Hrůza obchází odpůrce Zemana a Babiše. Cítí, že může být zle

08.12.2015 4:42

POLITOLOGOVÉ „Babiš neoslabil, ale posiluje. Všechny trumfy má plně v rukou. I proto, že se dokázal přilnout k Miloši Zemanovi,“ prozradil ParlamentnímListům.cz politolog Pavel Šaradín. Doufá však, že toto spojenectví bude jen dočasné a nevznikne proti němu protispojenectví téměř všech. „Pro nás je důležitá pravo-levá linie. Pokud by došlo k něčemu takovému nestandardnímu, byla by to obrovská prohra české politiky,“ domnívá se.

Hrůza obchází odpůrce Zemana a Babiše. Cítí, že může být zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš

Anketa

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš. Líbilo by se vám to tak v roce 2018?

73%
27%
hlasovalo: 9338 lidí

„Babiš se objal se Zemanem. Podstatu neřeší. Jen svůj prospěch,“ napsal komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych. Podle něj chce Babiš chytat na Zemana voliče jako na mucholapku. Všímá si, že oba spojuje skeptický postoj k uprchlíkům. K dřívějšímu Zemanovu výroku „nikdo je sem nezval“ se minulý týden připojil Babiš se svým „chci, aby v Česku žili Češi“. Podobné tendence je možné vypozorovat i v sobotním Babišově rozhovoru v Právu: „Souhlasím s prezidentovým názorem, že existuje nějaká souvislost mezi migrací a teroristy,“ řekl předseda hnutí ANO. 

Soupeř Zemana je v nedohlednu

Podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky se mezi létem a podzimem 2015 zrodil nový většinový konsensus společnosti v přístupu k migrantům ze třetího světa, který bude pravděpodobně ovlivňovat českou politiku další roky. Jedním z mluvčích tohoto proudu se stal Miloš Zeman. Pečinka se ptá, jestli může někdo Zemana za dva roky v prezidentské volbě porazit. „Nejspíš jen muž či žena, kteří respektují tento hlavní konsensus ohledně přistěhovalců. Musí respektovat střední vrstvy. Současně by měli veřejnosti nabídnout přijatelný lidský příběh a zdraví. Dnes takový člověk není v dohledu,“ myslí si.

Což si asi uvědomuje i Babiš. Ještě před časem uvažoval o tom, že by jeho hnutí mohlo kandidovat na prezidenta současného ministra obrany Martina Stropnického, teď však už mluví jinak. „V ANO nevidím kandidáta na prezidenta,“ zmínil v sobotu v Právu a chválil prezidenta současného. Je podle něj výrazný, lepší než Klaus, bojuje za české firmy. „Má plno rozumných názorů, se kterými souhlasím. Pokud nenajdeme nějakou výraznou osobnost, pak nevím, jestli má smysl jít do prohrané války jen proto, abychom měli kandidáta,“ konstatoval.

Babiš nepatří do Sobotkovy vlády. Ale spíše do Zemanovy či Konvičkovy 

Blíží se volby. I proto podle Fendrycha Babiš „zezemanovatěl“. "Sobotka se zastal uprchlíků. Odmítá je házet do jednoho pytle s teroristy. Babiš tedy udělá opak a bude teď několik měsíců uznávat božstvo Miloše. Je absurdní, že zůstává ve vládě Bohuslava Sobotky. Patřil by spíš do nějaké zemanovské nebo konvičkovské vlády. Názory mají podobné.“

Na to, že volební spojení Babiše se Zemanem není bez rizika, upozorňuje ve svém „nekorektním komentáři“ v Euro.E15.cz Petr Holec. „ANO uspělo ve volbách i v Praze, která by Zemana nejraději defenestrovala. Na druhou stranu, jak ukazuje historie, politika národní identity dokáže v lidech nejvíc vzedmout nejhorší pudy, které zpravidla trumfují rozum.“

Tohle mocenské spojení nás posouvá do postsovětského prostoru

Spojení Zemana prezidenta a Babiše premiéra je podle něj ale riziko ještě větší. „Není pochyb o tom, že mocenské spojení těchle dvou nás posouvá kamsi do postsovětského prostoru korporátních států ovládaných oligarchy, kde se demokracie smrskla na iluzi svobodných voleb, protože nikdo nechce být v éře politicky korektního světa na černé listině autokracií a totalit.“

Proč toto spojenectví vlastně vzniklo? zeptaly se ParlamentníListy.cz politologa Pavla Šaradína. „Miloš Zeman dlouhodobě vyhledává partnery, o které by se mohl opřít a které potřebuje mít v Poslanecké sněmovně. Pokoušel se tam proniknout skrze Stranu práv občanů, ale neúspěšně. ČSSD ho plně neakceptuje. Pro něj je tedy nejjednodušší domluvit se s Andrejem Babišem, který svou stranu ovládá. A takto si upevnit své mocenské postavení. Zároveň podle informací, které máme, bude prezident chtít být zvolen i v dalším období, takže potřebuje subjekty, o které se v kampani bude moci opřít,“ říká pro ParlamentníListy.cz. 

Nestandardní spojenectví by byla obrovskou prohrou české politiky

Na vzájemné spolupráci ale podle něj mohou profitovat oba dva. „O hnutí ANO se hovoří, že nemá žádnou ideologii a neopírá se o takové hodnoty jako klasické politické strany. Pro Andreje Babiše je každá legitimizace důležitá. Velmi mu třeba pomáhá, že je ANO v Evropském parlamentu součástí frakce liberálů. Když se o něj bude opírat prezident republiky, je to další legitimizace a poselství voličům. Takže je to prospěšné i pro Andreje Babiše.“

Jak zareagují političtí oponenti? Na sněmu TOP 09 její nový předseda a stratég Miroslav Kalousek vypouštěl vstřícné balonky k ČSSD. „Pokud by došlo k tomu, že by na jedné straně stálo nestandardní ANO opírající se o prezidenta a na druhé téměř všechny parlamentní strany, tak by to byla linie odtahující nás od politiky. Pro nás je důležitá pravo-levá linie. V ekonomice a vlastně ve všem. Pokud by došlo k něčemu takovému nestandardnímu, což se děje v Polsku a v Maďarsku, byla by to obrovská prohra české politiky. Doufám, že toto spojenectví je jenom dočasné a nedojde k nějakému rozparcelování. Spojenectví ČSSD a TOP 09 na tom demokratickém základě si nedokážu dost dobře představit,“ konstatoval Šaradín.

Politickým vítězem roku je Andrej Babiš

Že by se ale už teď dal označit Miloš Zeman za vítěze příštích prezidentských voleb si politolog z olomoucké univerzity nemyslí. „V tuhle chvíli je to přirozené. Miloš Zeman je v médiích, jezdí po krajích. Mediální podtón ukazuje na jeho sílu. Ale za dva roky to může být jinak. Nejvíce záleží na tom, kolik těch kandidátů bude. Dokážu si představit, že silným hráčem může být Vladimír Dlouhý, na kterém se shodnou politické strany. Čím více těch kandidátů bude, tím více role Miloše Zemana poroste,“ uvedl.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhruba před rokem označil Pavel Šaradín za politického vítěze roku 2014 Andreje Babiše. Kdo je podle něj politickým vítězem roku letošního? Je jím prezident Miloš Zeman? „Má dar nastolovat agendu, ke které se ostatní vyjadřují. Ale vzhledem k tomu, že u nás je rozhodující vláda, tak bych na tom Andreji Babišovi neustále trval. Neoslabil, ale posiluje. Všechny trumfy má pro příští léta, minimálně pro příští rok plně v rukou. Zdá se, že bude velmi úspěšný v krajích. I proto, že dokázal přilnout k Miloši Zemanovi a má Mafru. Politicky je to rok Andreje Babiše,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Pavel Šaradin z katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Pochopil, co znamená význam slova politika

Nad popularitou Andreje Babiše se v ParlamentníchListech.cz zamýšlí i politický analytik Zdeněk Zbořil. „Popularita předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše není dána jen někdy více, někdy méně zmiňovaným populismem, ale tím, že pochopil nejstarší význam slova politika. Že to není ‚přemílání‘ politické filozofie nebo ideologie, ale že to je ‚správa obce za účelem nějakého dobra‘. Babiš na sebe neupozorňuje pravicovými nebo levicovými mávátky, nehledá za prosazováním zákona o elektronické evidenci tržeb obranu, nebo ohrožení demokracie jako všichni jeho odpůrci, ale zajímá ho ‚administrace‘ státu. Malého, nebo velkého, ale hlavně s efektivně fungujícími strukturami nebo institucemi,“ domnívá se politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…