Čína nám pomáhá. A co taková Amerika? Tereza Spencerová a trochu jiné rozměry virové krize

19.03.2020 9:24 | Zprávy

OKNO DO SVĚTA TEREZY SPENCEROVÉ Že se má Čína omluvil celému světu za koronavirus? Proč ne, i když Británie se také neomluvila za nemoc šílených krav, konstatuje analytička Tereza Spencerová. „Zajímavější je, že Čína v Evropě pomáhá, na rozdíl od EU nebo našich spojenců za Atlantikem. Takže si myslím, že třeba v takové Itálii nebo ve Španělsku se čínský rating nejspíš citelně zvýší,“ dodává ve svém pravidelném shrnutí týdenních událostí na ParlamentníchListech.cz, kde komentuje i situaci v Rusku či Sýrii.

Čína nám pomáhá. A co taková Amerika? Tereza Spencerová a trochu jiné rozměry virové krize
Foto: Twitter Jana Hamáčka
Popisek: Letadlo společnosti China Eastern, která dopraví Česku ochranné pomůcky z Číny

Tak se nám globální realita, o které jsme si vždycky četli a psali, jaksi vloupala do našich domovů. Které nyní kvůli karanténě nesmíme opustit. Jak je na tom dle vás český občan ve srovnání s jinými evropskými zeměmi, pokud jde o restrikce svého života kvůli koronaviru, ale i šance, že bude žít časem normálně?

Je vcelku jasné, že ve srovnání s Itálií, Španělskem nebo Německem jsme na tom velmi dobře, a to především proto, že česká vláda začala jednat vcelku brzy. (Teď podle mého ještě navíc není čas, abychom reálně hodnotili vládní chyby a chaos. Počkejme, až bude po všem.)  Úplným extrémem je Británie, kde nejdřív dlouho spoléhali na „imunitu stáda“, a teď počítají rostoucí počty mrtvých, nemají dostatek lůžek ani ventilátorů – a přešli k teorii, že „sociální distancování“ čili „nespolčování se“ s ostatními lidmi, bude povinné klidně ještě rok nebo víc, zkrátka do chvíle, než bude po ruce skutečná funkční vakcína proti koronaviru. Takže ano, myslím si, že jsme na tom ve srovnání s „vyspělým Západem“ dobře. 

Nevím, co myslíte tím „opětovným normálním životem“, ale myslím si, že i když se za tři čtyři měsíce může život vrátit plus minus do normálu, všem nám zůstane ta vzpomínka někde vzadu v hlavě viset. Přemýšlela jsem zrovna tuhle při venčení psa, jak dlouho po epidemii na sebe lidi na ulici budou zase koukat jako na lidi a ne jako na přenašeče nákazy. Kdy se zase vrátí nějaká důvěra. Nějakou dobu to určitě potrvá. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…