Erik Best: Škoda mluvit, pane Sobotko. Zeman vám vynadá a Váš kamarád odkryl karty, i k ČT. A prezident, a Babiš, a Gazdík...

08.11.2016 4:31

Zdaří se premiéru Sobotkovi výměna ministrů za ČSSD? Neznemožní mu některé kroky prezident Zeman? A co všechno veřejnosti ukázala nedávná velkolepá oslava premiérova blízkého přítele a vlivného zákulisního hráče Radka Pokorného v Rudolfinu? Poslední dění na domácí politické scéně analyzuje novinář Erik Best.

Erik Best: Škoda mluvit, pane Sobotko. Zeman vám vynadá a Váš kamarád odkryl karty, i k ČT. A prezident, a Babiš, a Gazdík...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Některé ministry za ČSSD čeká výměna. V dopise straníkům to na konci minulého týdne ohlásil premiér Sobotka. Vše se dostalo na veřejnost zrovna v době, kdy byl šéf ČSSD a předseda vlády v zahraničí. Nakolik se může Sobotkovi zdařit výměna všech ministrů, které bude chtít, rozebírá pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

„Sobotka je nevypočitatelný, když dělá věci takhle amatérsky. Všechno může být jinak a vůbec nemusí platit to, co jsem napsal,“ reaguje Best na svůj odhad z minulého pátku, kde stručně rozebral, které ministry si prý premiér může dovolit odvolat a které nikoli.

Do toho se má během úterního odpoledne premiér sejít v Lánech s prezidentem republiky. Lze očekávat, že mu prezident řekne, které ministry by neodvolal. V nedělním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Zeman uvedl, že by kupříkladu nejmenoval ministrem průmyslu Tomáše Prouzu, současného vládního tajemníka pro EU.

Anketa

Jste pro setrvání České republiky v NATO?

10%
90%
hlasovalo: 9649 lidí

„Pro Sobotku je situace dost špatná. Dokonce Hospodářské noviny, které ho podporovaly, najednou otiskly komentář Petra Fischera, jenž napsal, že si Sobotka neví rady, a pokud měl vůbec dělat nějaké změny, tak je určitě měl prezentovat jinak. Takhle hned dostal na frak od prezidenta, od Babiše, Bělobrádka a svým způsobem také od části ČSSD. Teď je premiér v dost nepříznivé situaci a musí se rozhodnout, jestli na to chce jít stejně, jako šel Herman na Číňany, tedy velice demonstrativně a velice tvrdě, aspoň co se týče veřejné prezentace, a snažit se protlačit změnu. To ale není jeho styl. Když si na to vezme celý měsíc, nakonec to dopadne pro Sobotku dost nepříznivě,“ je přesvědčen Erik Best.

Pokud prý předseda vlády a šéf sociálních demokratů půjde proti některému z ministrů, který má podporu prezidenta Zemana, bude to velice tvrdá narážka. „Samozřejmě nějaký ústavní právník řekne, že Zeman nemá právo zdržovat odvolání, ale to není úplně jasné, jak to může být. Nemůže to nikdo prezidentovi vnucovat. A pan prezident Zeman už ve všem dal najevo, že nehodlá poslouchat, co chce pan Sobotka. Pokud by šel Sobotka třeba proti Chovancovi nebo Zaorálkovi, také by to vyvolalo odpor v rámci sociální demokracie,“ myslí si politický analytik.

Z druhé strany však podle Besta nemůže premiér odvolat pouze jednoho ministra, tedy Jiřího Dienstbiera, kterého kritizovali téměř všichni napříč politickým spektrem. „To by bylo považováno za Sobotkovo selhání nebo za prohru. Musí odvolat aspoň dva ministry nebo ministryně. Nejslabší pozici má podle mého hodnocení ministryně školství Valachová, přestože její výsledky byly pozitivně hodnoceny v rámci ČSSD. Nicméně odvolání pouze pana Dienstbiera by bylo hodně špatným výsledkem,“ odhaduje Erik Best.

Celá příprava výměny ministrů je podle jeho slov natolik amatérsky připravená, že je téměř škoda to komentovat. „Je to tak amatérské, že to opravdu nevyžaduje žádnou velkou analýzu, aby člověk pochopil, jak to může dopadnout,“ směje se Best. „Snažím se proto najít něco, co k tomu můžu říct, ale zdá se mi, že situace je dost jasná, tzn., že to Sobotka neměl moc připravené, teď půjde k panu prezidentovi a dostane vynadáno, pak se bude muset rozhodnout, jestli do toho jít a bude blamáž, nebo zda vyvolá konflikt v rámci ČSSD u lidí, kteří si myslí, že by vůbec neměli být odvolaní. Třeba kdyby si premiér troufl odvolat pana Chovance, zadělal by si na velký problém. Tedy v případě, že by ho nenahradil Josef Bernard ze Škody Transportation,“ uvažuje novinář.

„Předpokládám, že tento plán Sobotka konzultoval s Radkem Pokorným a hodlá postupovat v souladu s přáním pana Pokorného,“ dodává k tomu Best.

Jím zmíněný advokát a vlivný blízký přítel premiéra nedávno v Rudolfinu velkolepě oslavoval dvacetileté výročí své advokátní kanceláře, kam dorazila pozoruhodná skladba hostů. „Byla zřejmě snaha dát panu Babišovi najevo, že má Pokorný stále silnou pozici a příliš se nebojí, protože seznam aspoň části hostů je k dispozici. Byli tam lidé třeba z České televize. Pan Pokorný dost odkryl karty a evidentně se připravuje na další boj,“ uvažuje Erik Best.

„Jsou tady konkurenční skupiny. Andrej Babiš má ANO, má Agrofert a je jasnější, kdo je na to napojený. ČSSD podobnou strukturu nemá, nemá takovou firmu a napojení nejsou tolik jasná. Taková akce, jako byla Pokorného oslava, nám, veřejnosti, dá větší pohled o tom, kdo s kým spolupracuje, kdo může být na koho napojený. Možná ČSSD někdy přizná skutečné problémy, proč jí klesají výsledky ve volbách a preference v průzkumech. Důvodem je, že je ČSSD řízena jako společnost místo toho, aby to řídili jako stranu, a že zájmy pana Pokorného, Martina Romana a dalších jsou na prvním místě a zájmy členů a voličů až někde daleko za tím,“ říká Best odvážně.

První vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš v posledních týdnech poněkud nečekaně kritizoval prezidenta Zemana a postavil se za ministra Daniela Hermana. Poté se ovšem prezident v Ostravě s Babišem setkal a v nedělním vystoupení na ČT již ministr financí hovořil směrem k hlavě státu smířlivěji.

„Primárním cílem pana Babiše je rozbít antibabišovské hnutí. Měl pocit, že k tomu má nakročeno, když bude příznivěji postupovat k panu Hermanovi, a doufal, že se k němu přidají i Starostové a nezávislí. Gazdík a STAN se k tomu ale nepřidali, Babiš tím byl zklamán a já to chápu tak, že Babišovi je jasné, že nemůže být stoprocentním příznivcem prezidenta a zároveň na svou stranu získat lidovce. To nejde dohromady. Takže musí trošku Zemana kritizovat, nesmí být úplně v jeho táboře, zároveň to podle mě chápe i Miloš Zeman. Podle mě si oba stále rozumějí a mají stejný cíl – rozbít antibabišovské a antizemanovské hnutí. A jestli to znamená, že se občas Babiš musí od Zemana trochu distancovat, je to malá cena za to všechno. Babiš sice kritizoval Číňany, ale dělá to šikovně, kritizoval jen CEFC, která je napojena na ČSSD. Nekritizoval Kellnera za angažmá v Číně, to by možná naštval prezidenta víc. Zeman s Babišem podle mě nejsou žádní velcí přátelé, ale mají společné zájmy, jen občas musejí dělat kompromisy, aby těch zájmů dosáhli,“ rozebral pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…