Expert sledoval prezidentskou Partii a váhal, co vytknout: Nemají na něj. Kritiky zesměšní tak elegantně, jako nikdo

06.03.2016 19:53

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ „Byl to velmi kultivovaný rozhovor. Miloš Zeman byl totiž velmi dobře připravený, byl klidný, srozumitelný a byl nad věcí,“ soudí o celkovém Zemanově vystoupení v pořadu Partie bývalý prezident Rady pro reklamu a dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur Jiří Mikeš. „Měl si vzít jen lepší kravatu,“ utrousil ovšem tak trochu nevážně Mikeš na konto Zemanova oděvu. Ale co prezidentova mluva? „Srozumitelná. Miloš Zeman prostě v pořadu na dotazy odpovídal tak, aby tomu lidé u televizí rozuměli a důvěřovali mu,“ soudí o Zemanově projevu mediální expert.

Expert sledoval prezidentskou Partii a váhal, co vytknout: Nemají na něj. Kritiky zesměšní tak elegantně, jako nikdo
Foto: FTV Prima
Popisek: Prezident Zeman v Partii na Primě

Anketa

Chcete, aby se Miloš Zeman v roce 2018 znovu ucházel o prezidentský úřad?

93%
7%
hlasovalo: 15961 lidí

Analytik Jiří Mikeš se pro ParlamentníListy.cz zhostil úkolu mediálně rozebrat vystoupení prezidenta Miloše Zemana v „primácké“ Partii. A hned na úvod překvapil, neboť se rozhovořil o tom, jak vůbec Zeman na obrazovce na diváka působil. Jako někdejší prezident Rady pro reklamu a dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur totiž ví, že to prvotní, co diváka upoutá, je zjev osoby, která je zpovídána. Až teprve poté zpravidla divák vnímá obsah toho, co host přes obrazovku národu sděluje.

„Zemanovi se dá vytknout jen jedna věc, a to že měl špatnou kravatu a neměl kapesníček v saku,“ řekl překvapivě Mikeš. Podle něj je totiž důležité, jak politici chodí oblečeni. „Měli by mít nějaké imagemakery anebo by se měli na to úplně vykašlat, podobě jako to dělá americký senátor a prezidentský kandidát Bernie Sanders, který svým zjevem dává vlastně mnohdy najevo, jaký je to velký intelektuál, a že to tedy má tzv. na háku,“ poznamenal Mikeš s tím, že ale na druhou stranu se Zeman ve svém looku poměrně vylepšil. Prostě už není tak šedivý...

A jak si počínal moderátor Primy Tomáš Hauptvogel? Ten prý nebyl vůbec servilní. „On Zemanovi dával takříkajíc otázky na tělo, ale nebyly to přitom nijak provokativní záležitosti. Ty otázky od moderátora byly dobře připravené, takže Zeman u diváků podle mě musel získat slušnou podporu, protože jak dotazy, tak odpovědi byly pro ně zcela jistě srozumitelné a odpovídaly i tomu, jak lidé přemýšlejí. Zeman navíc vůbec nemlží, takže i v tom ho lidé berou,“ zmínil Mikeš.

Kauza Peroutka? Řekl to prý i Dostál...

„Tady je velmi zajímavé sledovat, jak se třeba v této kauze Peroutka snaží (Miroslav) Kalousek spolu s (Petrem) Fialou jakýmkoliv způsobem na Zemana zaútočit, dostat ho na lopatky,“ šťouchl si Mikeš do faktu, že prvním tématem Partie byla soudem nařízená omluva Kanceláři prezidenta republiky, potažmo prezidentu Miloši Zemanovi, za výroky vůči novináři Ferdinandu Peroutkovi. Se Zemanem se totiž soudila vnučka Peroutky Terezie Kaslová, neboť článek ‚Hitler je gentleman‘, o němž Zeman hovořil na jedné z konferencí, se nikdy nenašel. Prezidentská kancelář již sdělila, že se proti rozsudku odvolá...

„Začal bych jedním citátem. Ve třicátých letech napsal velký český novinář Ferdinand Peroutka článek Hitler je gentleman a z toho článku vyplývalo, že s Hitlerem je možné se dohodnout. Autorem tohoto výroku je bývalý ministr kultury Pavel Dostál, v roce 2002,“ zahájil svou řeč o tomto tématu v Partii Zeman. „Je zajímavé, že paní Kaslová tehdy pana Dostála nežalovala,“ poznamenal dále jízlivě Zeman. Ovšem právě tento moment Mikeš hodnotí velmi kladně, protože přetahovaná o Peroutku se děje takřka v přímém přenosu a navíc hodně dlouho, takže bylo žádoucí vnést do tématu nový pohled.

„Ze Zemanova vystoupení v Partii bylo cítit, že soud o Peroutku proběhl poněkud nestandardně, když soudkyně brala za bernou minci, že Peroutka nikdy nic nevhodného nenapsal, ale aniž k tomu cokoliv dále zkoumala. Právě k tomu pak prezident velmi pohotově vytáhl onen výrok někdejšího ministra Dostála a navíc i argumentoval dalšími články, v nichž Peroutka o Hitlerovi psal. A navíc ještě zdůraznil, že Peroutka byl jinak skvělý novinář, ale kdo z nás prý ve svém životě neudělal chybu? A jako navdávek připomněl, že Přítomnost měla dvě vydání – jedno cenzurované a jedno necenzurované, takže Zeman tady opětovně nastínil, jak to s těmi články vlastně je. Celou tuto věc podle mě přešel velmi noblesně, přičemž se ani do soudkyně nijak zvláště nepustil, i když to podle mě udělat mohl,“ pronesl k vystoupení hlavy státu mediální odborník.

O Peroutkovi se ale podle jeho vkusu v Partii bavili zbytečně dlouho. „Ovšem nebylo to na druhou stranu nijak od věci, neboť televize k tomu přece odvysílala reakci lídra TOP 09 Miroslava Kalouska, který řekl, že Zeman není správný chlap, neboť správný chlap by se už dávno omluvil. Předseda ODS Fiala pak mluvil podobně, a proto asi bylo nutné onen televizní rozhovor využít k tomu, aby Zeman svoji pozici, kterou ale dlouhodobě nijak nemění, opětovně vysvětlil,“ dodal k tomu Mikeš.

Dobře svým kritikům připomněl, že on má podporu větší

Druhým tématem Partie bylo usnesení Senátu. Senátoři totiž prezidenta žádají, aby byl ve svých výrocích zdrženlivější. Miloš Zeman ale na to dnes řekl, že se rozhodně senátorskou radou řídit nebude, a dotázal se při tom, zda to od horní komory nelze pokládat za drzost, pokud prezidentovi s dvojnásobnou podporou veřejného mínění senátoři radí, jak zvýšit jeho důvěryhodnost. Zeman nadto argumentoval i faktem, že byl zvolen v přímé volbě.

I toto gesto vyslané „kavárně“ teď Mikeš přechází úsměvem. Rozhodně si totiž prý v tom Zeman nijak nezadal, když dal jasně na vědomí, že on má – oproti některým senátorům – dosti vysokou podporu od lidí.

„Vždyť národ se na to usnesení Senátu dívá v určitém úžasu,“ připomněl Mikeš. „Zeman tak přes obrazovku svým kritikům velmi dobře připomněl, že zatímco Senát má podporu třiceti procent lidí, on ji má až sedmdesátiprocentní a navíc se na usnesení shodlo jen nějakých 18 senátorů. Takže: kde to jsme, když je to jen necelá čtvrtina senátorů?“ otázal se Mikeš s tím, že ale hlava státu takové podobné provokace umí velice efektivně setřást a odrazit. „A dokonce na úrovni,“ podotkl.

Zeman jako jeden z deseti milionů

Experta ale v Partii zaujaly i jiné pasáže. Třeba ty, v nichž Zeman odpovídal na dotazy ohledně amerických vnitřních politických záležitostí a také nakousl cosi o obou prezidentských kandidátech, tedy Donaldu Trumpovi a Hillary Clintonové. A dále když hovořil i o vyrovnání se s církvemi ohledně nemovitostí na Hradčanech.

„Podle Zemanových slov ale šlo vytušit, že si myslí, že Clintonová vnese do politiky USA nové přístupy a nové možnosti. Přitom nenápadně zmínil i Richarda Nixona, k němuž naznačil, že to vlastně nebyl srab, když navštívil Čínu, ale že každopádně ke změně politiky dojde, ať to bude Trump, nebo Clintonová,“ zamyslel se Mikeš nad Zemanovými vsuvkami do tématu prezidentských voleb v USA.

A co se týče migrace, podle Mikeše Zeman k dotazům odpovídal jako jeden z deseti milionů, takže z pozice lidí, kteří tady žijí. „V tomto tématu přitom dlouhodobě nedělá žádnou politiku, která by byla lidem nesrozumitelná. Možná že je svým způsobem provokativní, ale té kavárně je právě proto trnem v oku. I když Zemana neznám osobně, troufám si o něm tvrdit, že je to velice inteligentní člověk. Navíc jsem přesvědčen o tom, že takový rozhovor by těžko mohl být uskutečněn, natož odvysílán v České televizi,“ zdůraznil při tom Mikeš.

Klobouk dolů před Primou

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda to tedy nebylo nudné, když se tentokrát neměl kdo do Zemana ‚ostře pouštět‘, ale mediální expert zareagoval, že vůbec ne. „Ne, klobouk dolů před Primou!“

Podle mínění Jiřího Mikeše si tak v tématu migrační krize hlava státu nijak nezadala. „Podle mého soudu se k této věci Zeman vyjadřoval věcně a nebylo tam nic, proč by jej měla opozice znovu rozmetávat,“ sdělil.

„Když půjdete do kterékoliv hospody a budete se tam lidí ptát na migranty, jejich názory budou podobné těm Zemanovým. Zdálo by se tak, že je to od Zemana lehké získávání popularity, ale co nadělat, když si to národ myslí a je rád, když se někdo nepodřizuje nějakému diktátu. Zeman navíc k tomuto tématu nenápadně vyzdvihl, že tady teď musí vzniknout osa sever – jih táhnoucí se od baltských států přes nás, tedy přes státy V4 až dolů do Slovinska, čímž se vytvoří silná oponentura vůči ‚staré Evropě‘. Prostě prezident, jenž má vize a který se je navíc nebojí sdělit veřejně, bude vždycky oblíbený u národa,“ dodal k tomuto tématu Mikeš.

Poté se velmi krátce pozastavil nad tím, zda se Miloš Zeman zúčastní napodruhé volby o prezidentský post. Mikeš k tomu sám za sebe totiž soudí, že možná ano. „Ovšem sám Zeman se v Partii k tomuto tématu nijak nevyjadřoval. Já osobně ale soudím, že jediným jeho vážným protikandidátem by byl Václav Klaus. Někdo jiný, někdo, jako je pan Halík, by totiž šanci neměl. Sice by měl být Zeman uvážlivější v tom, co někdy říká, ale lidé to od něj i tak berou, mají ho rádi podobně, jako kdysi měli rádi T. G. Masaryka. Ten měl totiž stejně jako Zeman ‚mozek‘, takže mu to i podobně pálilo. Třebaže je ta jeho tělesná schránka nyní možná už špatná, ale mozek mu pracuje stále na plné obrátky,“ vysekl Mikeš vůči prezidentovi další poklonu.

Nevydráždil svou opozici?

Úplně nakonec se mediální expert zamyslel ještě nad tím, zda Zeman nemohl – ať už vědomě či nevědomě – v Partii opětovně nadzvednout téma, jež bude v příštích dnech médii rezonovat a které bude některým politikům vadit až nadmíru.

„No jasně že ano! Na něco ti sluníčkáři už přijdou, na něčem najdou zcela jistě nějaký chlup. Ovšem já osobně jsem v té Partii nic škodlivého nenašel. Ovšem pravděpodobně to bude ona migrace, která bude kavárně vadit, a pak také restituce na Hradčanech, neboť kardinál Vlk byl proti ní. A také asi i Peroutka. Zeman ale podle mě ty útoky z druhého břehu docela vítá, neboť asi soudí, že nejsou dopředu připravené a je to jen takový štěkot. On sám má pak z těchto reakcí jistě velký plezír a zřejmě toho využívá i k tomu, aby opozici a své kritiky tak trochu zároveň zesměšnil. Ale dělá to velice elegantně a oni na něj zatím nemají,“ doplnil ve svém rozboru mediální odborník Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…