Bude fungovat Drahošova dezinformační šlichta? Jan Schneider porovnal s fakty nesmysl, ktery uvádí kandidát na svém oficiálním webu

25.01.2018 18:24

Profesor Jiří Drahoš se v prezidentské předvolební kampani profiluje jako velký bojovník proti dezinformacím a fake news. Bezpečnostní analytik Jan Schneider ovšem ukazuje, že sám kandidát má s věrohodností zveřejňovaných informací problém. A některá jeho tvrzení pravděpodobně jsou čistokrevnou dezinformací.

Bude fungovat Drahošova dezinformační šlichta? Jan Schneider porovnal s fakty nesmysl, ktery uvádí kandidát na svém oficiálním webu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik Jan Schneider

Anketa

Která manželka prezidentského kandidáta ve vás vzbuzuje větší sympatie?

hlasovalo: 28520 lidí

Předvolební kampaň vrcholí a „nezávislé investigativní pravdu strážící a dezinformace nelítostně odhalující“ servery si rvou žíly ne proto, aby ochránily společnost před dezinformacemi, ale pouze proto, aby zaštítily deklarovaně slušného profesora Drahoše před vším světa zlem a zlobou.

Protože jinak by se sám profesor Drahoš musel dostat do ohniska jejich zájmu! Leč nestalo se. Z toho vyplývá, že profesor Drahoš (a „jeho skvělý tým“) není (až tak) slušný a že ti údajní „aktuálně neovlivnitelní hlídací psi demokracie“ jsou ve skutečnosti líní, hluší, němí, na jedno či na obě oči slepí, možná klimbají z přežrání – nebo jsou přímo předpojatí, zaslepení či v horším případě sami cíleně zveřejňují dezinformace.

O co vlastně jde? Například o server Neovlivní.cz, kde s datem 22. 6. 2017 visí docela natvrdo dezinformace s titulem „Vnitro má databázi dezinformačních webů. Koho na ni zařadilo?“ V článku – když vynechám konkrétní názvy webů, abych neopakoval pomluvu – se dočteme toto:

„O webech sledovaných ministerstvem vnitra dnes informoval deník Aktuálně.cz. ‚Sledují jich hodně. K nejvlivnějším dezinformačním webům podle nich patří ... blebleble‘ popsal serveru vysoce postavený zdroj z ministerstva vnitra.“

S tím nepochybně souvisí i moje vlastní zkušenost. 15. 8. 2017 mi poslal Lukáš Prchal z Aktuálně.cz dotaz, zda jsem si vědom toho, že jsem na seznamu vlivných (díky!) českých dezinformátorů, což vyplývá ze seznamu ministerstva vnitra, k němuž „se dostali“. V telefonickém rozhovoru mi ale nakonec Lukáš Prchal sdělil, že nic na toto téma psát nebude, protože „to nebyl seznam z vnitra“.

Totéž potvrdila na dotaz redakce ParlamentníchListů.cz Hana Malá z odboru PR: „Ministerstvo vnitra neposuzuje konkrétní weby, ale konkrétní informace. Žádné seznamy tedy resort vnitra nevytváří.“ Redakce to konstatovala 5. 1. 2018 v článku „ParlamentníListy.cz na žádném seznamu dezinformačních webů nejsou, potvrdilo ministerstvo vnitra“.

Dezinformace z Drahošova webu

Přesto profesor Drahoš a „jeho skvělý tým“, v němž se bezpečnostními otázkami zabývá Petr Kolář a bojem s dezinformačními zprávami a weby astrofyzik Jiří Grygar, připustili zveřejnění totální dezinformace na Drahošově kandidátském webu. Když opět vypustím jména hanobených webů, protože nejsem pavlačová drbna, dočteme se tam toto:

„V České republice stále roste počet a vliv dezinformačních webů. Bezpečnost v kyberprostoru, především v době významných voleb, považuji za stěžejní. Zde uvádím seznam dezinformačních webů, které působí v České republice. ... blebleble... Zdroj: Česká media, zpráva BIS a ministerstvo vnitra.

Takže si pánové vymýšlejí, fabulují, fantazírují a lžou. Protože ministerstvo vnitra žádné seznamy nedělá a BIS žádné seznamy dezinformačních webů nezveřejnila! Pánové vaří svou vlastní dezinformační šlichtu z těch nejpokleslejších médií. Je dobré to vědět!

Kozel zahradníkem

Když už jsme se začetli do článku „ParlamentníListy.cz na žádném seznamu dezinformačních webů nejsou, potvrdilo ministerstvo vnitra“, nemůžeme přehlédnout tragikomické konstatování, že samozvaně předním bojovníkem proti dezinformacím je Ondřej Kundra. Článek tuto výstřednost drtivě konfrontuje s Kundrovým hodnocením přímo od BIS!

Začalo to tím, že týdeník Respekt č. 22/2012 zveřejnil materiál Jaroslava Spurného a Ondřeje Kundry „Dvojí agent na útěku“ a Spurného komentář „Divné hry BIS“. BIS na to odpověděla článkem „Spekulace, výmysly a lži týdeníku Respekt“, kde píše:

Základním kamenem novinářské stavby obou článků jsou spekulace, domněnky, polopravdy a lži, jejichž cílem je Bezpečnostní informační službu pošpinit a veřejně obvinit z hrubého selhání.“

Vyjádření BIS končí pěkně ostře:

„Komentář Jaroslava Spurného ‚Divné hry BIS‘ – stejně jako jeho další zmíněné texty – jsou odpudivým příkladem pokleslého psaní, kdy novinář předkládá své vlastní představy a domněnky, které dalšími spekulacemi přetváří ve fiktivní skutečnosti, na nich dále staví a účelově podsouvá čtenáři nesmyslné, absurdní úvahy. Je to přístup, který v samé podstatě popírá pravidla a zásady seriózní žurnalistiky. Je to průzračná, čítanková ukázka novinářského selhání v profesní i etické podobě.“

Tož pro dnešek asi tolik k dezinformačnímu charakteru takzvaného boje s dezinformacemi v Čechách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Schneider

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…