaktorky MF Dnes. Co za tím podle něho ve skutečnosti stojí? I tady je prý souvislost se společností ČEZ. „Dlouhodobě jsem sledoval, jak MFD připravuje půdu pro to, aby byl pan Beneš vyměněn nebo dehonestován. Nakonec nebyl, ale jeho pozice je kvůli tomu oslabena. Pro mě je to jednoznačný důkaz, že do určité míry Slonková spolupracovala s panem Babišem, měli společné zájmy a ten úkol velice dobře splnila,“ myslí si.

„MF Dnes také ve správné chvíli podporovala hnutí ANO. Ano, také ho kritizovali, ale v době, kdy už to nebylo důležité. Naopak Babiše podporovali, když to důležité bylo. Totéž platí pro ČEZ. Když bylo potřeba oslabit ČEZ, byla tu Mladá fronta a pomáhala. Proč musela paní Slonková nakonec odejít, nevím. Slyším informace z různých stran. Zdá se mi ale, že ona splnila určitou roli, ale nebyla schopna utáhnout ten úkol z hlediska prodeje novin. A pan Babiš už jednou prohlásil, že jeho poslední investice byly blbé či neúspěšné. Jednoznačně musel mít na mysli MAFRU. Andrej Babiš je člověk, který nerad prodělává a MAFRA má dost velký pokles, větší než ostatní noviny. A to chce podle mě Babiš zastavit. Zda MF Dnes bude, či nebude podporovat ANO, není důležité. Babišova pozice už je silná, rozhoduje o ČEZu a na jeho rozhodnutích visí i osud vlády,“ doplnil Best v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…