Erik Best nachází jiný smysl toho, jak Sobotka šťouchl Zemana. A diví se

01.12.2015 4:40

Všichni mluví o boji proti Islámskému státu, ale neděje se nic. Boj proti IS by měl být primárním cílem prakticky všech, říká pro ParlamentníListy.cz politický analytik a novinář Erik Best. Jak k sestřelení ruského letadla Turky, tak k mediálním přestřelkám premiéra Sobotky s prezidentem Zemanem podotýká, že v současné době je snaha všechno eskalovat a vyhrotit místo toho, aby se napětí obecně zmírňovalo.

Erik Best nachází jiný smysl toho, jak Sobotka šťouchl Zemana. A diví se
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Umíte střílet ze střelné zbraně?

74%
hlasovalo: 12001 lidí

Snaha zakrýt některé souvislosti při sbližování s Čínou. To považuje Erik Best za jeden z faktorů, které vedly k razantnímu útoku premiéra Sobotky na prezidenta Zemana. „Často nesouhlasím s Karlem Schwarzenbergem, ale on v ČT říkal, že by rád věděl, na čem se dohodli v Číně během návštěvy Sobotky. Nemůžu se zbavit dojmu, že částečně je útok na Zemana spojen s cestou Sobotky do Číny,“ míní.

Podle jeho slov chce premiér Sobotka navázat s Čínou vztahy, aniž k tomu kdokoli bude klást příliš dotazů ohledně toho, co tam konkrétně dělal. „Neříkám, že šlo o jediný důvod, ale částečně ten útok na prezidenta přišel kvůli tomu,“ uvažuje Best.

Nesdílí příliš obavy, že jde o přehánění vzhledem k tomu, že poměrně nedávno se mluvilo o vzájemném usmíření prezidenta s premiérem s tím, že si oba politici dokonce znovu začali tykat. „Souhlasím s tím, že se to zdá příliš tvrdé. Ale když slyšíme dotazy ze strany určitých novinářů o tom, jak je možné, že Česká republika pomáhá takové společnosti, jakou je CEFC, kde jsou nepotvrzené informace o tom, že je přímo spojena s Čínskou lidovou armádou,“ sděluje Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Bohuslav Sobotka potřebuje podle Bestových slov podporu Západu, a proto mohl zaútočit na Miloše Zemana, aby dokázal, že je proevropský a podporuje do určité míry evropský pohled na migrační krizi. „Jistě, snaha zakrýt některé souvislosti s Čínou nemůže být jediným vysvětlením. Tím druhým může být, že Sobotka má pevné názory, nesouhlasí s tím, co říká a dělá Zeman například šířením extremismu tím, že vystoupí na jednom pódiu s Martinem Konvičkou,“ rozebírá analytik.

Jenže tím prý zase Sobotka poškozuje sám sebe. „I když je prezidentovo vystoupení právě vedle pana Konvičky považováno i jinými lidmi z ČSSD za hranou, stejně kritikou toho Sobotka moc nezíská. Zemanova pozice je stále silná, Sobotkova pozice co se týče migrační krize, je slabá. A dokonce Chovanec přitvrzuje. Nevidím, že by na tom Sobotka něco získal, zvlášť když není ochoten jít dál. Na dotazy, zda bude za dva roky ČSSD stavět vlastního prezidentského kandidáta, odpověděl, že je na to příliš brzy. Takže z té tvrdé pozice vlastně ustoupil,“ je přesvědčen Best.

Na druhou stranu přišla i ostrá reakce Hradu, když ne přímo z úst Miloše Zemana, tak od jeho tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, který například uvedl, že Sobotka vystřelil z pomyslného děla na Hrad a že je hlasem médií. „Jestli máte pocit, že z toho vyjde lépe Sobotka, lze se domnívat, že to Sobotka udělal s vidinou zisku politických bodů. Možná si to myslel, protože to celé začal v rozhovoru pro HN on. Jenže od koho by ty body získal? Následně jen Zeman a Ovčáček reagovali. Pokud se koukáme z pohledu, že z toho lépe vyjde Zeman, musíme se ptát, proč to Sobotka vůbec udělal. Buď udělal chybu, anebo předvídal něco, co přijde. Nevím, do jaké míry tu je pokročilá snaha nahradit Sobotku Chovancem. Ty snahy existují dlouho, většinou to ale spalo, teď to začíná více vyplouvat na povrch. Nakolik ovšem ze strany Sobotky šlo o preventivní útok, nemůžeme vědět. Zatím to vidím tak, že z celého sporu lépe vyjde Zeman a Sobotka toho příliš nezíská,“ soudí.

„Získá samozřejmě politické body v Evropské unii a USA, tam určitě. Ale co se týče českých voličů, to nevím. Podle mě je víceméně pravda, co napsal šéfredaktor MfD Jaroslav Plesl v sobotu (i když jde o Babišovy noviny a mají důvod kritizovat Sobotku), že za dva tři týdny nebo měsíc zapomenou voliči na to, že Zeman stál vedle Konvičky, a zůstane jen dojem, že Zeman má zdravější pohled na migrační krizi než Sobotka.

Druhé významné téma, které je v posledních dnech nejen předmětem mediálních diskusí a nad nímž se Erik Best ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz pozastavil, je sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem.

„Zdá se mi, že jsme v období, kdy je tendence všechno eskalovat místo toho, abychom deeskalovali konflikty. Vidím to v Čechách, když Sobotka zaútočí na Zemana, když Zeman to také přehání tím, že vystupuje s Konvičkou. Je tu doba eskalace konfliktů,“ říká s tím, že případ sestřeleného ruského letadla vidí podobně.

„Nemyslím, že můžeme říci, že jednoznačně je chyba na straně Turecka nebo Ruska. Rusko asi přehnaně provokovalo a Turecko přehnaně reagovalo. Jde o obecnou tendenci skoro na všech úrovních,“ konstatuje Best. Podle něho není úplně jasné, komu ve sporu o verzi sestřelení letadla věřit. „Rusko říká něco jiného, Turecko říká něco jiného, Američané to pak musejí podporovat, protože je to člen NATO. V každém případě ale jde o přehnanou reakci. Jestli to porušuje Ženevské konvence, což je asi pravda, tak je to přehnaná reakce. Obecně máme situace, kdy není vůbec jasné, kdo bojuje proti IS. Každý stát má postranní úmysly a záměry. A my nevíme, co všechno se děje, protože proklamovaná snaha vymýtit Islámský stát evidentně není vůbec cílem nikoho. V takové situaci, když přitom každá vláda zvlášť říká, že to je hlavní cíl, pak náš premiér ve shodě s čínským premiérem říká, že Sýrie nemá vojenské řešení. Přitom tam každý bojuje. Znamená to, že máme přestat bojovat a sednout si? Ale s kým? Jestliže nemáme vojenský cíl, znamená to, že bychom neměli bojovat ani proti Islámskému státu. Pokud státy neřeknou jasně, jaký mají cíl a proč nedbají na to, aby primárně bojovaly proti IS, my jako diváci se v tom nebudeme moci vyznat. Boj proti IS jako současný primární cíl musí platit pro všechny: pro Rusko, EU, USA, Turecko, pro Saúdskou Arábii, Katar, Írán, možná i Izrael a další,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…