Jiří Pehe jasně k osudu Andreje Babiše

14.10.2014 11:50

POLITOLOGOVÉ V Česku se nám zabydluje nový výraz. Po socialismu, komunismu i kapitalismu se objevuje pojmenování politického zřízení s názvem „babišismus“. A nutno dodat, že zaznívají tímto směrem i nepříliš lichotivé charakteristiky. Například to, že toto nové zřízení má již pevné základy a nebezpečně posouvá zemi směrem na Balkán.

Jiří Pehe jasně k osudu Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Analytička zpravodajského webu Echo24.cz Lenka Zlámalová pak ve svém úterním komentáři naznačila i to, že se šéf hnutí ANO Andrej Babiš netají tím, že příští parlamentní volby chce vyhrát tak přesvědčivě, aby mohl jako Viktor Orbán nebo Robert Fico vládnout bez koaličních partnerů. Pokud by k takovému scénáři došlo, zřejmě by Českou republiku čekalo několikaleté zvláštní období. Na to, jak je skutečně reálné a kolik let může trvat, se ParlamentníListy.cz zeptaly dvou politologů – Jiřího Peheho a Tomáše Lebedy.

Pehe připomněl politický komparz a oligarchistickou vládu

„Pokud by se tak skutečně stalo, nastala by nová éra, která by přinesla oligarchistickou vládu – tedy styl vládnutí jednoho oligarchy, poněvadž ti lidé, co Andreje Babiše obklopují, jsou spíše takový politický komparz. Proto se domnívám, že k takovému scénáři spíše nedojde, i když samozřejmě nejsem věštec, který by viděl do budoucnosti,“ uvedl Jiří Pehe.

Podle něj hnutí Andreje Babiše ANO dosáhlo právě nyní svého limitu vzestupu a čeká ho nyní spíše opačná cesta. „Tím, jak získalo ANO vstup na řadu radnic v zemi, hrozí riziko, že to Babiš již nebude schopný vše kočírovat tak, jak se mu dařilo v rámci poslaneckého klubu. Řídil vše sám, ale teď by se musel vedle toho všeho zabývat i řízením třeba 20, 30 radnic – a to není možné. Tím dojde k tomu, že mocensky se ty síly budou muset částečně rozprostřít a tím pádem bude problém na vše dohlížet. Samozřejmě se dá očekávat, že bude docházet i k nějakým skandálům, a to vše bude hnutí ANO dál oslabovat. Lidé prostě uvidí i ve svém nejbližším okolí, co dokáže a co se mu nepodaří. Jenomže jedině, když by ANO pokračovalo demokratickou cestou dál a umožnilo postupně i to, aby mohl v něm též rozhodovat i někdo jiný než Andrej Babiš, vnímal bych to jako šanci dlouhodoběji se udržet na výsluní. Jelikož k tomu však podle všech signálů pravděpodobně nedojde, hvězda tohoto hnutí začíná od tohoto vrcholu zřejmě již zapadat,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Pehe.

Problémy, které se zřejmě hnutí ANO nevyhnou, jsou podle tohoto politologa podobné jako tomu bylo v případě Věcí veřejných nebo TOP 09. Vycházejí totiž z omezených možností „lídrovské“ strany, stojící na osobnosti svého tvůrce. Do určitého bodu to je možná spíš výhoda, neboť vůle lídra vždy bude efektivnější než zdlouhavé procedury standardních stran. Ale od určitého bodu mohou začít převažovat problémy, které vůdcovská strana nemůže řešit běžnými politickými postupy, jako je výměna představitelů. Jenomže - bez svých přirozených lídrů totiž „vůdcovské“ strany obvykle pozbývají smyslu…

Vnitrostranická demokracie a a otevřené způsoby rozhodování? Kdepak...

Je třeba dodat, že Jiří Pehe upozorňoval již letos v červnu na to, že organizační struktury ANO jsou stále nejasné. „Jen těžko bychom mohli v případě ‚babišovců‘ mluvit o vnitrostranické demokracii a transparentních způsobech rozhodování. Ale právě tato nejasnost vytváří a vytvářet bude nadále postupně rostoucí pnutí. Na jedné straně je toto tzv. hnutí jen komparzem Babiše, jak už jsem uvedl, takže když se miliardář ráno probudí s tím, že oproti liteře koaliční smlouvy chce požadovat třeba znovuzavedení poplatků za pobyt v nemocnici nebo udržení druhého pilíře důchodové reformy, všechny ostatní osobnosti ANO bez odporu, jen před veřejností, budou hájit vůdcův nejnovější rozmar,“ popsal politolog.

A dodal, že zároveň se Andrej Babiš neobklopil však úplnými nickami, ale svoje hnutí budoval tak trochu jako hitparádu. „Jenže ačkoliv skupina známých tváří okolo něj přilákala podporu veřejnosti, je těžké je kočírovat. Jejich loajalita k ANO není loajalitou k nějaké společné ideji či ideologii, je to jen loajalita k Babišovi, který je takříkajíc vytáhl nahoru. Lze předpovědět, že způsob, jakým ANO funguje, povede k dalším problémům. I proto, že postrádá potřebnou organizační a ideovou kohezi, a Babiš vše sám neuřídí,“ uvedl Jiří Pehe.

V pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a komentáře pak již před několika měsíci shrnul to, že česká veřejnost sice zatím ANO fandí (což potvrdily i výsledky voleb, pozn. red.), ale platí, co pravil jeden slavný americký politik: „Můžete klamat svým počínáním některé lidi nějaký čas, některé dokonce po celý čas, ale nikdy ne všechny po celý čas.“ 

Ze dne na den se nepozná, zda ANO a lidé v něm opravdu „makají"

Podle analýzy, kterou však v úterý zpracovala komentátorka Zlámalová, pokud se nestane v Česku něco mimořádného, může přesto onen již zmíněný „babišismus" trvat až dvě volební období. Tedy ještě nějakých přinejmenším sedm let. Proč? „Andrej Babiš se dlouho obejde jen s řečmi bez výsledků. Sám už dnes své stoupence varuje, že neví, kdy bude líp. Ze dne na den nepoznáte, jestli Babiš maká, úřady lépe fungují a daně se lépe vybírají. Stačí, když se vám ve spřízněných médiích budou sevírovat zprávy o vykonaném pokroku. Stejné je to se stavbou dálnic. Pár let to trvá. A ani personální znemožnění některých klientů nemusí být pro Babiše ohrožující…“ naznačuje analytička Echo24.cz.

Politolog Tomáš Lebeda však budoucnost takto tragicky nevidí a už vůbec by se nerad pouštěl do úvah, zda hrozí totální nadvláda Babiše a jeho hnutí v českém politickém prostoru. Vysvětlil proč.

Politolog Lebeda: Jde spíše o hysterii. Ještě zbývá dlouhý čas do dalších voleb

„V tuto chvíli pokládám takovéto myšlenky spíše jen za hysterii, která nemá žádný racionální základ. Vždyť je třeba zdůraznit mimo jiné i to, že hnutí ANO ani Babiš nevyhráli dokonce ani tyto komunální volby. Takže opravdu není na místě spekulovat nad tím, zda v parlamentních volbách, které budou až za tři roky – tedy za další tři čtvrtiny volebního období – má šanci na nějakou zcela zdrcující výhru. Do té doby se totiž stát může cokoli,“ sdělil Lebeda ParlamentnímListům.cz.

Zde je skutečně na místě doplnit fakt, že Andrej Babiš a hnutí ANO opravdu nevyhráli zdaleka ani tak silně jako v minulosti vyhrávaly velké a známé politické strany, jako ČSSD nebo ODS.

Vítězem Babiš je, ale jiné strany slavily větší úspěchy

Když k tomu přičteme, že voličská účast u komunálních voleb byla pod 45 procent, ve velkých městech jen kolem 35 procent a v symbolické Praze 38 procent, tak Babiš dostal 22 procent. To v hlavním městě představuje hlas zhruba 8 procent Pražanů. Hlubší analýzy a průzkumy výsledků navíc ukázaly, že ANO vítězilo spíš na sídlištích než v širším, lépe situovaném centru Prahy.

Vítězem voleb ale je i tak. Kdyby se navíc teď neodehrály komunální, ale parlamentní volby (které měly být v původním řádném termínu letos na jaře), k nimž běžně chodí kolem 60 procent lidí, Babišovo vítězství by nejspíš bylo opravdu silnější a nastíněná původní výše uvedená myšlenka o tom, že by poté mohl vládnout bez koaličních partnerů, by byla velmi reálná. V tuto chvíli jde však jen o hypotézu, kterou, jak je vidět, i politologové spíš odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…