Konkrétní ministři mohou být v ohrožení. Odborník mluví o zvýšené policejní ochraně

29.01.2014 16:31

POLITOLOGOVÉ Nově jmenovanou vládu Bohuslava Sobotky tvoří především nováčci. Z nich nejsložitější situace čeká ministry v čele rezortů práce a sociálních věcí, dopravy či vnitra. Podle oslovených politologů má solidní perspektivu Věra Jourová, její stranický kolega Martin Stropnický by si úspěšným působením v čele obrany mohl dokonce zajistit kandidaturu na prezidenta republiky.

Konkrétní ministři mohou být v ohrožení. Odborník mluví o zvýšené policejní ochraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Jmenování nové vlády Bohuslava Sobotky se pro mnohé její členy stalo vhozením do jámy lvové. Rezorty, které přebírají, jsou často v neutěšeném stavu. „Za velmi rizikové považuji Ministerstvo práce a sociálních věcí se všemi těmi projekty, které tam rozpracovala minulá vládní koalice. Proto v případě rezortu, který je tak citlivý z hlediska zajišťování sociální politiky a kterým protéká takové množství peněz, bude mít objektivně nejobtížnější roli nová ministryně práce a sociálních věcí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

„Podobná situace je i na Ministerstvu vnitra, kde dobíhá řada softwarů, kde bude potřeba řešit těžkou situaci okolo České pošty, kde vyplyne spousta složitostí ze služebního zákona, kde bude potřeba řešit i situaci kolem policie. Nejen v jejím vedení, ale i v určitém zázemí a vybavení řadových policistů pro výkon práce,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček a složitou situaci vidí i v rezortu zdravotnictví, především v jeho financování a s ním související otázku zdravotních poplatků.

Na nové členy vlády čekají i nezvladatelné, až zdivočelé rezorty

Kromě toho poukazuje na některé nezvladatelné, až zdivočelé rezorty, kde bude potřeba se soustředit na samotné zvládnutí jejich fungování. „Je to jednak Ministerstvo obrany, kde jsou stále ještě neuvěřitelné černé díry na peníze, zároveň tam ale je velký tlak na finance, co se týče mezinárodních závazků a udržitelnosti obrany České republiky. Podobnou divočinu vidím na Ministerstvu dopravy, kde je rozjeta spousta arbitráží a především situace okolo D47 v Moravskoslezském kraji bude gradovat nějakým bouřlivým soudním procesem,“ očekává Jan Kubáček.

Proto si dovede představit, že ministr a další představitelé státu budou muset být pod nějakou významnou policejní ochranou. „Tam jde opravdu o mnohamiliardové investice a z toho bude vyplývat obrovský tlak a obrovská snaha toho ministra ohrozit. A na Ministerstvu dopravy jsou ještě další takové spící miny, ať je to systém mýtného, ať je to dořešení investic v oblasti dálnic, železnic, situace okolo Českých drah, zejména ČD Cargo. A tak by se dalo jmenovat další a další. Takže ten tlak tam bude velmi zřetelný,“ míní politolog.

Na ministra financí číhá obrovské lákadlo určovat chod státu

Obdobně složitou situaci předpokládá na Ministerstvu pro místní rozvoj i Ministerstvu financí při rozjezdu dalšího období evropských dotací, což bude velmi významný tlak na kontrolní systémy, na zpracování a hlavně nakládání s evropskými penězi. „V případě Ministerstva financí je obtížnost umocněna tím, že má v rukou obrovskou kontrolní, odpustkovou, ale zároveň i faktickou moc. Tam číhá pověstný Mefisto, tedy obrovské lákadlo fakticky určovat chod státu a chod reálné vnitropolitické situace. To jsme viděli už na příkladu Miroslava Kalouska, fakticky korunovaného krále zdejší politiky,“ připomíná Jan Kubáček.

Ve stejné situaci a stejným svodům bude nyní čelit i Andrej Babiš. „Na tom se ukáže životaschopnost fungování hnutí ANO, jestli dokáže jednak zkrotit hydru státní byrokracie, která dokáže nesmírně účelově zbaštit jakoukoli částku, která do státu vstoupí v podobě daní, a zároveň jestli dokáže eliminovat šedou ekonomiku, což je klíčové téma pro voliče posledních patnáct let,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček z Katedry marketingové komunikace Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Pro Mládka nebude problém svěřený úřad řídit

Kromě objektivních okolností, které vyplývají ze současného stavu rezortu, bude úspěšnost nových ministrů záležet i na jejich osobních předpokladech. „Třeba Ministerstvo financí je rezort víceméně fungující, pracuje tam profesionální aparát, ale co s ním udělá, když do jeho čela přijde člověk, který nemá exekutivní ani politickou zkušenost a který si spoustu věcí představuje jako Hurvínek válku? V tom okamžiku se může ukázat, že je velmi obtížné pro budoucího ministra řídit právě rezort financí,“ upozorňuje politolog Lukáš Jelínek.

Ačkoli očekává, že největší pozornost kritiků či oponentů bude přitahovat právě Andrej Babiš, komplikovanou situaci bude mít podle něj většina členů vlády. „Jednodušší by bylo bavit se o lidech, kteří pravděpodobně nebudou mít problém ministerstva zvládat, protože už nějakou exekutivní zkušenost mají. Třeba o panu Mládkovi jako ministru průmyslu a obchodu, který je výrazně exekutivní typ a asi to pro něj nebude vůbec žádný problém ministerstvo řídit. Pak už má exekutivní zkušenost jen Martin Stropnický, který se ale na obraně asi dost zapotí, aby pronikl do hloubky a podstaty problémů, které se toho rezortu týkají,“ myslí si politolog.

Jourová je nejschopnější a mohla by převzít jakýkoli rezort

Další ministři jsou bez vládních zkušeností a i nová ministryně spravedlnosti Helena Válková veřejně přiznala, že pozice v čele exekutivního úřadu je pro ni nová. „Nejvíce důvěry z nových členů vlády vzbuzuje ministryně pro místní rozvoj paní Jourová. Myslím si, že to je fakticky nejschopnější člověk v hnutí ANO, který může převzít rezort. A prakticky jakýkoli rezort. Byla by dobrou ministryní vnitra, dobrou ministryní ledasčeho, o ni bych se asi nebál,“ tvrdí Lukáš Jelínek s tím, že vládní sestavu neodsuzuje ani nekritizuje, jen říká, že to bude mít těžké.

A to platí i pro tak ostříleného politika, jakým je Lubomír Zaorálek, jenž se léta chystal na Ministerstvo zahraničních věcí. „To je sice fajn, ale jakmile přijde do Černínského paláce plného lidí nejrůznějších zájmových a vlivových skupin, třeba i intrik, tak v tom okamžiku bude hodně záležet na tom, jak se v tom dokáže zorientovat, a to také nějakou dobu potrvá. O Karlu Schwarzenbergovi se říkalo, že se nad problémy ministerstva povznesl, že fakticky nic neřešil, no ale pak také česká zahraniční politika vypadala trochu jako leklá ryba,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Stropnický se v čele obrany může odrazit ke kandidatuře na prezidenta

Jan Kubáček předvídá hodně složitou situaci ministru vnitra Milanu Chovancovi. „Je to dáno jednak plzeňskou kauzou se vzděláním, protože ji široká veřejnost zaznamenala, sleduje ji a bude se mu to dnes a denně objevovat v kontaktu s úředníky, protože Ministerstvo vnitra není jenom ´ministerstvo hasičů a policie´, ale dnes je především ministerstvo úřednictva a všech formalit. A tohle je velmi nešťastná kaňka na startu a formální autoritě ministra. Velmi složité to bude mít, co se týče strategických souvislostí, Jan Mládek s bezpečnostní prověrkou, ta mu bude připomínána,“ očekává politolog Jan Kubáček.

Jednoduché to nebude mít ani ministr obrany Martin Stropnický. „Dá se očekávat, že když ten rezort zvládne velmi dobře a reprezentativně, tak tady máme kandidáta na příštího prezidenta republiky. Pokud se ale objeví jakákoli komplikace či nekompetence, tak to tu velmi slibně nastartovanou kariéru končí. Ale ta příležitost je nezměrná,“ konstatuje Jan Kubáček s tím, že ti ostatní s výjimkou ministra financí Andreje Babiše, který bude i pod velkým tlakem svého předchůdce Miroslava Kalouska, budou mít čas a klid na zorientování se v rezortu.

Nováčkové ve vládě mohou spadnout do pastí zanechaných předchůdci

Podle Lukáše Jelínka nebude stačit dobrá vůle nebo čistý štít ministrů, ale budou muset prokázat také schopnost zvládat svěřené kolosy. „Klidně se může stát, že někteří ministři spadnou do pastí, které jim tam nechali schválně nebo neúmyslně jejich předchůdci. A nechají se opít rohlíkem nějakými vlivovými nebo lobbistickými skupinami. Nové tváře jsou na jedné straně výhodou, ale na druhé nevýhodou, protože seznamování s mechanismy řízení rezortů a s chodem vlády bude vládu zpočátku brzdit. A tak většina ministrů usedne na křehké židle,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Ve stínu pozornosti zůstali při hodnocení politologů vládní zástupci KDU-ČSL zřejmě i proto, že mají méně sledované rezorty. „Když dostanete k osedlání mustanga, tak je to hodně těžké, ale když ho osedláte, tak získáte uznání publika či veřejnosti. A pro KDU-ČSL zůstala jediná příležitost, a to je Ministerstvo zemědělství. Pokud se zcela vážně zaměří na kontrolu kvality potravin jak tuzemských výrobců, tak zejména zahraničních dodavatelů, tak to je obrovská příležitost a zároveň neuralgický bod Andreje Babiše,“ poukazuje Jan Kubáček na možnost, jak může KDU-ČSL u veřejnosti zabodovat.

Lidovci prohráli boj o svůj klíčový rezort, a tak musí uspět na zemědělství

O větší šanci se KDU-ČSLpřipravila tím, že prohrála boj o Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Tam mohla získat nezměrně bodů a přes ty soudní tahanice se mohla vymezit vůči předchůdci, to znamená vůči TOP 09, což je pro ni stále důležité. A zejména se mohla ukázat na svých klíčových tématech, na rodinách s dětmi, na tématech staršího voliče, což je stále kmenový volič KDU-ČSL. To beru za prohranou strategickou bitvu. A tak před nimi stojí jediné, kde můžou bodovat, Ministerstvo zemědělství,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…