Kdyby američtí vojáci zůstali déle, Andrej Babiš by jásal. Odborník nám odhalil proč

30.03.2015 17:46

POLITOLOGOVÉ Kromě tisíců lidí na dálnicích s potěšením přivítal podle politologa Jana Kubáčka americký konvoj také vicepremiér Andrej Babiš (ANO 2011). Ten má o pár důvodů navíc: „Jemu by dokonce vyhovovalo, kdyby po republice Američané ještě chvíli jezdili a odpůrci se stoupenci by se hádali a čeřili debatu ještě několik týdnů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubáček, který tím poukazuje na skutečnost, že Babiš získal čas na rozhodování a veřejnost pozapomene na problémy ANO. Jenže aktuální kauzu spojenou s primátorkou Prahy Adrianou Krnáčovou zřejmě nepřekryje ani konvoj.

Kdyby američtí vojáci zůstali déle, Andrej Babiš by jásal. Odborník nám odhalil proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novopečený předseda hnutí ANO, Andrej Babiš

Zatímco veřejnost, politici a média podrobně sledují každý pohyb vojenské techniky a fotí si americké úsměvy, vicepremiér Andrej Babiš mediálními prohlášeními neplýtvá a využívá podle politologa Jana Kubáčka potřebný čas jinak. „Myslím si, že dokonce vítá tuto aktuální situaci. Pozornost je totiž orientovaná na hádky stoupenců a odpůrců amerického konvoje a právě to mu dává čas soustředit se a rozhodnout ve věcech, které mohou mít dopad velmi racionální a ekonomický,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. Debata kolem naší geopolitické orientace také úspěšně zastiňuje problematické kauzy, které se před časem objevily. „Je to pro něj příležitost odříznout debaty kolem ministra Ťoka, biopaliv, dát veřejnosti zapomenout na některé nešťastné personálie spojené s ministry ANO,“ vypočítává Kubáček. Připomíná také nelibost mezi živnostníky kvůli registračním pokladnám, které by mohly odloupnout hnutí ANO procenta. „Navíc sliboval, že bude ochránce živnostníků, sliboval ekonomický růst, razantní změny v oblasti daní, jejich výběru a boj proti šedé ekonomice. Jenže ono se toho tolik neděje,“ konstatuje Kubáček.

Hádání příznivců a odpůrců konvoje? Babiš si nemůže víc přát

Politolog také s nadsázkou dodává: „Nemůže si víc přát. Jemu by dokonce vyhovovalo, kdyby po republice Američané ještě chvíli jezdili a odpůrci a stoupenci by do sebe šli, hádali se a čeřili debatu ještě na několik týdnů,“ říká Kubáček, který v této souvislosti také zmiňuje, že podobný prostor dává vicepremiérovi čas od času také prezident Miloš Zeman. „Dříve mu ho poskytoval Miloš Zeman, který zabavil národ a média hádkami o tom, jak co myslel, teď má kuriózně na pár dní konvoj. Pro něj je to šance odvést pozornost a vyřešit si některé nepříjemnosti na své straně,“ dodal.

Zahraničně-politickou kartu nechává Andrej Babiš stranou

Politolog si také všímá skutečnosti, že vicepremiér nemá potřebu se k zahraničním otázkám příliš vyjadřovat: „Voliči ANO to ani nechtějí. Chtějí, aby bouchnul do stolu, strhnul starý pořádek. Někteří stále doufají v to, že změní právní a podnikatelské prostředí v této zemi. Národu dal Pavla Teličku, víc od něj voliči nechtěli. Ukázalo se, že zahraničně-politické téma není pro jeho voliče klíčové,“ popisuje Kubáček. „Doufejme, že nedojde k nějaké zahraničně-politické krizi, nějaké Ukrajině číslo dvě. Zatím se ukazuje, že voliči o žádná další témata nestojí, maximálně o větší omezení Bruselu. Andrej Babiš ale ví, že tohle nemůže nabídnout a neměl by ani sympatizanty. Nechává tuto kartu stranou, protože českou veřejnost nezajímá,“ dodal.

Pokud by se vina Krnáčové prokázala, je to na odchod

I když se politici hnutí ANO v médiích příliš neukazují, výjimkou se stala v poslední době primátorka Prahy Adriana Krnáčová, které se daří na sebe upozorňovat. Zaujala v souvislosti s mediálně vděčnými výroky o tunelu Blanka. Aktuálně se věnuje její osobnosti server neovlivni.cz. Ten totiž přišel s šokujícím zjištěním, že Krnáčová přinejmenším konzultovala výběr právníků při řešení sporu o miliardový pronájem Škodova paláce s protistranou. „To je neuvěřitelné. Pokud by se její vina prokázala, v některých metropolích by to mohlo znamenat i pád primátora. Šlo by o porušení primátorského slibu, poškozování zájmu občanů, pošpiňování pověsti,“ okomentoval situaci Kubáček. „Pokud by se prokázalo, že s protistranou domlouvala postup… To je na odchod této primátorky,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Kubáček: „Krnáčová jednoznačně ohrožuje a je problémem pro hnutí ANO“

Podle Jana Kubáčka Krnáčová už dlouhodobě nabourává popularitu Andreje Babiše a hnutí. „Jednoznačně ohrožuje a je problémem pro hnutí ANO. Je vidět, že se někteří marketingoví stratégové okolo Andreje Babiše snaží paní primátorku upozadit, aby příliš nerozhodovala, natož aby se veřejně prezentovala. Dělají maximum pro to, aby Rada fungovala paralelně vedle ní a zdůrazňuje se její osobnost jako ženy – političky. Přehmatů se už ale stala celá řada a už se vysloveně čeká na nějaké zásadní pochybení. Pak ji vymění,“ předpokládá politolog.

„Na mínění Čechů jednotlivé politické apely nebudou mít žádný dopad“

Na rozdíl od Andreje Babiše, někteří politici vítají konvoj i vlastní přítomností na různých protestních akcích. Na demonstracích pro americký konvoj vystoupili například politici ODS a TOP 09. KSČM pak organizovala vlastní protesty. Jejich stanoviska jim ale v tomto kontextu alespoň podle politologa Jana Kubáčka příliš plusových bodů od voličů nepřinesou: „Na mínění Čechů jednotlivé politické apely nebudou mít žádný dopad, protože už oslovují přesvědčené. Většina lidí to bude od politiků chápat spíš jako snahu se zviditelnit.

Proatlantický postoj je autentický, pokud ho zastáváte systematicky. Chápu ale, že se politici rádi vyjádří k tomuto tématu, protože je sdělné, emoční.“ ČSSD, hnutí ANO i lidovci se jednorázově ke konvoji vyjádřili a dál ho neřeší. „Stejně tak to vnímá i prezident republiky. Pro Čechy je to jeden cípek mozaiky. Důležitý je dlouhodobý postoj a bezpečnostní orientace,“ doplnil Kubáček.

Kubáček: Reakce na konvoj je impulsivní a hodně intuitivní

Kubáček také připomíná průzkumy, které ukazují, že Češi vnímají průjezd konvoje jako symbolickou aktivitu a projev sounáležitosti v rámci NATO. „Ukazuje se, že veřejnost zastává racionální postoj. Většina společnosti vnímá průjezd konvoje jako symboliku toho, že patříme do okruhu Severoatlantické aliance,“ dodal s tím, že při hodnocení ohlasů může vycházet i z vlastních zkušeností: „Od Vyškova do Prahy jsem viděl nespočet lidí, kteří konvoj vítali. Na první pohled bylo vidět, že jsou to lidé napříč věkem a snad i profesemi. Celá reakce je impulsivní a hodně intuitivní. Nakonec tam možná bylo i víc žen. Fenomén vojáků funguje,“ popsal pro ParlamentníListy.cz politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…