Koněv? Ještě vážnější následky, než čekáte, varuje Česko Zdeněk Zbořil. A má zážitek ze sledování ČT

20.04.2020 8:54

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Odstranění sochy Koněva? Problémy budou mít všichni od starosty po prezidenta. „Až dojde na vážná jednání, která se budou týkat bezpečnosti včetně té kybernetické a ekonomických vztahů, možná bude tato nedůvěra ruské strany v dodržování smluv hrát významnější roli, než si dnes v Dejvicích, v Černínském paláci, a dokonce i na Hradě myslí,“ říká politolog Zdeněk Zbořil. V souvislosti s diskusemi o uzavřených hranicích předpokládá, že na výjezdní doložky nedojde, i když pomalu se pohybující EK může přijít s nějakým překvapením. Popisuje i svůj zážitek z nedělního vystoupení Věry Jourové v ČT.

Koněv? Ještě vážnější následky, než čekáte, varuje Česko Zdeněk Zbořil. A má zážitek ze sledování ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Za pobuřující a cynické označil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov počínání pražských úřadů v souvislosti s odstraněním pomníku maršála Koněva. Vyšetřovací výbor Ruské federace měl zahájit trestní stíhání osob, které se na přemístění Koněvovy sochy podílely. Přišel také dopis, ve kterém ruská strana sochu požaduje. Kvůli sporu Rusko zvažuje i přejmenování stanice moskevského metra Pražská na Maršála Koněva.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

„Nevím, kdo v Praze 6, kde bydlím, na tento nápad v předvečer 75. výročí konce druhé světové války přišel. Ale hlasovalo prý pro něj 33 členů obecního zastupitelstva, jeden byl proti a asi pět se zdrželo hlasování. Na našeho pana starostu se snesla bouře, ale tak nějak se zapomnělo na ty ostatní. Proto zřejmě Vyšetřovací výbor RF, který, pokud se nemýlím, je na úrovni našeho Nejvyššího státního zastupitelství, rozhodl nejen o vyšetřování účasti pana starosty na tomto činu a způsobech jeho provedení. Ale zřejmě to nadělá starosti nejen starostovi v Dejvicích, ale i pražskému primátorovi, vládě ČR, prezidentovi a všem, kteří se na něm podíleli třeba jen tím, že jej schvalovali,“ uvedl politolog Zdeněk Zbořil.

„Předpokládám, že nápad přejmenovat jednu stanici moskevského metra, jejíž interiér je vyzdoben odkazy na hl. m. ČSR Prahu v roce 1945, je jen bezprostřední pohnutou reakcí ruských činitelů a že nějaká ráznější rozhodnutí, jak na tuto nezdvořilost reagovat, přijdou později,“ dodal.

K reakci ruské strany také dodává: „Nejsem tomu rád a obávám se, že nebudou rádi ani ti, kteří si dnes myslí, že jsme na pokraji války s Ruskou federací, a užívají si své několikadenní odvahy. Nejsem tomu rád, protože si jsem skoro jistý, že dnešní hrdinové jimi nebudou dlouho a že ubohá urážka, která se netýká jen I. S. Koněva, ale i jemu na úroveň postavených velitelů armád Spojenců v letech druhé světové války, bude odsouzena a nedostane se nám rozhřešení.“

Česká strana obvinění odmítá, žádné smlouvy neporušujeme.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

„Dodržování smluv je přinejmenším dvoustrannou záležitostí, a pokud si jedna strana myslí, že jen ona má pravdu, pak to svědčí o její nekompetentnosti uzavírat jakékoli smlouvy a vést jakákoliv dvoustranná, nebo dokonce mnohostranná vyjednávání. A možná nejen Ruská federace, ale i jiní partneři ČR na mezinárodní úrovni s tím budou muset počítat. Není to jen o tom, kdo reprezentuje českou zahraniční politiku, ale také kdo ručí za dodržování uzavřených dohod. Bylo by zvláštní, kdyby první významnou dohodu mezi ČR a RF z roku 1993 měli vykládat a provádět starostové městských částí, ať už je to Praha 6, nebo Praha-Řeporyje,“ komentuje Zbořil.

Na adresu Ruska zazněla i v souvislosti s odstraněním pomníku řada kritických komentářů.

Anketa

Souhlasíte s odstraněním sochy maršála Koněva?

5%
95%
hlasovalo: 24632 lidí

„Už od posledních prezidentských voleb ve Spojených státech se v Praze formovala až nenávistná a nekritická opozice vůči Donaldu Trumpovi, která ještě v okamžiku jeho zvolení, a dlouho po něm, jej kritizovala za ustupování ‚ruské agresivní expanzionistické politice‘, aniž tento svůj politický program doložila nějakými relevantními argumenty. Pokud za ně považovala slova o ‚anexi Krymu‘, šlo jen o nedbalost a neochotu porozumět vystoupení Krymské autonomní republiky ze svazku s Ukrajinou a podléhání představě, že NATO bude hájit zájmy střední a východní Evropy. Povídaček o tom, že se má znemožnit vstup ruských turistů na harley davidsonech, že se nemají v hotelu někde v Ostravě ubytovávat ruští hosté, pokud nepodepíšou, že nesouhlasí s ústavou RF, a že se má měnit diplomatický personál obou zemí, jsme už slyšeli dost. Ale až dojde na vážná jednání, která se budou týkat bezpečnosti včetně té kybernetické a ekonomických vztahů, možná bude tato nedůvěra ruské strany v dodržování smluv hrát významnější roli, než si dnes v Dejvicích, v Černínském paláci, a dokonce i na Hradě myslí,“ popisuje Zbořil.

Že „pohrobci bolševismu“ vyvádějí, chápe aktivista John Bok. Vyjádřil se tak v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Radní rozhodli, a to je třeba respektovat. „Odstranili ji, protože urážela spoustu občanů této země i Prahy 6,“ poznamenal. V reakci na dotaz, co je na soše špatného, reagoval: „Umíte si představit, že by někde po Německu stály sochy Hitlera? Vždyť Stalin byl stejný zločinec. Vyvraždil několik desítek, možná i stovek milionů vlastních obyvatel. A lidé jako Koněv mu pomáhali.“

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

„Nemyslím si, že je třeba slova Johna Boka komentovat. Měl a má to v životě složitější než mnozí jiní a tato jeho slova to jen potvrzují,“ připomíná politolog.

Kdo na tom vydělal a jak to bylo s výběrovým řízením?

Hovoří se také o tom, kdo na odstranění sochy vydělal, proč se vše odehrálo tak rychle, a spekuluje o způsobu zadání. „Díky nouzovému stavu nemuselo proběhnout transparentní výběrové řízení, a radnice tak mohla oslovit jen dvě ‚doporučené‘ firmy. Taky se celá akce díky nouzovému stavu odehrála bez přítomnosti ‚nekalých živlů‘, naopak za pozorného dohledu pana radního Laciny,“ zaznělo v jednom z komentářů na Deníku Referendum.

„Ten článek v DR jsem četl a myslím, že je v něm popsána a komentována celá událost věrohodně. A protože dejvická akce má povahu politického avanturismu, je vše provázeno dohady o nejen politickém, ale i ekonomickém a komerčním zájmu o místo na náměstí Interbrigády. Ten bude zřejmě provázet zastupitele Prahy 6 po celé jejich volební období. Zda toho chtěli tito lidé dosáhnout, nevím, ale spíše si myslím, že jednali nerozumně,“ podotýká politolog.

Musíme se na vojenské nepřátelství řádně připravovat

Anketa

Tomio Okamura volá po referendu o vystoupení z EU. Jak byste v tomto referendu hlasovali?

hlasovalo: 28392 lidí

I Rusové mají problémy s koronavirem. Přesto, až se situace uklidní, nebylo by Rusko nakonec vhodnější spojenec než Čína?

„Jsme jako stát členem Severoatlantické aliance, pro kterou jsou obě tyto země dnes už otevřeně deklarovaným nepřítelem. Tak se musíme na vojenské nepřátelství řádně připravovat. Zatím to řešíme tím, že své vojáky z Afghánistánu přesouváme do Mali a ve Spojených státech nakupujeme několik helikoptér. Pokud se situace uklidní, budeme pro konfrontaci s ČLR nebo RF mít slušnou výbavu a organizační strukturu pro případ bakteriologické války, nebo války obdobné, ale to bude asi tak všechno. Pak bude vámi zmíněné dilema problémem dejvických hrdinů a jejich přátel, ale předpokládám, že se nebudou umět rozhodnout,“ podotýká Zbořil.

Vláda v pátek schválila harmonogram uvolňování opatření proti koronaviru. ODS nebo TOP 09 ale postrádají detailní plán pomoci podnikatelům. Ze STAN zazněla kritika postupu otevírání škol.

„Tento plán není jen otázkou politickou a ani jen ekonomickou. V Parlamentu ČR slouží také jako téma neúspěšných politických stran škodit současné vládní koalici. Protože lidé v opozici nechtějí na sebe vzít příliš mnoho odpovědnosti, kritizují všechna rozhodnutí na vládní úrovni a zákony předkládané PS PČR. ‚Detailní plán‘ nemůže v této době vzniknout jako ‚definitivní‘, protože žádná definitiva neexistuje. Jen snad jediná, že tak jako mezi herci a majiteli divadel jsou lidé, kteří chtějí účtovat s malými konkurenty, ale přece jen konkurenty, i mezi podnikateli a živnostníky, kteří chtějí dostat nějakou státní podporu, jsou lidé, kteří chtějí své chybné podnikatelské záměry mít saturovány státem,“ komentuje Zbořil.

„Pokud opozice myslí detailním plánem obnovení socialistického plánovaného hospodářství, ve kterém byl plán Parlamentem a ÚV KSČ odhlasovaným zákonem, pak žijí duchem v až příliš vzdálené minulosti. Ale myslím, že je to jednodušší. Někteří současní reprezentanti jsou pod tlakem svého podnikatelského okolí, kterému došlo s malým zpoždění, že jde o státní investice, zakázky a že i tentokrát bude platit – kdo chvíli stál, již stojí opodál!
A pokud jde o otevírání škol, to je nejednoduché rozhodnutí. Rodiče jsou pro i proti, obce jsou také nejednotné a Ministerstvo školství, které se léta věnovalo inkluzi, přípravám maturit a diskusím s BIS, jak vyučovat historii, zřejmě nemá dost možností, jak v této otázce postupovat,“ dodal.

Televize vysílají o pandemii přímé přenosy jako z hokejových utkání

Senátor a lékař Jan Žaloudík popsal na půdě Senátu zcela jasně, co si myslí o koronaviru a o tom, jaká je mu dnes věnována pozornost. Zdůraznil, že zpočátku vláda musela postupovat přísně, ale teď je čas změnit kurz, nebo přibudou další mrtví, jen ne kvůli koronaviru. Upozornil na množství lidí, kteří umírají na rakovinu, mrtvice atd. Kriticky se pustil do České televize a do způsobu, jakým s informacemi o nemoci nakládá. „Česká televize se zcela zbláznila, když o koronaviru vede 24hodinové speciální vysílání,“ hřímal Žaloudík. A České televizi rovnou navrhl tento speciál: „V České republice je 90 tisíc nádorů ročně nových, 30 tisíc pacientů umírá. My jsme pyšni na 60 tisíc, co vyléčíme. 30 tisíc umírá, to je 80 denně, to je jeden každých 20 minut. Představte si zprávy ráno v šest hodin, kdy oznámí, vážení spoluobčané, už nám umřelo od půlnoci 18 občanů a čekáme v 6.20, že umře další, teď nám hlásí ze Vsetína, že umřel pan Novák ve Vysokém Mýtě, v osm hodin to bude o dalších šest více,“ uvedl.

„Pan senátor má pravdu v tom, že ČT, konečně jako vždy, směšuje informace důležité s nedůležitými, že o přírodních katastrofách, dopravních nehodách a tentokrát o pandemii vysílá jakési přímé přenosy jako z hokejových utkání nebo soutěží v šipkách. Nevím, zda patří k těm, kteří se obávají o ‚nezávislost ČT‘, ale mohu jej ujistit, že podobné názory má hodně diváků a posluchačů všech českých televizí snad jen s výjimkou TV Noe. Ale netroufají si mluvit do práce epidemiologů jako mnozí stomatologové, psychiatři, chirurgové a lékaři jiných profesí,“ uvedl Zbořil.

„Protože však není jen lékařem, ale také politikem, možná by bylo užitečnější, než se zlobit na TV, obrátit se na své partnery v EP a EK a zeptat se jich, zda po pomalém rozjezdu a planých řečech o solidaritě a soudržnosti by nepřišli alespoň na to, jak vykazovat počty zemřelých, nakažených, vyléčených a opět nemocných, aby alespoň členské státy EU měly stejnou a srovnatelnou metodiku, kterou by bylo možné zjistit, proč je v Bruselu nejvíce postižených, v Polsku a ČR nejméně a jak jsou tato data důležitá pro postupné otevírání hranic. Když nás naše milá paní Jourová upozorňuje na nebezpečí čínské propagandy, snad by jí mohl vysvětlit, že o tom víme stejně tolik jako ona, navíc že se obáváme spíše hackerských útoků na české nemocnice než článků čínských nebo ruských agitátorů,“ dodal.

Na Seznamu psali o tom, jak ovlivňuje koronavirus život některých známých tváří. Popsali také situaci Mikuláše Mináře. „V době koronavirové pandemie musel předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář přerušit protivládní akce. Stáhl se na samotu, kde si procházkami po lesích čistí hlavu a přemýšlí, jak by se svým hnutím mohl v době krize přiložit ruku k dílu a pomáhat lidem v nouzi,“ zaznělo. Minář hovoří v textu o tom, že spustili ‚mapu pomoci‘, zároveň ale upozornil, že ani v této době není podle něj možné polevit v důsledném sledování veškerých kroků vlády. „Musíme mít pořád kritické oko, jestli se někde v pozadí neděje něco nekalého.“

„O podobném chování píše Alexander Solženicyn v jednom svém románu. Tvrdí, že J. V. Stalin nařizoval Lavrentiji P. Berijovi, že mládež je třeba pozorovat. Rozumím tomu tak, že pan Minář stále ještě chodí po lesích a čistí si hlavu. Aby to nakonec nebyla ta pověstná ‚očista dočista‘.  Poradit ale neumím. Snad by se on a jeho kolegové mohli zaregistrovat jako politická strana nebo hnutí, aby nebyli v podezření, že jsou nezávislým sdružením placeným neznámo kým, neznámo odkud, že někteří příznivci jeho pobírají mzdu a možná ani neplatí daně. Nemuselo by se to pracně hledat na internetu a zbytečně ztrácet čas. Jinak toulat se po lese, čistit si hlavu a brát za to peníze není zase tak špatný nápad,“ komentuje Zbořil.

„Nedovolím si komentovat tu hru s miliardami a biliony…“

Premiér Andrej Babiš ve vystoupení v pořadu Události, komentáře v ČT slíbil masivní investice a zároveň žádné zvyšování daní. Mával výtiskem plánu „Země budoucnosti pro 11 milionů lidí“ s tím, že osm bilionů půjde do stavebnictví. Zmínil, že ČR si půjčuje levně a ČNB má obrovské rezervy. V souvislosti s ekonomikou přišla otázka, zda není nezodpovědné mluvit o schodku rozpočtu 200 miliard, ale Babiš se bránil, že schodek možná ani takový nebude, a i kdyby byl, tak prý bude menší než ten, který ČR měla, když vstupoval do politiky.

„Nedovolím si komentovat tu hru s miliardami a biliony, protože jí nerozumím. Ale předpokládám, že se o tomto plánu bude mluvit, bude kritizován i obdivován, zatracován i vynášen do nebe, ale odehrává se to ve světě financí, kterému nerozumím. Je to svět nejen financování a rozpočtování, ale také účasti na globálních bankovních operacích, kterým já dokážu přihlížet jen v němém úžasu,“ podotýká Zbořil.

Co se týká cestování a zavřených hranic premiér v rozhovoru pro Českou televizi upozornil, že priorita je hlavně to, co se děje v Česku. „Nevím, kam by šli, protože u nás je bezpečno před virem i po viru,“ poznamenal. Zároveň ale jedná např. s chorvatským premiérem, zda by tam mohli jet Češi na dovolenou. Zazněly také úvahy o možnosti vycestování na Slovensko nebo do Řecka.

„To je jiný problém než investice a restart ekonomiky. Musí se o tom rozhodovat na základě dvoustranných, anebo i vícestranných dohod, do kterých chce mluvit i EK a EU. A právě s těmi nejsou dobré zkušenosti. Situace na bojišti se mění každých pět minut a neumím si představit, kdo by mohl učinit odpovědné rozhodnutí, zda dovolit cestovat do a z New Yorku, Turecka a třeba i do nedaleké Belgie na základě údajů, které dnes máme nebo budeme mít zítra k dispozici. Pro vládu je samozřejmě nejjednodušší otevřít hranice dokořán, ale potom od ní nikdo nemůže chtít, aby garantovala rozsáhlou zdravotní péči nebo poskytovala státní pomoc pohřebnictví jako významnému sektoru státní ekonomiky,“ komentuje politolog.

Část veřejnosti reaguje velmi negativně na to, že by nemohli letos vycestovat za hranice.

„Jistě to nikoho nepotěší, ale předpokládám, že patří k naší národní povaze porušovat zákazy. Jen by potom čeští turisté neměli dávat vinu státu, že museli čekat několik dnů na letišti v Peru, ale možná i v New Yorku a někde na Sibiři. Možná bude za nějakou dobu obtížné neuváznout v Řecku nebo v Turecku, kam se dá cestovat po vlastní ose a za vlastní. Také předpokládám, že na výjezdní doložky nedojde, i když pomalu se pohybující EK může přijít s nějakým překvapením,“ zmiňuje politolog.

Matěj Stropnický, expředseda Zelených, poskytl rozhovor ParlamentnímListům.cz. „Dlouhou dobu se liberální levice i pravice shoduje na tom, že propojování světa je správné, protože jí přináší výhody. Liberálové říkají, že národní stát je mrtvý a že je to dobře. Ale v krizi najednou vidíme, že náš stát naštěstí není mrtvý. Naše zdravotnictví funguje lépe než jinde. Hranice mají smysl, protože nás mohou ochránit před nezodpovědným přístupem jinde nebo před utíkáním velkého byznysu před zákony a demokracií – třeba do daňových rájů,“ říká.

„Rozhovor jsem četl a myslím, že nemá cenu jej podrobně vysvětlovat, ať si ho každý v ParlamentníchListech.cz najde a přečte sám. Kdyby Martin Stropnický tato slova pronesl v divokých letech devadesátých, nebo dokonce i po roce 2000, byl by považován za zeleného rudocha. Dnes tyto a podobné názory nemají jen Zelení, ale hned několik významných politiků ve vysokých funkcích v Evropě. Pan Stropnický není vizionář, ale realista a nepoužívá silná slova, jen popisuje stav věcí, jaký právě je. Třeba to bude za nějakou dobu jinak, ale zatím jsme dědici nenaplněných nadějí a očekávání Fukuyamova Konce dějin a spíše se blížíme válce kultur a střetu civilizací. Pan Stropnický se vyjadřuje slovníkem generace, která může vypadat jako nepoučitelná, ale je to názor, který s ním sdílí mnoho lidí jeho věku, a nejen v Evropě,“ podotýká Zbořil.

Rozhovor přinesl spoustu různých ohlasů. „Dávat rozhovor ParlamentnímListům.cz je samo o sobě hodně hloupé. A zvolit při něm ještě mluvu podněcující zlobu a nenávist, ještě horší,“ napsal například v reakci na sociální síti senátor Václav Láska.

„Pan Láska je odchovaný represivním aparátem státu, tak co bychom od něho jiného mohli chtít než to, že považuje slova pana Stropnického téměř za trestný čin. Kdyby měl lepší nápad, kde by takové interview udělali, mohl by to doporučit. Ačkoliv znám málo veřejně činných lidí, kteří by o takové doporučení pana senátora stáli,“ komentuje politolog.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se dohaduje s Maďarskem. Do Budapešti vzkázala, že by vláda měla zvláštní pravomoci odevzdat „co nejdříve“. To ministryně spravedlnosti Judit Vargová odmítla. „Nechceme nouzový stav rušit ani o den dříve, ani o den později, než to bude nutné,“ ujistila.

„Paní Jourovou jsem v neděli slyšel na ČT a asi jako všichni, kdo slyšeli nejméně dvě její poslední vyjádření, ve kterých varovala před diktaturou a zánikem demokracie v Maďarsku, jsem byl jako v Jiříkově vidění. Chápu, že vyjádření paní ministryně Vargové, ale i jedno interview Viktora Orbána muselo být pro paní evropskou komisařku až ponižující, ale řekla si o to. Na této výměně názorů však není nic pozoruhodného. Bude-li třeba, objeví se brzy zase nějaký jiný, nový a úplně opačný,“ komentuje politolog.

Feri? „Snad ani jemu by nevadilo, kdyby někde přiložil ruku k dílu.“

Poslanec Zdeněk Ondráček na sociální síti Facebook napsal, že by rád dostal studenty a studentky vysokých škol na pole, aby pomohli sklidit úrodu. Práci na polích v posledních letech běžně vykonávali zahraniční sezónní pracovníci, ale ti se teď pravděpodobně do Česka nedostanou. „Komunista Ondráček navrhuje povolat vysokoškoláky na pole. Vysokoškoláci navrhují na pole povolat komunisty. Někteří by mlátili obilí hubou, jiní pendrekem,“ poznamenal k Ondráčkovu nápadu Dominik Feri.

„Pan poslanec Feri má dobrý, takový trochu poslanecký smysl po humor. Ale snad ani jemu by nevadilo, kdyby někde přiložil ruku k dílu. Vždyť tak radostně přivítal novou hymnu politické opozice vysílanou ČT a přenášenou někde i obecním rozhlasem:  Dělání, dělání všechny smutky zahání! Stalo se to velmi populární u všech, kteří mají smysl pro humor,“ podotýká Zbořil.

Okolí prezidenta Miloše Zemana je pod palbou kritiky. I přes celoplošná omezení se uskutečnila v pátek v hospodě Na Srubu hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Zlínsku zabíjačka. „V budoucích učebnicích historie České republiky se kapitola o těchto letech bude nazývat ‚Období vlády buranokracie‘,“ okomentoval zabijačku u Mynáře Ivan Pilip na svém Twitteru. Navíc Zemanův poradce Martin Nejedlý byl vyfocen, jak telefonuje na veřejnosti s rouškou vytaženou na čele.

„Vtipné to zrovna není, ale ani bývalý ministr školství není zrovna příkladem antiburana nebo aristokrata. Nezapomínejme na jeho nákupy nového vozu na účet ministerstva, když mu jeho pes, kterého jím jezdil venčit, potrhal potahy na ministerských sedadlech,“ podotýká Zbořil.

Ve Spojených státech amerických je nejvíce lidí zasaženo koronavirem. Dostávají se k nám informace o naprostém chaosu, který tam vládne.

„Ty zprávy ‚o naprostém chaosu‘ mám mj. také z ČT, a proto doporučuji jako v mnoha  jiných případech nevěřit. Koneckonců, stačí si porovnat informace z různých zdrojů včetně těch obrazových a vidíme, že to může být i jinak. To, že je zejména v New Yorku situace vážná, je sice pravda, ale je také zřejmé, že se tam pracuje na zabránění chaosu. Naštěstí pan starosta v NY nemá proti sobě takovou opozici jako český premiér a město, alespoň podle mých soukromých informací, zápasí s různými problémy v různých částech města. Třeba v Central parku a v ulicích od devadesáté výše, nebo v okolí budovy OSN, situace se ale mění každý den. Moji známí mají větší strach o Washington nebo Kalifornii, to je však také v pohybu. Podobně nejisté až zmatené informace mám třeba z Moskvy, ale i tam jde zřejmě o důsledky vysoké koncentrace obyvatelstva, konečně jako v Belgii. Nám se to zdá chaotické, ale to je jen díky tomu, že jsme si první dny reakcí na novou situaci už zažili,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…