Fialův milion v záložně? Jde prý o mnohem víc. Kroupa, STAN a tajemný poradce. A zmizelé miliony pro Ukrajinu

23.01.2024 17:48 | Komentář

Po zprávě o premiérově zapomenutém milionu uloženém v nepříliš známé družstevní záložně se objevila dlouhá řada otázek, na které by veřejnost měla znát odpovědi. Podle politického pozorovatele a analytika Erika Besta není nejzávažnější, zda na ty peníze premiér zapomněl nebo proč je uložil právě do záložny, ale odkud útok na Petra Fialu přišel. Padlo jméno Víta Rakušana i hnutí STAN. „Lidé v zákulisí možná začali pracovat na změně v politice,“ naznačil Best a otevřel i možný souboj uvnitř premiérova blízkého týmu.

Fialův milion v záložně? Jde prý o mnohem víc. Kroupa, STAN a tajemný poradce. A zmizelé miliony pro Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan a Petr Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) stojí před problémem kvůli svému podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Na to, že v majetkovém přiznání, které musejí každý rok odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů, podíl nepřiznal, upozornil reportér Janek Kroupa ze Seznam Zpráv. Premiér se podle svých slov domníval, že se jedná o běžný bankovní účet, doporučit mu jej měl jeho známý Miloš Růžička, který pro něho pracuje. Za chybu se omluvil, informace chce doplnit.

Předseda vlády uvedl, že světu financí a bank zrovna nerozumí, proto dal na radu známého. „Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě,“ napsal Fiala. 

Miloš Růžička je v současné době blízkým spolupracovníkem premiéra a poradcem ODS. V minulosti radil i někdejšímu ministru vnitra z ČSSD Milanu Chovancovi a byl spolumajitelem známé PR agentury Bison & Rose. Účet v záložně prý Fiala zrušil v roce na podzim 2020 kvůli záměru nákupu bytu v Brně.

Smysl majetkového přiznání politika je podle Erika Besta v tom, abychom věděli, kolik má ve chvíli, kdy v politice začíná, a kolik má průběžně během trvání své politické kariéry. „Celkově je nám skoro jedno, jestli ty peníze má v bance, v záložně anebo v nemovitostech. Pakliže tam chybí milion korun, je to větší problém než pouze to, že měl ty peníze uložené v této dané záložně,“ má jasno politický pozorovatel v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Nechce prý spekulovat, zda mohly být tyto finanční prostředky neuvedeny v majetkovém přiznání záměrně. „Nelze to však celé odbýt tím, když řekne, že na to prostě zapomněl a napraví to. Pokud se něco podobného objevovalo čas od času v minulosti u jiných politiků, bylo zajímavé sledovat i další věci. Například to, kdo s tím přišel, jaké je načasování a jaký je výsledek pátrání. Zvláště pokud jde o Seznam Zprávy a pana Kroupu, měli bychom se ptát,“ míní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak se nám to rozjelo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEvilSpirit , 23.01.2024 18:22:43
kauzičky - jedna za druhou! A do toho "oblbování národa" z jejich nevymáchaných tlam ! Cenzůra - korenspondenční volba - euro

|  21 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…