Na internetu vznikla iniciativa za veřejný blahobyt. Podle Pehe jde o mylné naděje

08.10.2013 17:16

Chtěli byste veřejný blahobyt? Kdo by asi nechtěl… I proto se lidé shromažďují například na sociálních sítích a vytvářejí skupiny s tímto cílem. ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, do jaké míry jde o utopii a do jaké míry má takový požadavek rozumný základ. Podle politologa Jiřího Peheho je to tak půl na půl.

Na internetu vznikla iniciativa za veřejný blahobyt. Podle Pehe jde o mylné naděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Na Facebooku vznikla před časem skupina s názvem Asociace veřejného blahobytu, v tuto chvíli má necelých 400 příznivců. Najít mezi nimi lze ale například i jméno exposlance Jaroslava Foldyny, spisovatelky a bojovnice proti restitucím Lenky Procházkové, bojovníka proti systému a Novému světovému řádu Jana Korála či jméno současného ministra vnitra v demisi Martina Peciny.

Jaké důvody k založení stránky tvůrce vedly? Jako motiv uvádějí to, že sociální stát, jehož úlohou je institut veřejného blahobytu.

 „Alespoň tak se to učí na každé škole, nicméně pokud tento institut nejeví známky chopení se své skutečné úlohy, tak je načase, aby se občané začali společně asociovat v tomto ohledu a iniciovali nastolení této jeho skutečné úlohy. Patří k tomu samozřejmě i fórum občanů, jejich angažmá ve vlastním zřízení a zákonodárná pravomoc přímo z jejich obcí… O tom všem musíme nejprve diskutovat. O tom, jak máme přímo od základu jít na to, abychom docílili úplného podílu každého občana na správě a zákonodárství. Musíme diskutovat s občany a sesbírat co nejvíce rad, zkušeností a názorů, abychom se dobrali v první řadě k tomu, jak to vlastně spravedlivě zařídit, aby rozhodovali skutečně všichni,“ uvádí se na komunitní stránce Asociace veřejného blahobytu.

Pod tím je uvedena výzva, že se hledají zájemci do týmu nezávislých lidí, kteří se chtějí asociovat a veřejně angažovat v problematice veřejného blahobytu. Organizovat akce, demonstrace, kampaně, týmovou práci na posouzení aktuálního stavu, ale i hledání příčin a východisek.

Ano, státy sociálního blahobytu existují - to utopie není, říká Pehe

Do jaké míry jde o možnou novou vizi a do jaké míry spíše o utopii? Na to ParlamentnímListům.cz odpověděl politolog Jiří Pehe.

„Tak pokud se na to podíváme z několika částí, pak lze říci, že sociální stát se v anglicky mluvených zemích skutečně udává a dá se přeložit spíše jako stát sociálního blahobytu. V tomto ohledu tedy o utopii nejde. Ovšem je nutno dodat, že i když se některý stát za takový považuje a prezentuje se tak, neznamená to, že se v něm mají všichni blahobytně. Jen to, že prostředky jsou tam pokud možno rovnoměrně distribuovány mezi ty lidi, kteří je potřebují. Je však samozřejmé, že takováto myšlenka může v někom vzbuzovat i mylné naděje,“ řekl Jiří Pehe.

Všichni rozhodovat o všem? To asi hned tak nepůjde...

Podle něj se ale skrývá jistá potíž i v další části charakteristiky skupiny. „To, aby například všichni mohli rozhodovat o všem, už ale spadá do kategorie spíše science fiction – a to i přesto, že to stále častěji zaznívá i z úst zástupců řady nových stran. Za mnohé lze uvést nyní aktuálně Úsvit Tomia Okamury. Tomu všemu totiž musí předcházet řada kroků, to nelze udělat ihned – je třeba mimo jiné vytvořit například koncepci národní vzdělanosti. Protože o některých otázkách, o kterých je nutno rozhodovat, rozhodují nyní celé týmy expertů a poradců – pokud by najednou měli rozhodovat sami občané, kde by oni vzali správné a dostačující informace, které by je vedly k tomu nejlepšímu rozhodnutí?“ upozornil na možná úskalí podobných snah politolog.  

Přesto lidé, kteří se do skupiny přihlásili, mají od nápadu velká očekávání. Jeden z diskutujících, Jiří Bezák, například zkritizoval ve svém příspěvku zažitý systém – tedy to, že lidé stále rozdělují politiku na levici a pravici.

Rozdělení na levici a pravici? To je na palici, stěžuje si diskutující

„To, že někdo rozděluje lidi na levici a na pravici, je na palici! Vždy je důležité, zda jsou politici a občané schopni se shodnout na opatřeních, která prospějí vlasti, ekonomice a občanům, a to bez ohledu, zda jsou levicově nebo pravicově naladění,“ myslí si a řada dalších lidí s ním na toto téma diskutuje. Byl to například Jiří Bezák, kdo také napsal na zeď této stránky Výzvu nevoličům s volebním právem.

Každopádně, snahu o založení týmu, který by měl ve své “náplni“ vytváření libě znějícího názvu Asociace veřejného blahobytu, lze připsat organizaci AKORN – což je Asociace za komunitní organizování a sociální reformy nyní. Mimo jiné nyní poskytuje rady o tom, jak společnost posunout v oblasti družstevního podnikání a sociálního družstevnictví.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…