Brexit v Británii neprohrál, upozorňuje politolog. A ukazuje na zásadní chybu Mayové, která se jí vrátila jako bumerang

11.06.2017 16:25

POLITOLOGOVÉ Výsledek voleb ve Velké Británii dává za pravdu těm, kteří nevěří ve volební průzkumy voličských preferencí, protože „pan volič“ často jedná impulzivně, na základě emocí, a ty jsou ovlivněny událostmi, které se stanou těsně před otevřením volebních místností. A druhé poučení, které – zdá se – platí obecně. „Nikdy raději nevyvolávejte předčasné volby, protože se vám to může vrátit jako bumerang,“ varuje představitele politických stran politolog Petr Sokol. Lídři českých vládních stran si to zřejmě uvědomují, proto v době vládní krize ani odvolávaný ministr financí Andrej Babiš, i když ve volebních průzkumech válcuje jeho hnutí ANO všechny ostatní politické subjekty, do hazardu s vyvoláním předčasných voleb raději nešel, a tak nás na podzim čekají řádné volby.

Brexit v Británii neprohrál, upozorňuje politolog. A ukazuje na zásadní chybu Mayové, která se jí vrátila jako bumerang
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z věží Tower Bridge

Politolog Sokol přiznává, že výsledek voleb ve Velké Británii je do určité míry překvapením, protože většina průzkumů předpokládala výrazné vítězství konzervativců. „Na druhou stranu byly také takové, které odpovídaly výsledku voleb, ale byly v menšině,“ připustil politolog, který průběh britských voleb pozorně sledoval.

A jako vždycky byla asi nejvíce překvapena britská premiérka Theresa Mayová, která předčasné volby vyvolala, aby si posílila mandát pro „tvrdý brexit“. Plán nevyšel, konzervativci nejenže neposílili, ale dokonce přišli o většinu v parlamentu. Té dosáhnou až společně se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Mayová už má mandát k sestavení vlády od královny.

Politolog upozorňuje na příčinu toho, co se stalo ve Velké Británii

Mnozí komentátoři soudí, že ke změně rozhodnutí britských voličů přispěly dopady terorismu a brexitu. Volby se konaly jen pár dní po sérii teroristických útoků, které měly v Manchesteru a Londýně desítky obětí. Ale Petr Sokol vidí stěžejní příčinu jinde. „Připadá mi, že hlavním klíčem k tomu, co se ve Velké Británii stalo, je situace, kdy naprosto zkolabovala v minulosti poměrně silná Strana za nezávislost Spojeného království (UKIP) Nigela Farage. Všichni počítali, že tato strana oslabí, což se stalo, ale zároveň se předpokládalo, že většina těchto hlasů poputuje ke konzervativcům, protože její voliči jsou považováni za protestní stranu naštvaných konzervativců,“ vysvětluje politolog. Jenže se stalo něco jiného.

„Nakonec se ukázalo, že protestní voliči této strany se ve větší míře rozhodli přejít k labouristům. Řekli si – naše strana je v rozkladu, tak půjdeme raději volit jiného představitele protestu, a tím se stal velmi silně levicový lídr labouristů Jeremy Corbyn, který kritizuje současný britský systém velmi tvrdě, což naštvaným voličům UKIPu konvenovalo mnohem víc. A to je asi to nejdůležitější, co se stalo,“ konstatoval politolog. Díky předvolebním slibům Corbyna sebrali labouristé Therese Mayové většinu a na rozdíl od konzervativců, kteří o několik křesel přišli, si polepšili o téměř třicet křesel v Dolní sněmovně.

Velké změny v brexitu nenastanou

Petr Sokol jako většina dalších odborníků připouští, že výsledek voleb bude mít vliv na vyjednávání o brexitu. „Britská premiérka vyhlašovala výhru o 24 procent, nakonec vyhrála jen o dvě procenta,“ poukázal politolog na velkou chybu Mayové, která se jí může vymstít.

„Jaký vliv bude mít neúspěch konzervativců na brexit, je složité odhadnout. Konzervativci budou mít těsnou většinu s jim blízkou stranou ze Severního Irska, ale tento jejich nový spojenec je ještě předčí, pokud jde o tvrdost brexitu. Na druhou stranu se hned po volbách od některých ministrů – zastánců brexitu – začaly ozývat hlasy, že se ten tvrdý brexit bude muset ještě promyslet, takže je možnost, že brexit bude nějak upraven. Ale to neznamená, že by od něj Velká Británie odstoupila, i když možná bude vyjednávat trochu jiným způsobem,“ soudí Sokol.

Premiérka Mayová bude muset také přihlédnout k postoji dnes mnohem silnějších labouristů. Ale politolog uvedl, že vůdce labouristů Jeremy Corbyn je oproti své straně mnohem méně prounijní a hlasy pro něj nebyly hlasy proti brexitu. „Naopak strana, která prosazovala ukončení brexitu a druhé referendum, liberální demokraté, ti jen paběrkovali,“ argumentuje Petr Sokol proti názoru komentátorů, kteří tvrdí, že prohru konzervativců způsobil odpor proti brexitu. Proto je přesvědčen, že velké změny v brexitu nenastanou, i když k nějakým kosmetickým úpravám zřejmě dojde.

Takto hovořil Jeremy Corbyn po hlasování o Brexitu:

Teroristický útok u nás by ovlivnil volby mnohem víc než ve Velké Británii

Petr Sokol připouští, že kdyby – nedejbože – došlo v České republice před sněmovními volbami k podobnému teroristickému útoku jako ve Velké Británii, volby by to výrazně ovlivnilo, s největší pravděpodobností mnohem víc než jinde v západní Evropě. „Byl by to obrovský šok. Na rozdíl od nás má Velká Británie dlouhodobou historickou zkušenost s terorismem. Přes všechny ty hrůzy, které se tam v posledních dnech před volbami staly, to pro britské občany nebylo nic nového. Ale u nás by to mělo mnohem větší dopad,“ je přesvědčen politolog. Avšak je těžké předvídat, jak moc by to vedlo k posílení politických stran, které se třeba výrazněji vymezují proti migraci.

Ale podle politologa z britské zkušenosti plyne ještě jedno velké poučení, které souvisí s teroristickými útoky jen velmi nepřímo. „A to je skutečnost, že žádná politická strana nemůže mít za jisté, že jí voliči zůstanou až do konce kampaně, že je mají dané, že se o ně už nemusí starat,“ poukazuje Petr Sokol na konzervativce, kteří podlehli dojmu, že mají jisté vítězství a zřejmě svoji předvolební kampaň nenačasovali moc dobře a nedali jí dobrý obsah.

„Takže outsider kampaně Jeremy Corbyn, kterému se spousta lidí ve Velké Británii posmívala, že to jsou jeho poslední volby, že se propadá, to svou buldočí kampaní dotáhl ke svému životnímu úspěchu a jeho kariéra nekončí, mraky se spíš stahují nad Theresou Mayovou. Možná ne bezprostředně, ale ve střednědobém horizontu,“ prohlásil. A doporučuje českým politickým stranám dělat volební kampaň až do konce, než se otevřou volební místnosti, pak může přijít výsledek úplně jiný, než jakého dnes dosahují v průzkumech veřejného mínění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…