Klid, rutina, sem tam nějaká kočičina. Politolog rozebral první rok s "vládou dvou premiérů"

26.10.2014 16:10

POLITOLOGOVÉ Právě dnes uplynul rok od předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. I když vláda Bohuslava Sobotky funguje až od 29. ledna 2014, dala by se již dnes charakterizovat práce kabinetu? Uklidnili třeba ministři náladu mezi lidmi? Otázky pro ParlamentníListy.cz zodpověděl politolog Jan Kubáček. V rozboru práce kabinetu ale překvapil, neboť používal slova „dva premiéři". Kubáček kromě toho predikoval i možný rozpad vlády...

Klid, rutina, sem tam nějaká kočičina. Politolog rozebral první rok s "vládou dvou premiérů"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Kabinet Bohuslava Sobotky je sice vládou České republiky od 29. ledna 2014 - zbývají mu tedy ještě plné tři měsíce k tomu, aby měl za sebou ten úplně první rok působení - ale i tak se dá nyní položit otázka, jaká tato vláda vlastně je? Co lidem dobrého přináší a dokázala vůbec změnit poněkud nervózní a napjatou situaci v zemi?

„Tato vláda opravdu politickou situaci v zemi změnila, neboť se situace zklidnila, sice se tu a tam objevují potyčky mezi třemi koaličními stranami a posléze vládou a opozicí, ale jsou to jen takové výstřely, které nemají charakter, že by tam docházelo k systematickému odporu, nebo napětí. Ač se tam takové kočičiny mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou dějí často, tak to zatím má spíše charakter přetahované, která ale nevypovídá o nějaké dlouhodobé řevnivosti, jež by přenášela napětí do české společnosti. Takže se tady děje jakési zklidnění. V zásadě se tak dá říci, že vládu Bohuslava Sobotky česká veřejnost vnímá jako vládu uklidňující, vládu relativně pracovitou, ale bez nějakého tahu na branku nebo nositele nějakých zásadních změn,“ zmínil na začátek rozboru pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

I když si ale prý vláda nastavila vlídnou tvář a řadu věcí umravnila, podle Kubáčka ji přesto chybí „strategický azimut“, aby bylo jasné, co vlastně je jejím cílem a jaké legislativní změny má přenést do praxe.

„Právě kvůli absenci legislativní charakteristiky výraznou změnu u vlády hledám zatím velice těžce. Opravdu je to zatím kabinet, který se zaměřil spíše na chod, na zmírnění některých opatření, na napravení některých křivd z minulosti, ale jinak zatím vládne sobě s rutinností.“

Podle Kubáčka má však tento zdánlivý klid své ale. „Některé rezorty totiž nejsou v pořádku, a dá se proto očekávat, že v čase do Vánoc bude docházet i k nějakému přepřahání ministrů nebo přinejmenším ke změně pracovní taktiky,“ upozornil.

Pokud dojde ke změnám na postech ministrů, tak to bude dle něj jak u ministra dopravy Prachaře, či ministryně spravedlnosti Válkové, ale ani ministr zdravotnictví Němeček prý nemá „nic jistého“.

„Je třeba upozornit, že tito jmenovaní jsou zároveň v nejsložitější situaci, částečně se situace zkomplikovala i ministrovi školství Chládkovi tím, že nebyl zvolen do Senátu. Dá se skoro říci, že tyto ministry už jen fatální kauza nebo handicap dělí od toho, že mohou být odvoláni,“ zdůraznil politolog.

Dva premiéři?

Co je ale podle Kubáčka na kabinetu Bohuslava Sobotky nejvíce zarážející, je fakt, že jej vedou v podstatě dva premiéři – tedy kromě Sobotky ještě Andrej Babiš.

„Bohuslav Sobotka ovšem nad Andrejem Babišem zatím stále vyniká v politické rutinnosti, ve schopnosti číst, ovládat, pohybovat se ve státní správě a státní administrativě, či v legislativním procesu. Zkrátka Sobotka je pořád mnohem lepší rutinér a dokáže si řadu věcí prosadit s tím, že Andrej Babiš zatím tyto věci neovládá a dokonce se v tom ztrácí. Babiš naopak velmi dobře ovládnul technologii moci - prostě chod ministerstev pod taktovkou ANO k němu má velmi blízko, a i spoustu organizací, které jsou pod kuratelou ANO, tak jsou fakticky také pod kuratelou Andreje Babiše. Lídr ANO navíc i dobře zvládá klid ve svém hnutí, a to jak ve sněmovně, tak čerstvě teď bude zažívat svou senátní a regionální či komunální kliku, což ale na druhou stranu bude pro jednoho člověka obrovský nátlak. Právě proto se dá čekat, že Andrej Babiš začne dávat prostor týmové dvojce. Usuzuji, že mnohem více se vedle něj začne objevovat pan Faltýnek a asi i někdo jiný z poslanecké skupiny, neboť vypadla paní Jourová,“ podotkl dále Kubáček.

„Čekám, že se začnou objevovat i další jeho velice loajální spojenci, jako je třeba paní poslankyně Radka Maxová z jižních Čech, která s panem Babišem také dlouhodobě spolupracuje. Ta mu může dokonce nahradit vypadlou Věru Jourovou – paní Krnáčová totiž bude mít mnoho starostí s tím, aby vůbec zvládla Prahu a pražský magistrát," zdůraznil.

Slábnoucí ekonomika může „miláčka národa" oslabit

Následně se podíval ještě více pod pokličku pozic „dvou premiérů“ v době, kdy u nich převládne každodenní operativa ve vládě:

„Jak u Babiše, tak i u Sobotky bude následovat další vymezování sfér, kdy se Sobotka bude hodně zaměřovat na vnitropolitickou sociálnědemokratickou situaci, což ale zase dá určitý čas výdechu a soustředění energie právě Andreji Babišovi, aby si mohl také najít nějaké tváře pro budoucí sněm a pro doplnění vedení hnutí ANO a vlastně i pro zklidnění celého hnutí. Takže se dá říci, že v té době se oba dva mnohem více soustředí na své domovské strany, aby si je daly do pořádku.“

U dalších tradičních stran se ovšem vývoj dá predikovat prý jen velmi těžce. Ovšem i tady spíše bude záležet na tom, jak se bude dařit Andreji Babišovi.

„Bude to odvislé od toho, jak se bude Andreji Babišovi dařit operativa vlády a i operativa složitější ekonomické situace. Německá ekonomická dynamika se totiž zadrhává, v sousedních státech je na pozitivní nule, takže se dá očekávat, že i náš růst zpomalí a na řadu věcí se nebude dostávat. Takže bude třeba začít dělat nepopulární opatření a korigovat některé sliby, které byly učiněny, a to bude pro Andreje Babiše nová situace a nová role. Doteď totiž byl ´miláček národa´ a stále oznamoval pozitivní věci, rozdával, sliboval, ukazoval ekonomicky vlídnou tvář, neboť bylo jakoby z čeho dávat, a také měl jistotu, že se daně vyberou. Ale ono se začíná ukazovat, že příští rok už tak ekonomicky vlídný asi nebude, takže najednou Babiš bude muset přicházet s jinými příznivými zprávami. A tady uvidíme, co to udělá s jeho popularitou, co to udělá s klidem v hnutí ANO a co to také udělá s voličskou skupinou ANO – je totiž otázkou, jestli to nebude oživující voda pro tradiční strany. Sociální demokracie si tady například může upevnit některá témata, ale plus to může přinést i pro ODS i částečně i pro TOP 09, která si ale brzy bude muset vyřešit otázku nástupnictví, zatímco ODS je této otázky ušetřena,“ zodpověděl Kubáček.

Předčasné volby v roce 2016 - kvůli daním

Zda vláda Bohuslava Sobotky vydrží celé čtyři roky, i nad tím se podle Kubáčka snášejí otazníky.

„Pokud by se objevila nějaká zásadní komplikace, tak je dost dobře možné, že Andrej Babiš vyvolá předčasné volby v době krajských voleb, tedy v roce 2016. A vyvolá je s jednou otázkou - co s daněmi. Bude to ale otázka, do které jej může nešťastně vmanévrovat sám Bohuslav Sobotka tím, že otevře otázku potenciálního zvýšení daní, a tam si dovedu představit, že to je jedno z mála témat, kdy by Andrej Babiš zariskoval a raději by uspořádal předčasné volby s vědomím, že Češi nemají rádi zvedání daní. Proto je tady naděje, že by lidi zmobilizoval a dokázal je přivést k volbám. Navíc by to udělal v době, kdyby všichni jeho konkurenti byli ještě relativně slabí – ODS je totiž stále na cestě k nějaké konsolidaci, TOP 09 je v situaci hledání budoucího lídra, KDU-ČSL je na stejných číslech, hnutí Úsvit ztrácí na popularitě a KSČM je na stejných pozicích už proto, že relativně žádného nového ´komunistu´ se jí najít nedaří. Proto by se dalo čekat, že by v té době Andrej Babiš nabral spoustu váhajících voličů a mohl by získat silný mandát před plněním nepopulárních možných vyhlídek. Pokud se ekonomika zadrhne, tak opravdu totiž jinak nebude mnoho rozdávačných a populárních témat...“

Ještě nad jednou věcí se politolog Kubáček zamyslel. Otázka od ParlamentníchListů.cz totiž mířila na to, zda bude mít i do budoucna prezident Miloš Zeman vliv na vládu.

Zeman i dál bude kooperativní

„To je ale klasická poučka českých nekomunistických prezidentů a posléze českých prezidentů po roce 1989, že vždy síla prezidenta a jeho vlivu ve vládě je odvislá od slabosti ve vládě a od slabosti jednotlivých stran. Ovšem pokud bude stabilní sociální demokracie a pokud nebudou fatální střety mezi sociální demokracií a hnutím ANO, něco se nezablokuje a nedojde k nějakému většímu společensko-politickému kiksu, tak si myslím, že spíše vliv prezidenta v budoucnu bude stejný, jaký je. To znamená, že Miloš Zeman vůči vládě bude spíše kooperativní, na vlně souznění a na vlně vytipovávání některých témat, která pak předává na vládu, čímž jí zadává úkol. Ale nebude to role dominantní. Zvrat by nastal v momentně, kdy by došlo k jakékoliv mimořádnosti. Ovšem tady Ústava ČR jednoznačně prezidentovi ČR nahrává, aby vstoupil do popředí a stal se jakýmsi dirigentem či mediátorem mimořádného vývoje. Ovšem zatím se ukazuje, že taková situace nehrozí. Pokud třeba nedojde k nějakým nečekaným situacím v souvislosti se sjezdem ČSSD, či v souvislosti se sjezdem hnutí ANO. Moc to však neočekávám, počítám s tím, že jak Bohuslav Sobotka, tak Andrej Babiš začnou využívat tyto měsíce k tomu, aby si začali vytipovávat spojence a vyjednávat podporu pro ně už z toho titulu, že jim řada spojenců uspěla na úrovni měst, takže uslyší na řízené přepřahání, což je vždycky výhodná nahrávka předsedovi té dané strany,“ zakončil úvahy Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…