Nad propastí, na šikmé ploše. Velezkušený komentátor Petránek smutně k Ukrajině a budoucnosti

16.02.2015 13:20

Politika s nedozírnými následky – tak charakterizuje současný vývoj na Ukrajině novinářský guru Jan Petránek. Hovoří též o spirále nenávisti, smutku a obavách z vytváření nových mocenských struktur na Ukrajině...

Nad propastí, na šikmé ploše. Velezkušený komentátor Petránek smutně k Ukrajině a budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

To nejsou dobré zprávy. Přestože se významní evropští státníci 12. února v Minsku po sedmnáctihodinovém jednání usnesli na uzavření příměří na východě Ukrajiny, jak se ukazuje, dál se tam na některých místech bojuje. Navíc například podle agenturních zpráv u města Debalceve, strategicky důležité železniční křižovatky, jsou údajně boje ještě silnější než před příměřím. Přestřelky pokračují také u Horlivky, Mariupolu a Doněcka. Kyjev zatím odmítá stažení těžkých zbraní, poněvadž povstalci si kladou nové požadavky.

„Je to nesmírně smutné. Jsme svědky toho, čemu se říká politika s nedozírnými následky,“ uvedl v komentáři vývoje pro ParlamentníListy.cz Jan Petránek. Jak přiznal, z toho, co se dozvídá i on z médií, je přesvědčen, že bylo uzavřeno velice křehké příměří. „Nebezpečné je i to, že Pravý sektor a Dmytrij Jaroš jsou nyní nejaktivnější a je zřetelné, že chtějí vytvořit novou mocenskou strukturu. V té je obrovské riziko fašizace tamní společnosti,“ dodal zkušený komentátor.

Podle něj je proto velice reálné i to, že bude v dohledné době odstaven skutečně i Petro Porošenko. „To je ovšem velice nepříjemné, pokud se tak stane, pro Západ. Může tak docházet ke konfrontacím na vyšších úrovních – a ty roztočí dál spirálu nenávisti. Přitom asi nikdo již nyní nepochybuje o tom, že Ukrajina se dostává do jakési odstředivky. Bude-li nyní nebo v dohledné době opět Porošenko odstaven, Ukrajina se dostane na okraj propasti,“ varuje Petránek před možným vývojem.  

Příměří selhává – naplňují se nejhorší obavy

A jak se ukazuje, jeho slova rozhodně nejsou od věci. Podle mluvčího donbaských povstaleckých vojsk Eduarda Basurina narušily prostor ukrajinské jednotky za posledních 24 hodin od platnosti příměří sedmadvacetkrát. Povstalci navíc v pondělí ohlásili nové podmínky pro klid zbraní, které jdou za rámec minských mírových dohod z minulého týdne. Žádají nyní ukrajinskou neutralitu a oficiální odvolání takzvané protiteroristické operace, kterou proti nim vedou vládní jednotky.

„Jak jsem uvedl, je to velice smutné a opravdu je i pravděpodobné, že budeme konfrontováni s nedozírnými následky politiky, která je tam vedena. Bohužel, nevidím ve světě žádnou přípustnou demokratickou sílu, která by mohla a chtěla prosadit něco, co by Ukrajině pomohlo krizi a konflikt urovnat. To, jak Evropská unie vyvíjí nátlak na Ruskou federaci, je cesta špatným směrem. Vývoj tak klouže na velice šikmé ploše, na které bohužel, dle mého, navíc chybí zarážka,“ konstatoval dále pro ParlamentníListy.cz Jan Petránek.

Sedmnáctihodinový maraton – výsledek? Počkejme si...

Připomeňme, že evropští státníci v minském Paláci nezávislosti vyjednali 12. února příměří na východní Ukrajině. Tento doslova maratonský summit, pro který pamětníci jen obtížně hledají srovnání, trval dlouhých 17 hodin. Političtí lídři se na něm domluvili na příměří, které začalo platit od neděle (15. 2.), a na stažení těžkých zbraní. Podle francouzského prezidenta dohodu podepsali i separatisté.

Jenomže – již 14. února (tedy v sobotu) ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že dohoda o ukončení války na východě země je ohrožena vzhledem k těžkým bojům. A pohrozil vyhlášením válečného stavu na celé Ukrajině.

Kdo je Jan Petránek?

Petránek patří k nejrespektovanějším novinářům u nás. Od počátku padesátých let působil v Československém rozhlasu jako zahraniční zpravodaj v Indii a v Sovětském svazu. Je vzdělaný i vtipný, má přehled i nadhled,  denně sleduje desítky televizích stanic z celého světa (i když jeho jedinou láskou zůstávají rozhlasové vlny). Ví se o něm, že nikdy nekolaboroval s režimem. Poté, co odmítl v Indii dělat Rusům zvěda, přišel o post zahraničního zpravodaje v Indii. Když se nepoddal a zazlobil pak i v Moskvě, příslušníci KGB mu vyrazili čtyři zuby a vyštvali ho ze země. Jak uvádí i ve své knize, v srpnu 1968 vyzýval z rozhlasu sovětské vojáky, ať neposlouchají své velitele, a zpíval hanlivou písničku o Stalinovi...

Na sklonku loňského roku mu nakladatelství Radioservis v cyklu Osudy Českého rozhlasu Vltava vydalo knihu pamětí nazvanou: Na co jsem si ještě vzpomněl. V nich podává čtenářům průřez svým životem, včetně vzpomínání na svou rodinu, na politické události i na to, proč nakonec přes svou úspěšně nastartovanou kariéru skončil na dlouhá léta v kotelně. Jan Petránek podepsal Chartu 77 a přeložil ji do angličtiny.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla Schwarzenberga (ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.)Luďka NiedermayeraAlexandra Tolčinskéhogruzínského velvyslance Zaal Gogsadze, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12)  Marka Ženíška (z 12.2.)(z 26.1.) (+ ze 14.1.) Jana Zahradila,  Miroslavy Němcové Jakuba JandyBarbory TachecíMartina Bursíka (z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10. + z 6. 8. a z 23. 6.)Ivana Gabala (+ 21.11.)Karla SvobodyJosefa MlejnkaBohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora DvořákaJiřího GrygaraZdeňka BártyRomana Jocha (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.) Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše PeszyńskéhoMiroslava Kalouska ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Mariana JurečkyJana ŠináglaJiřího WolfaMartina BalcaraJiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11.9.) + (z 30.7.) , Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,  Grigorije Paska (+21. 10.) Michaela Kocába (z 3.12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra VondryČestmíra Hofhanzla,  Petra PithartaBohdana ZilynskéhoCyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.Stanislava ChernilevskéhoAndreje ZubovaVáclava Bartušky,  Karla JanečkaPavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana UrbanaDaniely KolářovéPetra GazdíkaAlexandra Tomského (+ 2. část), Jiřího Peheho (z 11. 9.),  Jiřího Pospíšila, Přemysla SobotkyJohna BokaPetra FialyMaji LutajPavla ŠafraFrantiška Janoucha, , Vladimíra Hanzelačeských umělců Zdeny Mašínové (z 21. 8.)Anatolije LebeděvaAlexandra KručininaMilana HulíkaVladimíra HučínaJana VidímaJaroslava LobkowiczeGabriely PeckovéDaniela Kroupy,   Františka Bublana,  Marty KubišovéPetry Procházkovéšéfky hnutí FemenZdeny Mašínové (z 21. 5.), či Džamily Stehlíkové (21.11.)


 


 


 


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…